A jelentkezők nagy izgalommal várták a balatoni túrát. Minden előkészület ellenére az indulás előtti este, az egyetlen vonóhoroggal rendelkező autó meghibásodott. Romhányi Mari majdnem konferencia telefonálással éjjel 11-kor is szervezte és "újra tervezte az útvonalat".

Végeredmény:
A mégcsak vázlatosan tervezett RÁCKEVE túrát hoztuk előre és helyette lesz (?) majd októberben Balaton kiskör.  Némi nyereség, negyed hét helyett, nyolckor talákoztunk. Mindenki pontosan érkezett. Induló létszámunk éppúgy 13 volt, mint a kezdeti hőmérséklet.
A Pannónia út és Zalaegerszeg utca után, a Használtcikk Piacnál, egy lendületes busz tesztelte csaptunk éberségét. Hibátlanul vettük az akadályt. A Dél-Pesti Kórház melletti benzinkútnál próbáltunk "levegőt venni", ott nem tudtunk a kerekekbe fújni.
Soroksáron a HÉV állomás zárva volt, így nem tudtuk, jár-e a HÉV a teljes vonalon. A Haraszti úton végre találtunk benzikutat a gyengélkedő kerekeknek. Dunaharaszti-külsőnél reggeli, kávé és igény szerint lélekmelegítő. Az indulást jelző dudaszót defekt miatt vissza kellett fújni. Komoly csapatmunka eredményeként pár perc alatt menetkészek voltunk.
A kis-Dunán átkelve, egy vasúti őrházban megnyugtattak minket, nincs vágányzár, számíthatunk a HÉV-re hazafelé. Az eredetileg tervezett burkolt utat, közös megegyezéssel parti ösvényre cseréltük. Szigetszentmiklósnál a tanösvény idézte a Tisza-tó túra kompos kalandjait. Itt "csak" sárban áztathatták cipőiket a bátrabbak.
Szigethalmon és Tökölön viszonylag hamar átkerekeztünk. A börtön közelében található Szent Anna kápolnánál megpihentünk. Két "szomjas" társunk telefonon jelezte, hogy ezt ők már korábban megejtették egy kocsmában, de igyekeznek utánunk.
A töltésen végre zavartalanul élvezhettük a napsütést. jól haladtunk Szigetújfaluig és utána is, de történt egy kisebb utoléréses baleset. Következménye a két zúzott térd nem akadályozta a folytatást. Ráckevén a Savoyai Kastély udvaráról néztük meg a barokk épületegyüttest, aztán a hozzátartozó parkot is megkerültük.
 A Cadran étterem mediterrán udvarán, terített asztallal vártak minket. Két órát elücsörögtünk mire végeztünk ebédünkkel, így az Árpád Múzeumra nem jutott idő, viszont a Hajómalmot megnézhettük, miután áthámoztuk magunkat, a helyi főzőverseny és kirakodóvásár forgatagán.
Ezután fagyizóhoz gurultunk és hagytuk a 17:11-es HÉV-et elmenni. Csökkentett létszámmal kétkeréken indultunk  vissza. Félóra múlva Szigetszentmártonnál tartottunk, amikor aggódva, hogy útközben sötétedik ránk, lendületesebb tempót kértem a csapattól. 20 km/h sebességgel szinte némán robogtunk át Szigetcsépen. Tökölön kiderült, kár volt a gőzért, még negyedórát vártunk a HÉV-re. Pesterzsébeten negyed nyolckor száltunk le és 8 körül búcsúzkodtunk a Kós Károly téren.
 
Statisztikánk: 76 km, 16 km/h átlagsebesség, 4 óra 45 perc menetidő.
 
Köszönöm mindenki jókedvét és kitartását, remek telejesítmény volt!
 
Vámosi Béla

2 comments on “Balaton kiskör helyett ráckevei bringatúra

  • Debreceni Zsuzsa azt mondja:

    Tetszett a kedvcsináló beszámoló, jó kis bicajtúra lehetett…

     

  • Debreceni Zsuzsa azt mondja:

    Tetszett a kedvcsináló beszámoló, jó kis bicajtúra lehetett…

     

Vélemény, hozzászólás?