Enyedi Zsuzsa gyönyörű torta-költeménye akár cukrászdában is helytállna. Méltán érdemelte ki a zsűri szerint a második helyet a versenyben.

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg étcsokoládé
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
5 tojás
7 dkg őrölt mandula
2 evőkanál kakaópor
8 dkg rétesliszt
1 sütőpor

A forma kikenéséhez: vaj, finomliszt

A töltelékhez:

12.5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
5 dkg liszt
2,5 dl tej
25 dkg tortabevonó
20 dkg puha vaj

Díszítéshez: csokoládéreszelék

Elkészítés:

Tészta: A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A vajat, a porcukrot és a sót krémesre keverjük, a tojássárgáját és a csokoládét apránként hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, amandulát, a kakaóport, a lisztet és a sütőport beleszórjuk. Beleforgatjuk a vajas masszába. 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, belisztezünk, és a masszát belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 C) kb. 40 percig sütjük. Rácson 8 órát hűtjük vagy egy éjszakán át pihentetjük.

Töltelék: A porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a lisztet és a tejet gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg gőzfürdőben kevergetve lehűtjük. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk. A vajat habosra keverjük, a tojáskrémet és a bevonót
evőkanalanként hozzáadjuk a kihűlt masszához.

Összeállítás: A piskótát három egyenlő lapba vágjuk, az alsó és a középső részt a krémmel megkenjük és egymásra fektetjük. A harmadik lapot is ráfektetjük és a tortát a maradék krémmel bevonjuk, csokoládéreszelékkel megszórva díszítjük.

Vélemény, hozzászólás?