Ismét itt a tavasz s a közelgő jó idő nem csak a plusz fokokban, hanem az egyre gyakrabban előbukkanó napsütésben is megmutatja magát. A FŐKERT Nonprofit Zrt.-nél ez az időszak télvégi munkálatokkal telik. Társaságunk a napokban kezdi meg a fővárosi parkok és fasorok fáinak lemosó permetezését. A permet szórását a parkokban a látási viszonyok miatt nappal, a fasorokban pedig az éjszaka folyamán végzik, hogy a gyalogos és közúti forgalmat ne zavarják.

A fás szárú növények éves növényvédelmi programjának első lépcsője a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezés. Az eljárásra azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben, kéreg alatt áttelelő kártevők – atkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca, platán-csipkéspoloska – számát gyérítsük. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a permetezést a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban tudjuk elvégezni. Ebben az időszakban bújnak elő telelőhelyeikről a kártevők s ilyenkor a legérzékenyebbek a növényvédő szerekre. Ez az eljárás csak az áttelelő kártevők ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű beavatkozást kívánnak.

Az általunk alkalmazott növényvédő szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A növényvédő szer paraffinolajat tartalmaz, alkalmazása során filmréteget képez a kártevőn mely vastagon befedi, s ezáltal megfullasztja azokat.
Társaságunk mintegy két hét alatt végzi el a több mint 10 ezer fa növényvédelmét, melyek között a kőris, a japánakác, a juhar, a platán, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj.

Kispesti helyszínek és a permetezés várható időpontjai:

– Esze Tamás utca, Géza út, Kábel utca – március 6-7.
– Tass utca, Martinovics utca, Ady E. út – március 8-9.
– Üllői út, Corvin krt. – március 10-11.

FŐKERT Nonprofit Zrt. (Forrás: Kispest.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?