Hogyan készítsük fel wekerlei lakásunkat a klímaváltozásra?

Már majdnem 150-en kitöltötték a kérdőívet. Ha foglalkoztat a kérdés, akkor gyorsan tedd meg te is: hamarosan elkezdjük az összesítést! Elöre is köszönjuk!
Már elolvasta a cikket a Wekerle újságban?Ide kattintson a kérdőív kitöltéséhez!

A wekerlei épületek immár 100 évesek, és nem a jelenlegi hőtechnikai előírások szerint épültek. A növekvő energiaárak és a klímaváltozás miatt egyre fontosabb, hogy mennyit „fogyaszt” a lakás. De mivel lehet a legtöbb energiát megspórolni? Milyen technológiák alkalmazhatók a 100 éves házakban? Milyen változtatásokat engedélyez az építési hatóság? Kihez lehet fordulni, ha szakértelemre van szükségünk? Ezek a kérdések sokszor felmerülnek bennünk. Beszéljünk ezekről, keressük ezekre a válaszokat közösen – lakók és szakemberek!

A WTE két szakmai klubja „Energiahatékonyság Wekerlén – épület felújítás és -korszerűsítés egy műemléki jelentőségű területen” címmel szervezi programját, melyben szakértői kerekasztal-beszélgetéseket, hatósági és főépítészi egyeztetéseket, lakossági találkozókat és tájékoztatókat tartunk, adatokat gyűjtünk, igényeket és lehetőségeket elemzünk. Közben persze nem titkolt célunk, hogy mind a „zöld” gondolatok, mind az építészeti értékvédelem fontosságára ráirányítsuk a figyelmet, formáljuk az általános szemléletet.

A főépítészi iroda kezdeményezése alapján várható a közeljövőben a wekerlei Speciális Szabályozási Terv (SSzT.) módosítása, elsősorban az energiahatékonysággal, a megújuló energiák használatának módjával összefüggő előírások finomítása, pontosítása. A változtatások várhatóan különös figyelmet élveznek majd a szakmai szervezetek és a hatóságok részéről is, hiszen Wekerletelep mint műemléki jelentőségű terület végleges védelmet kapott az eddigi ideiglenes védelem helyett. Mi is felajánlottuk közreműködésünket és a programunk során elért eredményeinket, melyeket a főépítész elfogadott és ígéretet tett, hogy azokat figyelembe fogják venni.

A fenti célok érdekében állítottuk össze az alábbi kérdőívet az itt élők gondolatainak, igényeinek, problémáinak és lehetőségeinek felmérésére. A válaszok összesítése és kiértékelése befolyásolja majd a program végén – 2011. november15-ig – elkészülő összefoglaló elemzést és javaslatot. Így szélesebb ismereteken és valós tapasztalatokon alapulhat majd a mindannyiunkat érintő szabálymódosítás. Most elmondhatjuk, hogy nekünk mi a fontos!

Ide kattintson a kérdőív kitöltéséhez!

Előre is köszönjük közreműködését!
A Wekerlei Építészklub és a Zöld Hajtás Klub

Vélemény, hozzászólás?