A leghálásabb program, úgy gondolom, idén is a Süteménysütő verseny, illetve a sütemények kóstolása volt.

(A kóstoltatás, a sütemények kiosztása már kevésbé volt lelkesítő, aki járt a helyszínen, láthatta a habos-krémes-nehezen vágható süteményekkel küzdő kötényes asszonyokat, amint embert próbáló manővereket visznek véghez a mindenért lelkes, és a küllemre – szerencsénkre – mit sem adó kóstolók kedvéért. 🙂 Utóbbiaknak köszönjük elnézésüket és türelmüket, hálásak vagyunk, hogy így is mindent szerettek! Továbbra is várjuk mindazok jelentkezését, akik ezen feladatokban – a kóstolóiban, és a kóstoltatóiban szívesen részt vennének!)

Lelkes versenyzőkből szerencsénkre most sem volt hiány, hiszen a már 2. édes kategóriájú Wekerlei Sodrófa díjra ismét 21 sütemény érkezett! Nagyon örültünk neki, hogy nem csak a sütemények palettája, de az elkészítőké is igen széles volt ismét. Versenyzett gyerektől a nagymamáig minden korosztály, sőt idén férfi nevezőnek is örülhettünk! A wekerlei szép hagyományokat és az összetartást szimbolizálva fantasztikus volt, hogy nevezett szülői segítséggel hat konyhás „kiswekerlei”, valamint volt unokájával együtt induló nagymama is! Reméljük, a sikerek, és a verseny egyre növekvő híre sütögetésre sarkall mindenkit az ősszel elkövetkező (a Wekerle Napok rendezvénysorozatán megrendezendő) sós sütemények versenyén!

A receptek sokfélesége és a sütemények fantasztikus látványa és ízkavalkádja meg is hozta a kóstolók kedvét, (amit még a tűző nap, vagy a szakadó eső sem tudott elvenni és), amely alkalomról alkalomra, most már mondhatjuk, egyre növekszik. Ennek szívből örülünk!

Idén kb. 300(!) adag süteményt oszthattunk szét a wekerlei süteménysütők jóvoltából! Ez a hatalmas mennyiség csupán egyetlen óra leforgása alatt teljesen elfogyott, ami mutatja a nevezők és a kezdeményezés sikerét is!

A díjazottak kiválasztásban ezen alkalommal négy tagból álló zsűri volt segítségünkre. Ők a süteményeknek csak a nevét és a rajtszámát ismerhették, ezzel próbáltuk garantálni az elfogulatlanságot. A zsűri tagjai voltak: dr. Csapó Katalin a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese, aki egy Dobos C. Józsefről (a több, mint száz éves a dobos torta megalkotójáról) szóló könyvet is felajánlott az első helyezettnek.
Sági Szilárd gasztrokibicet sokan ismerhetik a Hal a tortán című főzőverseny kapcsán, ahol szakértőként működött közre, de azt talán kevesen tudják, hogy bár nem wekerlei, de földink, hiszen Kispesten él. Végül, de nem utolsó sorban Wekerle népszerű cukrászdája a Koller Cukrászda ismét két fővel képviselte a cukrászszakmát a zsűriben.

A zsűrinek nem volt egyszerű feladata a 21-féle sütemény végigkóstolásával és rangsorolásával. Az ízlésről nem érdemes és nem is lehet vitatkozni, természetes, hogy a verseny nagyon szubjektív. A döntés a zsűri és a közönség értékítéletére van bízva. Mi sem támasztja jobban alá ezt, mint Sági Szilárd azon kijelentése az eredményhirdetésen, miszerint minden zsűritag más véleményen volt a sütemények kóstolgatása közben. Azonban a pontozásos rendszer és a közönségszavazás végül egyértelmű végeredményt hozott:

I. helyezett: Répás-mogyorós zabfalat – Izsák Hajnalka
II. helyezett: Meggyes máktorta – Nagy Andrea
III. helyezett: Benedek diós kifli tortája – Vázsonyi Gáborné Zsuzsa
Közönségdíj és a zsűri különdíja: Lujza szelet – Gáspárné Hevér Aranka
A zsűri különdíja: Epres lepény ropogós mákos morzsával – Veres Nóra
A zsűri különdíja: Orsa szelet – Ludányiné Pleszkán Boglárka
A zsűri különdíja: Epres-gyümölcsös torta – Wekerlei 6 konyhás csaj

További nevezett sütemények betűrendben:

Cukkinis sütemény – Holicsné Gémes Boróka
Csokis pöfeteg – Debreczeni Gabriella
Diós-mákos-kakaós szelet – Vargáné Hézsei Tímea
Diós pite – Pintér Istvánné, Marika
Édesanyám sütije – Bíró Dömök Anna
Gesztenyés habos – Machil Istvánné
Levendulás keksz – Jakab Vera
Málnás–csokis–mascarponés – Rajsli Emese
Mandulás szelet, kókuszos szelet – Balogh Nikolett Xénia
Nagyi ribizlis piskótája – Konyecsnyi Éva
Wekerlei álom – Dézsiné Kovács Edit
Zuzmó – Lőrincz Hajnalka
Zwirtz néni morzsatortája – Hambalkó Szilvia
Zserbó – Varga Tibor

Ezúton szeretnénk itt is köszönetet mondani támogatóinknak, akik segítségével ismét szép ajándékokat tudtunk adni a díjazottaknak. Mivel idén a Wekerlei Székelykapu napok költségvetése annyira szűk volt, hogy mindent felajánlásokból kellett megoldanunk, a díjakat Wekerléhez kötődő vállalkozók és magánemberek ajánlották fel. A szalvétákat, papírtálcákat, kiskanalakat mi magunk, a kismamákból álló önkéntes szervezők vásároltuk. Köszönjük ezúton is adományaikat, amiből utólagosan több költséget is finanszírozhattunk! Ősszel újra számítunk segítségükre!

Az első helyezett jutalmát, a hagyományos sodrófát Burián Zsuzsa ajánlotta fel, a feliratozását a Bi-fusion grafikai cég készítette el. A második, harmadik helyezett, valamint a közönségszavazás díjazottjának gyönyörű ajándékát Farkas Judit fazekas mester készítette külön erre az alkalomra (ő egyébként fazekas tanfolyamot tart a Wekerlei Kultúrházban, hogy egy kis reklámot biztosítsunk). Az Éléskamra Biobolt és Étterem nagyszerű csomagokat állított össze egészséges alapanyagokból és ajándékutalványokból, a Wekerlei Mozgásműhelytől 10 alkalmas bérleteket kaptunk, hogy ne csak a konyhában mozogjanak ügyesen a nevezők. A Szondi téri Wekerlei Bortár és a Kertvárosi virágos pedig kedvezményre jogosító kártyákat ajánlott fel.

Itt szeretnénk megköszönni a főszervező Sági Zenina, valamint a lelkes önkéntesek, Holicsné Gémes Boróka, Kékesi Krisztina, O. Szabó Rita és Zsólyomi Réka (illetve a gyerekekre vigyázó férjek) segítségét, akik a sütemények osztogatását bonyolították, és akik nélkül nem lehetett volna versenyt rendezni, valamint Szabó Tamásnak a remekül sikerült fotókat!

Kérjük Önöket, hogy amennyiben ötletük, javaslatuk, észrevételük van a versennyel, vagy annak lebonyolításával kapcsolatban, írjanak nekünk! Célunk, hogy egy jó hangulatú, közösségi eseményt teremtsünk.

Bízunk benne, hogy mindenki szép emlékekkel, finom ízekkel és hatalmas adag kíváncsisággal tért haza a versenyről, hiszen akkor elmondhatjuk, hogy elértük célunkat a sütés és a wekerlei hagyományok népszerűsítését! Reméljük, otthon minél többen ragadnak tálat-tepsit-kanalat, és próbálják ki a mások által oly gondosan és szeretettel válogatott, ajánlott süteményrecepteket!

Ehhez kívánunk minden szervező és résztvevő nevében sok-sok türelmet, és nagyon sikeres sütögetést!

Találkozzunk ősszel, a sós sütemények versenyén!

A cikket Holicsné Gémes Boróka írta

(A tavaly tavasszal rendezett édes sütemények versenyéről és az őszi sós sütemények versenyéről a linkekre kattintva olvasható egy-egy beszámoló képekkel és receptekkel tarkítva.) A 2011. őszi sós sütemények versenyről egy cikk és a receptek pedig itt olvashatóak.

14 comments on “A lassan hagyományossá váló Sodrófa Díjról – 2011. édes kategória

 • Sági Zenina azt mondja:

  A recepteket folyamatosan töltjük fel. Mindenkitől kis türelmet kérünk. 🙂

 • Sági Zenina azt mondja:

  Móni, rátapintottál a hiányosságomra. Elfelejtettem kérni képet a sodrófáról. Majd megkérjük az első helyezettet, hogy küldjön nekünk egyet… 🙂

 • MolnarMoni azt mondja:

  Szép a sodrófa. Köszönöm, most már nyugodtabban alszom. 😉

 • O. Szabó Rita azt mondja:

  Remélem, Móni, tényleg csak ezen múlik…

 • Sági Zenina azt mondja:

  A recepteket folyamatosan töltjük fel. Mindenkitől kis türelmet kérünk. 🙂

 • Sági Zenina azt mondja:

  Móni, rátapintottál a hiányosságomra. Elfelejtettem kérni képet a sodrófáról. Majd megkérjük az első helyezettet, hogy küldjön nekünk egyet… 🙂

 • MolnarMoni azt mondja:

  Szép a sodrófa. Köszönöm, most már nyugodtabban alszom. 😉

 • O. Szabó Rita azt mondja:

  Remélem, Móni, tényleg csak ezen múlik…

Vélemény, hozzászólás?