Nagy Andrea ötletes díszítésű, rafinált mákos tortájával nyerte meg a zsűri szavazatait és a második helyet. Nem véletlenül.

Hozzávalók:

a tésztához:
250 g darált mák
250 g kristálycukor
8 tojás

a töltelékhez:
2 ü meggybefőtt
fél citrom
3 ek cukor
egész fahéj
szegfűszeg
étkezési keményítő (minden 500 ml folyadékhoz 40 g)
2 ek rum (elhagyható)
4 ek meggylekvár vagy bármilyen savanykás, ami passzol

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral krémesre, habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a darált mákot, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Tepsibe papírt terítünk, erre ráfordítunk egy tortaformát úgy, mintha a feneke lenne felül, de az alját nem pattintjuk bele. Belesimítjuk a masszát, habkártyával elegyengetjük a tetejét középről kifele húzogatva, hogy a végén egy homorú felületet kapjunk. Ha így készítjük elő a formát, akkor
A) kapunk egy szép, egyenletes felületet (tepsivel érintkező rész), ami lehet majd a tortánk teteje.
B) nem fog beesni a tészta a formába, azaz megtartja az alakját. Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!).

A papírt lehúzzuk az tészta aljáról, és “élére” állítjuk, kihűtjük. Így szellőzik mindkét oldala, nem fog bevizesedni. Kihűlés után rugalmas, hosszabb pengéjű késsel (kisebb, fűrészelő mozdulatokkal) kivágjuk a tésztát a karikából. Akinek nincs kedve kísérletezni ezzel, az a hagyományos módon kenje, és lisztezze a tortaformát, majd süsse meg a tésztát.

A meggybefőttről leöntjük a levet. Lemérjük, és kimérjük hozzá az étkezési keményítőt. A keményítőt kevés meggylével csomómentesre keverjük. A maradék levet a fűszerekkel, a felkarikázott citrommal és a cukorral felforraljuk, 3-4 percig főzzük, majd hozzáöntjük a keményítős részhez, és felfőzzük akár a pudingot. Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.

A mákos tésztát 1/3-ánál lapjában elvágjuk, rákenjük a lekvárt, és köré pattintjuk a tortaformát. A maradék tészta közepét kivágjuk 2 cm-es peremet hagyva. Ezt a “mákgyűrűt” óvatosan a lekváros lapra helyezzük. A kivágott tésztát pedig felkockázzuk. A kihűlt pudingba keverjük a rumot és a meggyet. Ennek a tölteléknek 1/3-át vagy felét a “lyukba” beletöltjük. Belenyomkodjuk a mákkockákat. A maradék meggytölteléket ráborítjuk, és elrendezzük a torta tetején.
Néhány órán át hideg helyen pihentetjük, majd leválasztjuk róla a tortaformát.

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 26 cm

← Vissza a Wekerlei Sodrófa díj 2011. édes kategóriájának beszámolójához.

Vélemény, hozzászólás?