“Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.” (forrás: Wikipédia). Dézsiné Kovács Edit pályaműve lehengerlő volt, mind látványra, mind ízre. A zsűri különdíja mellett a közönségtől is 14 szavazatot zsebelt be.

Tészta:

250 g finom liszt
125 g margarin
1 db tojás
1 db tojás sárgája
1 csipet só
2 evőkanál víz

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és kb. fél órára fóliában a hűtőbe tesszük.

Töltelék:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
125 g bacon szalonna
125 g csiperke gomba

Ezeket vajon megdinszteljük, majd tűzről levéve beleteszünk még:

15 dkg sajtot (trappista vagy eidami)
1 marék metélőhagymát
4 db tojást (felverve)
2,5 dl főző tejszínt
sót, kakukkfüvet, bazsalikomot, őrőlt borst ízlés szerint.

A tésztát kinyújtjuk és egy 26 cm átmérőjű formába tesszük. Villával megszúrkáljuk. 2 zacskó mozzarella sajtot karikázunk a tésztára, megkenjük kevés paradicsompürével és a tölteléket ráöntjük. 200 fokon (C) 30-35 percig sütjük.

(Ha marad tészta, akkor rácsozzuk be a sütemény tetejét és kenjük meg egy felvert tojással, úgy süssük meg.)

Vélemény, hozzászólás?