Szombat délután kisebb és nagyobb méretű tömegekkel érkező front érte el a Wekerlei Kultúrház környékét, amely több óra hosszat tartózkodott az épületben. A fronttal érkező erősebb és minden irányból fújó széllökések nem tettek kárt az épületben, csak néhány villámcsapásra emlékeztető zajkeltő ciklon alakult ki, amelyhez a Wekerlei Társaskör Egyesület névre keresztelt időjárási jelenség adta az alapot.

A zajkeltő ciklon mellé társult egy légköri képződmény is, melynek nyomán apró kiszebábok potyogtak az égből a Kultúrház egyes termeiben. A hideg légtömegek alatt egy anti-ciklon is megközelítette a kulturális intézményt dél-nyugati irányból. Ez lassan egy ember nagyságú kiszebáb formáját öltötte. Az előrejelzési térképen is jól láthatóan, a báb formájú anticiklonra gondűző cédulák is kerültek.

Másfél óra múlva a front a Kós Károly tér felé vette az irányt. A tömeget a kiszebáb-formájú bújt anti-ciklon vezetett fel villámlások, dörgések kiséretében. Az ég zajkeltően ünnepelt, a szél pedig, miként az az alábbi illusztratív videón is jól kirajzolódik, még tavaszi nótát és rigmusokat is hozott.

A front szép lassan körbevonult a téren, egyes kültéri jelentések szerint a Kós Károly szobornál, Wekerle Sándor emlékműnél, valamint az Életfánál is tiszteletét tette egy-egy pillanatra, majd hirtelen felindulásból ismét megállt egy időre. Az anti-ciklonnak köszönhetően itt egyre forróbb lett a hőmérséklet, a dörgések, villámlások is felszaporodtak, majd a kiszebáb a nagy hőingadozásnak köszönhetően eltűnt a magyar légtérből. A front hatalmas (taps)viharral ünnepelte ezt.

A front végül feloszlott, és radarjaink észlelései szerint több hullámban és irányba elhagyta a Kós Károly teret.

Előrejelzésünk a következő napokra: Jön a tavasz.

Cikk: Lechner Gábor

Videó: Romhányi András

Fotó: Toldy Miklós, Romhányi András, Lechner Gábor

Vélemény, hozzászólás?