Születésének 100. évfordulója alkalmából szombaton avatták fel a világhírű hegedűművész, Tátrai Vilmos emléktábláját wekerletelepi szülőháza falán. Száz éve a Körző utca 3. alatti házban született a Kossuth-díjas, Kiváló művész, Tátrai Vilmos. A XX. század egyik legnagyobb magyar muzsikusa már hatesztendős korától hegedült és koncertezett is. A kiváló hegedűművész 1936–1937 között a Buenos Aires-i rádiózenekar koncertmestere volt, 1940-ben Törökországban dolgozott, miközben 1940–1944 között a Székesfővárosi Zenekar, majd két évig a Rádiózenekar (1945–1946) hangversenymestere volt.

1946. október 8-án lépett először közönség elé a Tátrai Vonósnégyessel, a zenekarral 1948-ban megnyerte a budapesti nemzetközi Bartók-kvartettverseny első díját, amely nemzetközi elismerést is hozott. 1946-tól 1978-ig az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere volt. 1957-ben megszervezte a Magyar Kamarazenekart, amelynek több mint harminc éven át a vezetője volt. A Kispesten született művész pályafutása alatt minden kontinensen, Európa valamennyi országában fellépett. Mintegy kétszáz lemezfelvétel, több mint hatvan magyar mű ősbemutatója fűződik a nevéhez.

 

Kispest Önkormányzata születésének 100. évfordulója alkalmával állíttatott emléktáblát a kerület világhíres szülöttének. Az avatón a művész fia, Dr. Tátrai Vilmos idézte fel édesapja alakját, majd Gajda Péter polgármesterrel együtt leplezte le az emléktáblát. A család és a Tátrai Vilmos Emlék Alapítvány nevében Tátrai Vilmos lánya, Fülöp Attiláné dr. Tátrai Zsuzsanna és az unoka, Fülöp Attila helyezett el koszorút a tábla alatt.  Az önkormányzat képviseletében Gajda Pétert polgármester, valamint Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek koszorúztak. A XIII. kerület nevében – Tátrai Vilmos Angyalföld Díszpolgára volt – Holopné Schramek Kornélia koszorúzta meg az emléktáblát. Az ünnepség koncerttel ér véget a wekerletelepi Szent József templomban: a műsorban Bach, Händel, Franck, Wolf Péter, Vivaldi és Schubert műveit szólaltatta meg Fülöp Zsuzsanna (szoprán), Kozák Orsolya (hegedű) és Kovács Márta (orgona).

 

Forrás: kispest.hu

 

Az eredeti cikk, további képek és Dr. Tátrai Vilmos beszéde az emléktábla-avatón ide kattintva tekinthetőek meg.

Vélemény, hozzászólás?