Holicsné Gémes Boróka multifunkcionális önkéntes, hiszen amellett, hogy nevezett a versenybe, de segített a sütemények osztásában, majd a díjátadásban a színpadon, sőt mindezek után beállt a szemétszedő önkéntesek sorába. Sőt, a versenyről készült beszámolót is ő írta meg. Minden esetre ez az izgalmas, szokatlan módon zöldséggel készülő, reform és ha kell diabetikus változatban is készíthető sütemény az ő keze munkáját dicsérte.

Hozzávalók 1 hosszúkás formához (kb. 25 cm):

20 dkg cukkini
5 dkg (diabetikus) étcsokoládé
2 tojás
7 dkg gyümölcscukor
1 teáskanál őrölt Bourbon vanília (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál szódabikarbóna
½ csomag sütőpor
12 dkg olvasztott vaj
7 dkg őrölt törökmogyoró
18 dkg búzaliszt (teljes kiőrlésű)
vaj a formához

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, (ha túl kemény a héja, megtisztítjuk), és finomra reszeljük. A csokoládét apróra daraboljuk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a formát kikenjük.

A tojást a cukorral, a vaníliával, a fahéjjal, a szódabikarbónával és a sütőporral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat, a mogyorót, a csokoládét, a lisztet és a cukkinit. (Ha túl sűrű, ici-pici hideg vizet.)

A tésztát a formába öntjük, és sütőben (középen, 160 fokon, légkeveréses sütőben) 45-50 percig sütjük. A sütés alatt nagy részt alufóliával letakarva süssük! Sütés után 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd sütőrácsra borítjuk. (A kihűlt süteményt szeleteljük, ízlés szerint megszórhatjuk még porcukorral és kakaóval.)

Elkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: 45-50 perc (160 fokon, légkeveréses sütőben)
Szeletenként (16 szelet): kb. 174 kcal/15g szénhidrát

← Vissza a Wekerlei Sodrófa díj 2011. édes kategóriájának beszámolójához.

Vélemény, hozzászólás?