Szombaton a Kós Károly téren, a WTE-vel szemben nyílt egy szabadtéri fotókiállítás “Gyermekek a Wekerlén” címmel. Zuborné Sallai Márta, a Kós Iskola vezetője, a zsűri elnöke, a Föld Napjának egyik mottójával köszöntötte a vendégeket („Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”), majd úgy folytatta, hogy a fotókon látható apróságok azok, kik segíthetnek a változásban, a pozitív átalakulásban. A zsűri összesen 86 képet bírált el.

A szombati nap másik programján a Föld mágnesességéről tartott előadást Somogyvári Márk, geofizkus-hallgató. Az egy órás beszélgetés alatt kiderült, hogy hova jutnánk el, ha elindulnánk egy északi irányba mutató iránytűvel a kezünkben.

Vasárnap a kispiacon színes forgatag várt minden érdeklődőt. Voltak bioprogramok, lehetett különböző dísz-, fűszer-, és gyógynövényeket, zöldség palántákat vásárolni és csere-berélni. Különböző szervezetek mutatkoztak be a rendezvényen, emellett számos izgalmas és egészséges ételt lehetett megkóstolni. A kilátogatókat népzene, gyermekműsor, komposztáló készítés, szaktanácsadás és kézműves foglalkozás várta. Ezen a rendezvényen is lehetőség nyílt a WTE Építész Klubjának tagjaival beszélgetni a Wekerletelep értékeinek megóvásáról.

Még pár napig az Ehető Kert-projektjére is lehet jelentkezni. Üresen álló kertből gyümölcs-és zöldségveteményest varázsolna egy amerikai „kertművész”. Az alkotáshoz a legjobb közeget itt találták meg elsőként Közép-Európában.

A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár a Földdel és élővilágával kapcsolatos könyveket hozott magával, de standjukon lehetőség nyílt apró ajándékokért, kerékpáros KRESZ-tesztet kitölteni, illetve védett állatokat felismerni. A gyerekek a WKK segítségével saját “zöldfogadalmaikkal” öltöztethettek tavaszi díszbe egy még kopasz fácskát.

A program fő célja a fenntartható fejlődés támogatása, az életforma népszerűsítése volt. Jelszó volt a “zéró hulladék”. A rendezvényt az „Átalakuló Wekerle” együttműködő szervezetei hozták létre: WTE Zöld Hajtás, Wekerlei Kertbarát Kör, Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, Élő Tisza.

Az itt található képeket Romhányi András készítette. Ezen a linken az Átalakuló Wekerle képei találhatóak. A cikk írójának a képei ezen a linken érhetőek el.

Lechner Gábor

Vélemény, hozzászólás?