Az Innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum Egyesület és az Innsbrucki Magyar Egyetemisták és Akadémikusok Szövetsége rendezésében szeptember 28.án 19.30 – kor Somogyvári Rudolf

"Telepesek Wekerlén" c. 30 perces dokumentumfilmjét vetítjük a klubteremben.

A wekerlei krónikás illetve díjnyertes filmalkotás rendezője Somogyvári Rudolf az est vendége, aki az est folyamán nálunk is filmez.

Minden tagunkat, barátunkat és érdeklődőt szívesen látunk.

IMDKE / IMEASZ

Kedves Rikkancs Tagság!

A meghívó szerkesztése alkalmával azt vettem észre egy rendkívül izgalmas témával találkozhatunk!!! Jöjjenek el és nézzük meg együtt Hungarikumunk egyikét!

Szívélyes üdvözlettel
Schenk Angyalka

"Wekerletelep a mai napig megőrizte építészeti egységét – Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű lakótelepe, romantikus, vidékies jellege következtében élesen elkülönül közvetlen, panelházas, plázás környezetétől. Lakói a telep története során gyakran cserélődtek: az eredetileg állami bérlőkből tulajdonossá válók egy része eladta lakását, más részük átörökítette fiaira, lányaira. A régen érkezettek és az újonnan betelepültek az itt lakást rangnak tekintik. Ha megkérdezik őket, hova valósiak azt válaszolják, hogy wekerleiek.

Filmünkben annak szeretnénk utánajárni, hogy a jelző – wekerlei – milyen tartalmakat hordoz. 100 év elegendő–e egy saját önálló identitástudat, hagyomány és közösségi tudat kialakítására. Amennyiben létezik ez a jelenség, milyen hatása van rá annak a vidékies építészeti koncepciónak, melynek részét képezik Kós Károly tervei is. Wekerle elkülönül-e a nagyvárostól, Budapesttől? Kik laknak itt? Hogyan élnek? Igazi közösséget alkotnak-e? A film egyben a centenáriumi év egyes eseményeit is bemutatja."

 
Hol van a Wekerletelep?

Wekerletelep Budapest egyik városrésze a XIX. kerületben. A sajátos karakterű városrész a 20. század elején keletkezett az akkor Kispesthez tartozott területen végrehajtott tervszerű állami építkezés eredményeként. Kispest részeként 1950. január 1-jén csatolták Budapesthez. Bár jelenleg a kerületi önkormányzat Kispestet tágabb értelemben, az egész kerület megnevezésére használja, a kerületnek Kispest városrészen kívül a másik hivatalos városrésze a Wekerletelep.

 A filmvetítés ingyenes!
 

Vélemény, hozzászólás?