Szorgalom és munka – ezt tartja ars poeticájának a 75 éves Nikmond Beáta, aki úgy dolgozik, mint a középkorban: kézi eszközökkel, kalapáccsal, vésővel és nem használ semmilyen gépet a szobrok elkészítéséhez. Így – mint mondja – van olyan szobor, amelyen évek óta „vacakol”. Nikmond Beáta a XX. század első felében alkotott román szobrászművész, Constantin Brâncusi nyomán a „tiszta”, a külsőségek helyett a lényeget ábrázoló szobrászatot műveli: „leszedem a kőről a felesleget”. Azt vallja, a formakapcsolatok megmintázásához nyugodtság és egyedüllét kell.

Nikmond Beáta 1938. március 12-én született Kispesten. Művészeti tanulmányait 1960 és 1977 között a Dési Huber Képzőművész Körben végezte, mestere Laborcz Ferenc és ifj. Pál Mihály volt, de mesterének tartja Kő Pált is.

A szobrászművész kisplasztikákat és középméretű szobrokat készít. Főképp kemény kőből, labradoritból, gránitból és bazaltból faragja műveit, faszobrai leginkább a kőkompozíciók előtanulmányai. Alkotásainak tárgya, témája a tömbszerűen megragadott, az egyiptomi szobrászat formáihoz hasonló emberalak: részletektől, áttörésektől mentes, bizonyos fokig merev figurái, kettős-hármas portréi időtlenséget, mérhetetlen nyugalmat sugároznak.

Több művészeti társaság tagja, így a Kispesti Helikon Kulturális Egyesületnek is. Számos szakmai elismerés mellett 2011-ben elsőként vehetett át a Kő Pál alapította alternatív Munkácsy-díjat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

A művésznő Wekerlén él és alkot. Jó időben a kertjében készíti szobrait kutyája társaságában. Ezúton köszöntjük Nikmond Beátát, isten éltesse jó egészségben.

Képek: kispest.hu

Az alábbi beszélgetés a Centrum TV Igazgyöngyök Kispestről című sorozatban készült.  

Martin-Kovács Miklós – Igazgyöngyök Kispestről – Nikmond Beáta szobrászművész

Vélemény, hozzászólás?