A mostani kérdőív segítségével próbálunk fényt deríteni arra, hogy milyen segítség kell azoknak a wekerlei és Kispesti lakóknak, akik szívesen itthon tartanák a kerület “zöldjavakat” és komposztálnak. Köszönjük együttműködésüket.

Kérdőív: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEM1dWQ4bUsyX1BxdzVTR2pvb2NaOUE6MQ#gid=0

Sajnáltuk, amikor hallottuk az év elején, hogy költségvetési megszorítások miatt az önkormányzat nem tudja folytatni a lakossági komposztálási programot, ami kevesebb, mint 2 millió forintba került évente.

Ugyanakkor, 2011-ben a Kispesti önkormányzat kifizetett majdnem 40 millió forintot, hogy gallyat, fűnyesedéket, lombot, egyéb kerti és zöldhulladékot több céggel összeszedessen, felapríttasson és elszállíttasson Kispestről. Ennek jelentős része a Wekerletelepről származik.

Az energiaárak emelkedésével várható, hogy a mostani zöldhulladék kezelésnek a költsége 6-7 éven belül 3-szorosára fog nőni – évi 120 millió forintra –, ezért minél hamarabb egy ésszerűbb megoldást kell találni. Ha nem sikerül, akkor 2011-2017 években összesen 500 millió forintot fogunk fizetni csak a szállításra. Szerintünk, ezt a pénzt másképpen kellene használni.

A mostani hulladékkezelés korszerűnek számit, mivel nem megy lerakóba, ugyanakkor a szállítás ökológiai hatása jelentős, mivel a kerületből évente majdnem 5000 tonnányi anyagot 12 km-re szállítanak a Főkert komposztáló telepére, mert nem tudjuk a zöldhulladékot kezelni a kerületen belül.

Azon kívül, hogy a jelenlegi kezelési módszer 40 tonna CO2 kibocsátást is eredményez , ami 10 éven keresztül 907 fát tud „elnyelni”, ez másképpen is nagyon pazarló, mert elszállítunk minden értékes anyagot, amivel tudnánk a kertjeinket szépíteni, a közvetlen környezetünk állapotát javítani.

A kerti komposztálás az egyik legköltséghatékonyabb „hulladékkezelés módszer”, és számos előnnyel is jár:
• A kert, a kis konyhakert termései, a virágágyak, a köztéri fák, a talaj szerkezete, a mikroklíma mind javulnak, ha komposztálunk, és a gally aprítékkal mulcsozunk.
• Az állatvilágnak is hasznot hoz, több madár és süni fog látogatni egy humuszban gazdag kertbe, területre, ezzel plusz örömet szerezhetünk gyerekeinknek, unokáinknak.
• Nem utolsó szempont, hogy egy humuszban gazdag talaj jobban tudja a vizet tartani, és a széndioxidot is „lenyeli”, így a globális klímaváltozásra is pozitív hatással van.

Azért mondhatjuk, hogy a komposzt az igazi fekete arany…

Nem minden zöldhulladék a lakók kertjeiből származik, de jelentős része igen. Jelenleg, mi csak a lakóktól származó zöldhulladék elhelyezésének keresünk megoldást. Reméljük, hogy minél hamarabb több köztéri komposzt udvart fogunk látni Kispesten, ami a köztéri zöldhulladékot tudja befogadni. Ilyent Kőbányán nemrég kezdtek kialakítani.
Az önkormányzat jelenleg csak egy módon próbálja a „népet művelni”: ha rajtakap valakit, amikor kirakja illegálisan a zöldhulladékot az utca szélére, azt megbünteti. Szerintünk, inkább partnernek kell a lakókat tekinteni, és együtt kellene megpróbálni ezt a pazarló helyzetet megoldani.

• Mi lenne, ha mint lakók vállalnánk, hogy minél többen otthon komposztálunk a saját kertünkben? Mi lenne, ha egy egész társasház vagy egy egész utca vállalná ezt?
• Mi lenne, ha az önkormányzat ebben segítene? Így a pénz nem megy ki a kerületből, hanem inkább a kerületet fejlesztené, a kerteket szépítené, az utcákra kidobott hulladékot csökkentené?
• Mi lenne, ha először az önkormányzat befektetne a lakossági komposztprogramba, s ahogy telik az idő, az elszállítandó hulladék mennyisége egyre csökkenni fog, így spórolni is tud .

Elképzelhető, hogy az önkormányzat és a cégek, akik közbeszerzési eljárás alapján működtetik a mostani zöldhulladék kezelést, tudnának szolgáltatásokat, segítséget nyújtani nekünk abban, hogy a kertjeinkben maradjon a zöldhulladék? Pl. a gallyak darálásával, mulcsszállítással, komposztkeretekkel, lombkomposzt készítéssel, tudásátadással és egyéb praktikákkal, sok módon tudnának befektetni a lakossági komposztálási programba, és ezzel a várható, növekvő szállítási költséget is csökkentenék.

Kérdőív: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEM1dWQ4bUsyX1BxdzVTR2pvb2NaOUE6MQ#gid=0

Kezeljük a kerületi zöldhulladékot együtt, ésszel, nem pénzzel!

1. 39 tonna CO2 egyenértéke = 907 facsemete, 10 éven keresztül (www.epa.gov.)
2. 1 tonna CO2 egyenértéke = egy focipálya méretű lufi, gólvonaltól gólvonalig, ami tele van CO2-vel.
máshol működik, pl. a X. kerületben.

Vélemény, hozzászólás?