Köszöntöm a wekerlei önkénteseket

Az ENSZ Közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesek nemzetközi napja. Hazánkban az elmúlt 20 évben a “közérdekű, kötelező felelősségvállalásból”, önként, fizetés nélkül, valamilyen fajta közjó ellátásáért -formális vagy informális keretek között -végzett tevékenységgé vált.

Önkénteskedni sokféleképpen lehet, egyedül vagy csoportosan, itthon vagy külföldön, alkalomszerűen vagy hosszú-távon, fiatalon vagy idősen. A lényeg, hogy pénzügyi ellenszolgáltatás nélkül, saját döntés alapján tevékenykedünk úgy, hogy mások hasznára legyünk. Magyarországon készült vizsgálat alapján (A magyar önkéntesek motivációinak vizsgálata-Bartal Anna Mária, Kmetty Zoltán, 2010.) kiderült, hogy a megkérdezett önkénteseket 3 tényező motiválja az önkénteskedésben. Az egyik az érték faktor, ami azt jelenti, hogy az önkéntest legfőképpen a másokon való segítés, egy társadalmi ügy vagy egy társadalmi csoport melletti elköteleződés motiválja. A másik Az elismertség faktor, azaz önkéntes számára fontos, hogy – különösen a szervezet, ahol tevékenykednek és annak munkatársai is -elismerjék munkájukat. 
A szociális interakciók motivációs faktor, azaz az önkéntesség számukra közösségi élményeket, kapcsolati lehetőségeket is ad. 

Tehát az önkénteseknek számára jelentő örömforrás mellett, szervezetünknek nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy önkéntesünk munkáját elismerjük, igazi csapattagnak érezze magát nálunk, így biztosíthatjuk a hosszú távú együttműködést. Az elismerés formáit természetesen minden szervezet maga választja, akár önkénteséhez igazodva, szóban vagy írásban, négyszemközt vagy a szervezet tagjaival. Magyarországon eddig még nem kapott kellő figyelmet az Önkéntesek Nemzetközi Napja, így ezúton is szeretnénk arra ösztönözni az önkéntesekkel dolgozó, önkéntességgel foglalkozó szervezeteket, hogy használják fel ezt az alkalmat arra, hogy még nagyobb elismerést szerezzenek az önkéntességnek és az önkéntesek által elvégzett munkának. Egy kiváló alkalom arra, hogy megköszönjük önkénteseinknek segítségüket, hogy együtt ünnepeljük közös sikereinket és alapot adjunk a további eredményes munkánkhoz.

Vélemény, hozzászólás?