Vajon hogyan lehet a környezetet kímélni, saját komfortérzetünkön javítani, a Wekerletelep építészeti örökségét megőrizni, ugyanakkor pedig pénzt is spórolni? A válasz: szigeteljük ablakainkat, ajtóinkat!

Tudta Ön, hogy a nyílászárók jól kivitelezett, tartós, utólagos szigetelésével 15-20% fűtési energia takarítható meg, ami természetesen a fűtésszámlában is jelentkezik?

Tudta Ön, hogy a háztartási energiafelhasználás 60-70%-át a fűtés teszi ki? Az itt megtakarított százalékokkal spórolhatunk tehát a legtöbbet a családi energiaköltségből.

Tudta Ön, hogy hazánk 84,7 millió tonnás CO2-kibocsátásának mintegy harmada otthonaink fűtése és hűtése miatt kerül a légkörbe?

Több jó indokot is látunk tehát arra, hogy szigeteljünk!

Nem mindegy azonban (a Wekerletelepen pedig különösen nem), hogy hogyan szigetelünk! A WTE Zöld Hajtás Klubja által javasolt módszerrel egy átlagos lakás nyílászárói akár egyetlen nap alatt is szigetelhetők. A módszer lényege, hogy egy speciális marógéppel a szárny fakeretébe hornyot készítünk, amelybe azután szilikon alapú szigetelőanyagot illesztünk. Ez a szigetelés Wekerle műemlékvédelmi környezetében is megfelelő módszer, mivel kívülről láthatatlan, és elősegíti az eredeti nyílászárók megőrzését.

Én is szeretnék szigetelni! Hogyan vehetek részt a programban?

A WTE lakossági ablakszigetelési programja segítséget, tudást és eszközöket biztosít azoknak, akik egy kis kézügyességgel rendelkeznek, és a legtakarékosabb módon – saját kezűleg – szeretnék a nyílászáróikat szigetelni.

1.Jelentkezni az adatlapon:ITT LEHET JELENTKEZNI!

2.Egy kb. 90 perces bemutató során ismertetjük a programot és a technikát. Annak ellenére, hogy az eszközök használata egyszerű, fontos nekünk a biztonság, tehát az, hogy se a felhasználónak, se az eszközöknek ne essen baja. Szeptembertől több alkalommal is szervezünk bemutatót, részt venni a jelentkezés sorrendjében lehet.
3.A betanításon részt vevők kapnak egy „oklevelet”, és majd ez alapján kikölcsönözhetik ki a gépet. Kölcsönzéskor egy szerződést kell aláírni, és egy meghatározott összeget letétbe helyezni.
4.A programot szeretnénk hosszabb távon működtetni. A felmerülő költségek a következők: a gép bérlési díja 3 napra 5.000 Ft. A szigetelő profil ára 200 Ft/m, így a wekerlei ablakokra eső anyagköltség kb. 1.000 Ft/ablak. Mivel egy átlagos wekerlei lakás szigetelése egy nap alatt könnyen elvégezhető, javasoljunk a szomszédok vagy családtagok összefogását, a bérlési díj egymás közötti elosztását, így egy hétvége alatt több otthon is szigetelhető, ráadásul még alacsonyabb költséggel!
5.Fontos nekünk, hogy a program mindenki számára elérhető legyen. Ezért aki teheti, kérjünk, támogassa a nyugdíjasokat, a nagycsaládosokat és más kevésbé tehetős szomszédokat azzal, hogy 1.000 Ft felárat fizet!
6.Az is fontos, hogy segítséget tudjunk felajánlani azok számára, akik saját maguk nem vállalják ezt a „barkácsolást”. Állítsunk fel egy Energiabrigádot! Olyan önkéntesek jelentkezését várjuk, akik szívesen áldoznak kéthavonta pár órát, hogy így segíthessenek másoknak kényelmesebben élni!

Több civil szervezet évek óta működtet hasonló energiatakarékossági programot – több európai országban és itthon, Magyarországon is. A „Klímabarát, emberbarát Wekerle” program szeretne abban segíteni, hogy energiafüggőségünk a Wekerlén is csökkenjen!

Itt van egy rövid videó a programról:

Bővebb információ:
wekerleszigeteles@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?