Konecsny Éva apró sós süteménye a közönség egyik kedvence volt, sok szavazatot kapott. Az alábbi személyes hangú receptet kaptuk közzétételre:

“Ez az én Jolly Jokerem. Több okból is:
– nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető,
– családom minden tagja odavan érte,
– nem igényel sok hozzávalót,
– és nem utolsó sorban egy hétig is eláll – na, ha el nem fogyna.

Az igazsághoz, hozzá tartozik, hogy az alábbi recept eredetijét Ani nénitől, – Veronika lányom ovis dadus nénijétől, s egyben „Sodrófás versenytársamtól” – kaptam. De mint szinte valamennyi receptet, amelyet háziasszonyi tevékenykedéseim során begyűjtöttem, ezt is kicsit átalakítottam. Lánykori nevén sajtos rúdnak nevezték ebből adódóan reszelt sajt olvadozott a tetején és nem vajjal, hanem margarinnal készítették… Én meg szeretek kísérletezni, így jutottam el ehhez a számunkra bevált és végleges verzióhoz.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
40 dkg hideg vaj
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
1 kk só
szezámmag

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba szitáljuk, hideg vajat kis darabokra vágjuk, elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a sót. A tojás sárgákat elkeverjük a tejföllel és a felét a vajas lisztes alaphoz adjuk. A maradékot tegyük hűvös helyre, később még szükségünk lesz rá. Összegyúrjuk a tésztát, cipót formálunk belőle. Ezután egy órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy gáz tepsit kibélelünk sütőpapírral. A cipót ketté vágjuk, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a maradék tejfölös tojás felével, jól megszórjuk szezámmaggal. Derelyeszaggatóval kb. 1 cm
széles, tetszés szerinti hosszúságú rudakra vágjuk. Egymás mellé fektetjük a tepsiben, majd szép arany barnára sütjük. A második adaggal hasonlóan járunk el.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Konecsny Éva

Vélemény, hozzászólás?