Balogh Nikolett Xénia mediterrán lepényei a kóstolókat levették a lábukról, s csupán egy szavazattal maradt le a közönség díjról.

Hozzávalók a tésztához:

200 ml tej
75 g lágy vaj vagy margarin
150 g burgonya
450 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
75 g pesto
2 teáskanál só

Töltelékhez:

kevés só
frissen őrölt bors
4 evőkanál balzsamecet
4 teáskanál méz
150 ml tejföl vagy tejszín
3 tojás (közepes méretű)
15 g pesto
1 fej vöröshagyma
20 dkg sonka vagy füstölt tarja
20 dkg trappista sajt
20 dkg gomba
5 dkg füstölt szalonna
Paradicsom
Mozzarella
bazsalikom

Előkészítés:

A tepsit (40 x 30 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük. A tejet egy főzőedényben felmelegítjük, és a vajat megolvasztjuk benne. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és lereszeljük.

Elkészítés:

A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, és az élesztőt egyenletesen elkeverjük benne. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tejben felolvasztott vajat és reszelt burgonyát, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kelni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan megnő.

Közben elkészítjük az egyik tölteléket: A hagymát, szalonnát, sonkát, gombát apró kockára vágjuk. A sajtot lereszeljük. A szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a hagymát és pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sonkát és a gombát. Fűszerezzük és addig pároljuk, míg a leve elpárolog. A tűzről levéve /de még forrón/ hozzákeverjük a sajtot, majd hagyjuk kihűlni.

A másik töltelék: Mozzarella, paradicsom bazsalikom.

A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 2 mandarin nagyságú tésztaadagot félretesszük belőle. A többi tésztát egy 40 x 30 cm széles lappá nyújtjuk, majd az előkészített tepsibe helyezzük. A félretett tészta adagokat egyenként 40 cm hosszú hengerré formázzuk, melyből két-két hengert összecsavarunk és keresztben, a tészta sarkaitól indulva a tésztára fektetjük. Majd a tésztát meleg helyen még egyszer kelni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan megnő.

A tejfölt a tojással, a pestoval, a sóval, a borssal, 1 evőkanál balzsamecettel és 2 teáskanál mézzel elkeverjük, és a tésztát megkenjük vele. A két részre osztott tésztalap közül az egyiken az előkészített gombás, a másikon a paradicsomos tölteléket tesszük.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a lepényt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc (a sütés utolsó 5 percében a tésztát takarjuk le.)

A megsült lepényt a sütőből kivéve még forrón tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?