“Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.” (forrás: Wikipédia). Molnár Szilvia kisméretű “tortácskái” a zsűri szavazatai alapján a 3. helyezést érték el. A recept alább olvasható a készítő saját szavaival:

“(4 személyre)

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (jómagam a Fanny Tante 270 gr-os kiszerelését használom, mivel vékonyra van nyújtva és nem mélyhűtött)
20 dkg (nagyjából két nagyobb marék) friss spenót
15 dkg főtt-füstölt tarja (de bármilyen főtt és/vagy füstölt sonkaféle megfelelő)
egy szál újhagyma vagy ha nincs, helyette negyed fej vöröshagyma
2 db egész tojás
2 ek jó minőségű krémsajt
1 dl tejszín
2 ek frissen facsart citromlé
4 ek olaj
só, fehérbors
2 tk friss bazsalikom, kakukkfű és petrezselyem keveréke (amennyiben csak szárított fűszereink vannak, akkor elegendő másfél kanállal)

Elkészítés:

A tésztát a csomagon feltűntetett módon kell előkészíteni. A megmosott, lecsöpögtetett spenótot 2 ek olajon nagyjából 5 percig pároljuk, közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az utolsó percben belekeverjük a citromlevet. A maradék olajon a hagymát és a sonkát megpirítjuk (ha füstölt sonkánk van, akkor nem szükséges sóznunk). A tojásokat a tejszínnel, krémsajttal, egy csipet sóval, borssal, a friss vagy szárított fűszerkeverékkel, lehetőleg kézi mixerrel csomómentesen eldolgozzuk és a végén hozzákeverjük az elkészített spenótot és a hagymás sonkát. Nagyjából 30-32 cm átmérőjű tortasütő vagy pizzasütő formát kicsit kivajazunk, vagy sütőpapírral béleljük, a vékonyra – kb fél cm-re -nyújtott tésztát belesimítjuk a formába, a széleken alacsony peremet képezünk, majd néhány helyen villával szurkáljuk meg a tésztát. A peremes tésztába öntsük bele a sonkás-spenótos-krémes keveréket. Kb. 180-200 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük. Amennyiben gázsütőnk van, akkor a tésztánkat a sütő legfelső részére csúsztatott rácsra érdemes elhelyezni, hogy ne égjen oda, és a legmagasabb fokozaton szükséges sütni 20 percig, majd miután lezártuk a sütőt az elkészült tésztát 5 percet érdemes még a meleg sütőben tartani.

megjegyzés:

Fanny Tante levelestészta esetében már a tésztán van a sütőpapír, így ha ezzel a típussal készítjük el a quiche-t, akkor vagy egy kb. 20 x 30 cm-es tepsiben dolgozunk, vagy nagyobb négyzetekre vágjuk /sütőpapírral együtt/ a tésztát és muffinsütőformát használjunk /ha szilikonos formánk van, akkor vegyük le a sütőpapírt a tésztáról/. A 270 gr-os kiszerelés és ez a töltelékmennyiség 9-10 muffinra elegendő

Természetesen a quiche annál finomabb, minál frissebb és jobb minőségű alapanyagokat használunk és akinek ideje, kedve van hozzá, az legjobb, ha saját “gyártású” vajastésztával készíti el:-)

Sok sikert az elkészítéshez! Én pedig nagyon örülök, hogy III. helyezett lehettem!”

Vélemény, hozzászólás?