Idén a Wekerlei rendezvényeken felmértük 100 lakó véleményét a zöldhulladék hasznosításáról. Íme az eredmények táblázatban. Ami érdekes: 60% szívesen komposztálna; 57% szívesen használna faaprítékot, mint mulcsot a kertben; 71% gyűjtene esővizet. Többen várnak segítséget az önkormányzattól: eszközöket, tudást, szervezést. A WTE Zöld Hajtás klubja tanulmányt nyújtott be az önkormányzathoz a kerületi zöldhulladék kezelésére, és az alábbi – lakosságot közvetlenül érintő – kérdéseket is felveti.

 

1. Legyen újra komposztálási program a kerületben!

 

2. Legyen egy közös komposzt kampányunk! Kertbarát lakóház; Kertbarát társasház; Kertbarát utca; Kertbarát suli; Kertbarát ovi! Az önkormányzat segítsen eszközökkel, információs anyagokkal, közös események megszervezésével, promócióval és gyakorlati támogatással!

 

3. Legyen egy kerületi gally-aprítógép szolgáltatás! Kétszer évente legyen egy "nagy darálás" időpont, amikor a gallyat darálunk, aprítunk, amit a kertbe forgatunk vissza, mulcsként. A gallyat újrahasznosíthatjuk – inkább, mint kitenni az utcákra!?

 

Ezen kívül szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat a zöld hulladékot biomasszaként saját komposzt telepen dolgozza fel, és az épületenergetikában hasznosítsa – inkább, mint a kerületből elszállítsa, ami környezetszennyezéssel és gyorsan növekvő költségekkel jár. Ezt csak akkor lehet elérni, ha a zöld hulladékot erőforrásként kezelik, és az érintett cégek egységes rendszerben szervezik a munkát. Jövőre írják ki újra a közbeszerzést, addig ezt a rendszert ki kell alakítani. Ha valaki szeretne többet olvasni a részletekről, a tanulmányban foglaltunk ezt össze.

 

A közös gondolkodás most kezdődik…akinek van még ötlete, az atalakulo.wekerle@gmail.com email címre küldje el nekünk! Az esővíz gyűjtési kérdésre is keresünk választ! Ha valakinek sikerült ezt költségkímélő módon megoldani, legyen szíves, küldjön képet, ötleteket!

 

Tracey Wheatley

Melléklet: a felmérés összesítése és tanulmány

Vélemény, hozzászólás?