Szombaton eltemettük a telet Wekerletelepen. A Wekerlei Kultúrház és a Wekerlei Társaskör Egyesület közös télbúcsúztatóján több százan vettek részt.

Hagyománnyá vált már, hogy a wekerleiek február utolsó szombatján összegyűlnek és együtt búcsúznak a téltől, közösen köszöntik a tavaszt. Idén február 25-én sem volt ez másképpen…

A Wekerlei Társaskör és a Wekerlei Kultúrház közös rendezvénye a kultúrházban kezdődött 16 órakor, ahol az összegyűltek kézműves foglalkozások keretében természetes és újrahasznosított anyagokból elkészíthették zajkeltő eszközeiket: tekerőket, sípokat, kerepelőket és rongyokból, spárgából a kis kiszebábokat. Egy ember nagyságú, felöltöztetett kiszebáb is készült. Aki a gondjától is meg akart szabadulni, annak gondűző cédulát osztottak, amire felírhatta baját, és az a szalmababa táskájába került. Mások gondűző szalagot kötöttek a vesszőből kötött gúzskarikára, és ezek felkerültek a baba vállára.

Az összegyűlt több száz kicsi és nagy ezután, fél 6 körül kisereglett az utcára, és hangos menettel – élen a kiszebábbal, kidoboló emberrel, kikiáltóval – télűző rigmusokat kántálva, a zajkeltő eszközöket kihasználva, kivonult a Kós Károly térre, ahol a kiszebáb ezúttal sem úszta meg: máglyára került, a rátűzött gondokkal, bajokkal valamint a mini kiszebábokkal együtt, és a téllel meg a problémákkal egyetemben hamuvá lett… A több méteres lángnyelvek körül álló tömeg tavaszváró énekeket énekelt, majd a gyerekekkel a táncosok körbetáncolták a tüzet.

A Wekerlén immáron semmi sem állja a tavasz útját! Tárt karokkal várjuk!

Debreceni Zsuzsa, WTE – Szabó Marcsi, WKK
Forrás: kispest.hu

Képek: Romhányi András

Vélemény, hozzászólás?