Részt vennél a Kislábnyom országos versenyben? Nyomás!

Milyen lábnyomot fogsz hagyni magad után? Nem arra gondolunk, hogy milyen nagy a cipőd, hanem arra, hogy az életviteleddel milyen nyomot hagysz a Földön! Akkor pontosítsunk a kérdésen – milyen nagy az Ökológiai lábnyomod? Úgy élsz mintha egy bolygónk lenne, és maradni fog belőle a gyerekeinknek is? Szeretnél így élni? Akkor lehet, hogy szükségünk van rád!
Az Energia közösségekról és az okt. 15- „Kislábnyom” háztartási tréning napjáról többet lehet olvasni lent)

A WTE Zöld Hajtás klubja csatlakozott a “Kislábnyom” országos versenyhez. Keresünk 20 Wekerlei háztartást, amelyek szívesen versenyeznek, azaz nyomon követik saját energiafogyasztásukat és elvégeznek egy pár érdekes kis feladatot a program során: decembertől márciusig 4 hónapunk van megmutatni, hogy a saját otthonainkban is tudunk a jövőre gondolni! Persze, “tudatos” nyeremények is vannak (pl. laptopok, biciklik, öko-panzió vendéglátás), és a végén megünnepeljük a nyerteseket a záró rendezvényen – így a munka mellet van dicséret és kis meglepetések is! Erről lehet többet olvasni a program honlapján Jelentkezni lehet ezen a honlapon is, vagy a wekerle.zoldhajtas@gmail.com címen.

Jelentkezési határidő: október 12.

Részt vennél az Energia Közösségek európai versenyében? Mérjünk! Spóroljunk! Nyomás!

Többet szeretnél tenni, mint egyszerűen csak nyomon követni az energiafogyasztásodat? Csökkenteni is szeretnéd? Pénzt is szeretnél spórolni? Szeretnél másokkal összefogni, hogy minél többet spóroljunk együtt? Akkor rád is számítunk! Keresünk 10 olyan háztartást, amelyek azon kívül, hogy nyomon követik az energia- és vízfogyasztásukat, vállalják, hogy egy komoly – de elérhető! – 9%-kal csökkentik fogyasztásukat, és ezt együtt teszik a többi wekerlei “Energia Közösség” résztvevővel. Így versenyezhetünk a többi résztvevő országgal!
Hamarosan több információt tudunk adni, illetve internetes elérhetőséget is! Előzetes jelentkezőket várunk október 12-ig!

Soha nem túl késő csökkenteni az öko-lábnyom méretét – odafigyeléssel jobban is tudunk élni, és ugyanakkor spórolni is lehet, ami nem mellékes kérdés mostanában.

A „Kislábnyom” háztartási tréning napja: október 15.
Ha jó tippet, hasznos tanácsot szeretnél kapni a versennyel kapcsolatban, akkor várunk a háztartási tréningen, október 15-én, az „Energiahatékony Wekerle” Napján! Wekerlei és kispesti résztvevőket várunk ezen a napon! A tréninget 12:00-16:00 tartjuk, és 17:00-tól további „Energiahatékony Wekerle” programokban is részt lehet venni! 19:00-tól várunk minden résztvevőt egy “Klímabarát lakomán”.
(A Kislábnyom versenyzőknek a tréningen részt venni ajánlott, de nem kötelező! Ettől függetlenül is lehet jelentkezni a versenyre!)

Részletes Kislábnyom tréning program:
a résztvevők a következő témákkal ismerkednek meg:
•Klímaváltozás és háztartások: mi a klímaváltozás és hogyan érinti a háztartásokat?
•Öko-lábnyom, karbon-lábnyom és számításuk: mekkora egy átlag magyar öko- és karbon-lábnyoma, és mekkora a sajátunk?
•Háztartások energiafogyasztása: mire és mennyi energiát használunk?
• Egyszerű, otthon elvégezhető háztartási klíma/energia audit (felmérés)
•Energiafogyasztás csökkentése beruházás nélkül: tippek, ötletek, megtakarítási lehetőségek
•Kislábnyom Energiatakarékossági Verseny: részvételi feltételek, feladatok, nyeremények
Soha nem túl késő csökkenteni az öko-lábnyom méretét – odafigyeléssel jobban is tudunk élni, és ugyanakkor spórolni is lehet, ami nem mellékes kérdés mostanában.

Ki tud részt venni a versenyekben?

Kislábnyom:

Azok, akik vállalják, hogy:
• minden hónap elején leolvassák és az online karbonkalkulátorban feljegzik mérőóra állásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi); (a régi kalkulátort most frissítjük, a régit ki lehet próbálni a http://karbonkalkulator.hu/ címen)
• elvégeznek egy egyszerű háztartási energia auditot (1. feladat); valamint
• a folyamatosan meghirdetett további 3 feladat közül legalább kettőt elvégeznek.

A családok folyamatosan jelentkezhetnek, de fontos, hogy minél előbb regisztrál valaki, annál nagyobb esélye van a nyeremények megszerzésére: mivel Wekerletelepen október 15-én tartjuk a háztatásoknak a tréning napot, Wekerlén egy kicsit előre hoztuk a jelentkezési határidőt, de nálunk is lehet még folyamatosan jelentkezni! A versenyben bármely család részt vehet, regisztrálni a www.kislabnyom.hu honlapon lehet majd, vagy a wekerle.zoldhajtas@gmail.com címén.

A folyamatosan feltöltött fogyasztási adatokat és a beküldött feladatokat egy szakmai zsűri pontozza. A legjobban szereplő családok értékes nyereményeket is kapnak: pl.: laptop, kerékpár, családi nyaralás öko-panzióban és környezetbarát termékeket tartalmazó ajándékcsomag. A nyereményeket személyesen vehetik át a 2012 májusában megrendezésre kerülő záró rendezvényen.
A családi energiatakarékossági verseny és a díjkiosztó rendezvény fővédnöke dr. Fülöp Sándor, a Jövő nemzedékek Országgyűlési Biztosa.

Energia Közösségek:
Azok, akinek vannak mérőórái, és meg tudják mondani, hogy hány kg, liter, m3, stb. energiaforrást használnak és a különböző fogyasztási kategóriákban a 9%-os megtakarítás alapját képező alap kiszámításához (ld. fűtés, világítás) meg tudják mondani, hogy:

az elmúlt évben mennyi volt az ÖSSZES fogyasztásuk (pl. tudják éves óraleolvasási adataikat: visszamenőleg nem kell havi adatot szolgáltatni, így az általányt fizető mérőórásoknak is lesz adata!), vagy

megvannak a mérőóra adataik egy évre visszamenőleg (min. 9 hónap).

Különleges esetek – akik még tudnak versenyezni:

azok a háztartások, akik a fűtést nem, de az áramfogyasztást nyomon tudják követni, azaz van villanyórájuk (pl. panel lakásban lakók csak villanyórával).

Vélemény, hozzászólás?