A csonttollúak  (Bombycilla garrulus) színes csapata érkezett Wekerlére az elmúlt napokban. A kistestű madarakra világosbarna és a vörösesbarna szín jellemző. Fejükön mozgatható tollbóbita van, torkuk fekete. Csőrük a tövénél széles, az itt eredő selymes tollak – a hideghez való alkalmazkodás miatt – az orrnyílásukat is beborítják. A hátuk gesztenyebarna, míg a testaljuk vörhenyes fahéjszínű. Nagyjából 18 centiméter hosszúak, szárnyfesztávolságuk 32-35 centiméter. A szárnyuk hosszú és hegyes, rajta sárga és fehér mintázat látható. Az idősebb madarak másodrendű evezőinek hegyi részén a tollgerinc megnyúlt, élénkpiros lemezkét alkot. Innen kapta a csonttollú nevet.

Európa, Ázsia és Észak-Amerika északi részén elterjedt. Elsősorban fenyvesekben, de más jellegű erdőkben is előfordul. Inváziós madár, időnként igen nagy számban kóborol. Magyarországon rendszeres vendég, október-április hónapokban, néha tömeges a jelenléte. 

Magyar elnevezései: selyemfarkú csontmadár, selyemfarkú, selymeg, fenyőmadár, kontyos fenyőmadár stb. Magyarországon általában novemberben bukkannak fel az első, népesebb csapatai. Decemberben látható leggyakrabban, és tavasszal indul vissza az északi tájakra. Kisebb számban szinte minden évben előfordul, de olykor hatalmas tömegben érkezik. Rendszertelen, kiszámíthatatlan megjelenésével régebben babonás félelmet keltettek az emberekben.

Költőterületén inkább rovarokkal táplálkozik, amiket akár a levegőben is elkap. A telelő példányok növényi terméseket és bogyókat is elfogyasztanak. A Magyarországra érkező csonttollúak a télen is hozzáférhető növényi koszton élnek. A nyugati ostorfa, a madárberkenye és a japán akác fán maradó terméseit csipegetik, de a vadrózsa áltermése, a fonnyadó alma és körte, valamint a sárga fagyöngy lédús terméseit kedvelik a legjobban.

Júniusban, általában fenyőfákra, 4-7 méteres magasságban, fenyőágacskákból építi csésze alakú fészkét, melyeket mohával és zuzmóval bélel ki. Fészekalja 4-7 tojásból áll, melyen csak a tojó kotlik, 20-21 napig, ezalatt a hím hordja az eledelt. A kikelés után a fiókák még két hétig tartózkodnak a fészekben. Gyakran telepesen költ.

Magyarországon védett. Természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.

Forrás: Wikipédia

 

Vélemény, hozzászólás?