A Bolyai János Általános Iskola helytörténeti csapatából Czebe Nikolett, Horváth Luca és Lőrincz Zsuzsa november 20-án meglátogatták Péterfy László szobrászművészt a műtermében. A lányok melegszívű alkotót ismertek meg, aki mesélt nekik munkájáról és kispesti alkotásairól:

“25 éve adták át Kós Károly szobrát. 1987. november 25-én nagy vállalkozásnak számított az, hogy Kós Károlynak szobrot emeltek. Boross Péter, az akkori Dél-pesti Vendéglátó Vállalat igazgatója, később miniszterelnök, mindent megtett, hogy ez a szobor a térre kerüljön. Az átadás napján a szobrot körbeállta többek között Pozsgay Imre, Sütő András, Makovecz Imre, Jókai Anna, Kóczán László. Jancsó Adrienne, Áprily Lajos fiának, Jékely Zoltánnak a felesége, Kányádi Sándor és Áprily Lajos-verseket adott elő.

Megfejtette Péterfy László a sárkány szimbolikáját is. A kis halomról ránk tekintő Kós Károly munkássága során minden támadást legyőzött, és a sárkány népmesei motívuma sem véletlen.Elmondta, mi a magyarázata az alkotáshoz vezető 4 ösvénynek. Az irodalom, a tanítás, a művészet és a politika útjai, melyek jelképezik az egykori polihisztor tehetségét, nagyszerűségét. Mesélt a szobrász – Kós Károlyról is, hiszen jól ismerték egymást. Az építész előadásaira tömegesen mentek el a hallgatók, mert nagyszerű előadó volt, és mindenkit rabul ejtett kisugárzása.

A művész a tér felújításakor újra alkotott kerületünknek, kerületünkben. A lépkövek és kopjafákat jelképező díszkövek megrongálódtak az évek során, s ezeket “újította fel”.

Kispestről elismerően szólt, és ezt mi nagy örömmel nyugtáztuk.

Neki köszönhetjük kerületünk további három díszét is. Ő a szintén Kós Károly téren álló Wekerle Sándor szobrának, az Ötvenhatosok terén fellelhető emlékműnek s a Templom téren található II. világháborús áldozatok szobrának megalkotója is.

Közel 30 köztéri szobrot próbáltunk a kandalló tüzénél lajstromozni, minket az is érdekelt, melyik város büszkélkedhet a legtöbb Péterfy-alkotással. Dobogós helyen áll Kispest: az első Tatabánya, második Piliscsaba, harmadik Kispest.

Búcsúzóul közös sétát tettünk az őszi Áprily-völgyben, a művész a buszig kísért bennünket. Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy vendégül látott minket s választ adott kérdéseinkre!”

Forrás: kispest.hu

Vélemény, hozzászólás?