Izsák Hajnalka érte el süteményével a 2011. évi Wekerlei Sodrófa díj édes kategóriájában az I. helyezést ezzel az egészséges és finom süteménnyel. A zsűri döntése egyöntetű volt. Gratulálunk!

Hozzávalók:

1 1/4 csésze (17,5 dkg) liszt
1 teáskanál szódabikarbóna/sütőpor
1/4 teáskanál só
1 csésze (20dkg) margarin
1 csésze (24 dkg) cukor, ha lehet, barna
2 csésze (20 dkg) aprószemű zabpehely

Elkészítés:

Az összetevőket összegyúrjuk, ha túl száraz lenne, 1-2 ek forró víz segít, ha pedig túl hígnak tűnik, 1-2 ek liszttel lehet segíteni. Folpackba/sütőpapírba csomagolva hűtőbe tesszük, amíg meg nem szilárdul (legjobb, ha egy éjszakát is bent van)

A sütőt 190 C-re előmelegítjük. Ha gyorsak akarunk lenni, eleve henger alakúra formáztuk a pihentetés előtt, ebből félcentis karikákra szeljünk, de ki is lehet nyújtani ilyen vastagságúra és formákat szúrkálni. 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, viszonylag kemény, de töltelékkel pár óra alatt egész puha lesz. Sokáig eláll, jól állja a fagyasztást is.

Répalekváros töltelék:

2 dl víz
3/4 cs (kb 15 dkg) cukor
1 citrom leve és héja
1 narancs leve és héja
1 rúd fahéj
1 kk őrölt koriander
50 dkg reszelt sárgarépa
2 ek vaníliaesszencia
kb 8 dkg sótlan mogyoró

Az elkészítést a vaníliaesszenciával kezdjük, jó 3-4 héttel a tervezett sütés előtt. Egy üveg vodkába felhasított egész vaníliarudakat teszünk, visszazárjuk és az első hét után naponta felrázzuk. Egész sötét aranyszínű lesz, és ahogy elhasználjuk, időnként utána lehet pótolgatni a vodkát és a vaníliát is. Gyakorlatilag évekig eláll.

A lekvárhoz a hozzávalókat (a mogyoró kivételével) addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul, és be nem sűrűsödik. Összeturmixoljuk (előtte azért érdemes a fahéjrudat kivenni) forrón tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, dunsztoljuk tetszés szerint, vagy hamari felhasználáshoz egyszerűen hagyjuk kihűlni.

A mogyorót száraz teflonserpenyőben megpirítjuk, durvára törjük és összekeverjük annyi lekvárral (a fenti adag kb felével-harmadával), amennyit felvesz és megkenjük vele a kekszeket.

A vaníliaesszencia és a lekvár (egy kicsit édesebb variációjának) részletesebb leírása:

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/01/fszerek-kirlynje-vanlia-vlsg-s.html

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2011/05/korianderes-sargarepadzsem.html

Jó étvágyat!

← Vissza a Wekerlei Sodrófa díj 2011. édes kategóriájának beszámolójához.

Vélemény, hozzászólás?