Jakab Vera különleges keksszel mérette meg magát. A levendulát elsősorban molyűzőként, nem pedig sütemény ízesítő fűszerként ismerjük. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, sokan voltak kíváncsiak erre az izgalmas ízvilágú sütire.

Hozzávalók (formától függően 25-30 db kekszhez):

15 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
22 dkg liszt
3 tojás sárgája
ízlés szerint további kristálycukor a díszítéshez
1 evőkanál bio/étkezési levendula mozsárban összetörve

Elkészítés:

Keverőgépben a vajat a cukorral és levendulával krémesre keverjük. A lisztet fokozatosan
hozzáadjuk, alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat. A keverést addig
folytjuk, amíg egyenletes masszát kapunk.

A tésztából korongot formálunk, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára a hűtőbe tesszük.
Ha lehűlt, kinyújtjuk 1 cm-nél kicsit vastagabbra (nem kell lisztezni nyújtáskor, hogy ne legyen
száraz) és a kiválasztott formával kiszaggatjuk.

Közben a sütőt előmelegítjük.

A kiszaggatott kekszeket kristálycukorba forgatjuk, sütőpapíros sütőlapra tesszük és az
előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük (illetve annyi ideig sütjük, hogy még nem
barna, de nem is hófehér, figyelni kell, mert a hófehér hamar át tud menni égettebb barnába, ami
kevésbé finom).

← Vissza a Wekerlei Sodrófa díj 2011. édes kategóriájának beszámolójához.

Vélemény, hozzászólás?