Átadták a megújult Wekerlei I. sz. Gondozási Központot. A fejlesztésére 40 millió forintot nyert Kispest Önkormányzata egy uniós pályázaton.

 

A pályázati pénzből akadálymentesítették és belülről felújították az épületet, kicserélték a nyílászárók egy részét, megújult a burkolat, az udvar, akadálymentes parkolókat alakítottak ki, és létrehoztak egy biokertet is komposztálókkal.

 

Az elnyert összegből bővült a központ eszközparkja is: két új kézműves égetőkemencét szereztek be és több más, kisebb értékű eszközt vettek kézműves foglalkozásokhoz. Új bútorokat, számítástechnikai eszközöket, konyhai és műszaki eszközöket kapott a központ. A pályázattal biztosítani lehet a jövőben is a Gondozási Központ szakmai munkájának folyamatos fejlesztését is. Ezt a pályázat során felvett két új munkatárs, foglalkozásszervező és mozgásterapeuta is erősíti majd.

 

A felújítási munkákkal biztosítani lehet a szinten tartó foglalkozások szakmai feltétételeit, fejleszteni lehet a kreatív foglalkozásokat. Mindezt segíti például a biokert kialakítása. A kerti pihenő kiépítése, a kertrendezés, a növénytelepítés, a komposztálók beszerzése, a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése biztosítani tudja azt, hogy a bent lévő emberek a lehető legjobban érezzék magukat a Központban töltött idő alatt.

 

Az építkezésnél figyeltek arra is, hogy természetes anyagokat építsenek be, és energiatakarékos izzókat használjanak. Emellett korszerű fejlesztő eszközöket is beszereztek.

 

 

A pályázat segítségével megvalósuló fejlesztéssel az idős, a tartósan beteg és fogyatékos emberek számára biztosított helyi szociális szolgáltatások hatékonysága jelentősen javulhat Kispesten. A gondozási központ nappali ellátást, házi segítségnyújtást, étkeztetést biztosít a rászoruló kerületi emberek számára. A központ az egyedül élő idős embereknek, az egyedül élő súlyosan fogyatékos, vagy pszichiátriai betegeknek, illetve a kétszemélyes háztartásban élő idős, súlyosan beteg, vagy pszichiátriai beteg embereknek nyújt segítséget, ha egészségi állapotuk a folyamatos gondozást indokolja.

 

Az idősek klubjában folyamatos nappali ellátást biztosít a központ, és segítséget, tanácsokat adnak az idős embereknek abban is, hogy milyen szociális ellátásokat tudnak igénybe venni, támogatják őket hivatalos ügyeik intézésében.

 

Azoknak a szociálisan rászoruló embereknek biztosítanak napi egyszeri meleg étkezést, akik önmaguknak, illetve önmaguk és eltartottjaik számára, átmenetileg vagy tartósan nem képesek biztosítani az étkezést, vagy a koruk, egészségi állapotuk akadályozza ebben őket. Az Idősek Klubjában is lehet ebédelni, aki szeretné, hazaviheti az ebédjét, és házhoz is tudják szállítani szükség esetén az ennivalót.

 

A házi segítségnyújtás keretében gondoskodnak azokról, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, és más nem tud róluk gondoskodni, illetve azokról, akiknek a nappali vagy bentlakásos intézményben történő ellátás nem biztosítható. Szükség esetén azoknak a gyermekeknek is biztosítják ezt az ellátási formát, akiknek szülei a napközbeni ellátást nem, vagy csak részben tudják megoldani.

 

A házi segítségnyújtást hivatásos gondozónők végzik, az ezt igénylők otthonában. Kérhetik a szakemberek segítségét a háziorvos előírása szerinti alapvető gondozási, ápolási feladatokban, segítenek a bevásárlásnál, a takarításban, mosásban, ügyintézésben, ha kell, elviszik a meleg ételt.

 

Az Idősek Klubjában hétköznapokon társaságot, barátokat, közösségi programokat találhatnak az oda járók, pihenéséről, tisztálkodásáról, a ruhájuk tisztításáról is gondoskodnak az ott dolgozók. Újságok, könyvek, kártya- és társasjátékok, tv, rádió, videó segíti a szabadidő eltöltését, egészségügyi felvilágosító programokat, ünnepségeket, kirándulásokat, mozi-, színház- és múzeumlátogatásokat is szerveznek nekik.

 

Forrás és további kép: kispest.hu

 

Vélemény, hozzászólás?