Sós Rozália egy szokatlan muffinnal rajtolt a versenyen. Az általában édességként ismert süteményt spanyolos, sós ízben varázsolta a kóstolók és a zsűri elé. Annyit azért elárulok: a tapas tulajdonképpen apró falatkát jelent, és a kóstolók épp így, apró falatokra vágva ehették.

Hozzávalók:

1 élesztőkocka (42g)

2 teáskanál cukor

40 dkg liszt

1 teáskanál só

20 dkg tapas (fokhagyma- vagy fűszerolajban eltett pl. kimagozott olajbogyó, szárított paradicsom, paprika, articsókaszív)

vaj vagy margarin a muffin sütőforma kikenéséhez

liszt a kidolgozáshoz

Elkészítés:

1. Az élesztőt szétmorzsoljuk, rászórjuk a cukrot, és hagyjuk megfolyósodni. Liszttel, sóval és kb. 2,5 dl langyos vízzel sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
2. A sütőt előmelegítjük. A tapast szűrőben lecsepegtetjük, az olajat felfogjuk. a paradicsomot, paprikát, articsókát kicsit összevágjuk.
3. A muffin sütőformát vékonyan kivajazzuk. A tésztát lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, és közben lazán beledolgozzuk az előkészített tapast.
4. A tésztát 12 darabra osztjuk, gombócokat formálunk belőlük, és a forma mélyedéseibe tesszük. Megkenjük a lecsepegtetett olajjal, ezután a sütőben 250o C-on (alul, légkeverésnél 230o C) kb. 10percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig pihentetjük a sütőformában, majd kiszedjük és hűlni hagyjuk.

Sok sikert és jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?