A 19. Wekerlei Napok harmadik napján, vasárnap került sor a tavasszal útjára indított Sodrófa díj második felvonására. Az édes sütemények versenye után most a különféle sós sütemények, pogácsák, hasék, rétesek, tortácskák, stb. versenye zajlott.

Tavasszal nagyon izgultam, amikor az első süteménysütő versenyt szerveztem, hogy lesz-e nevező egyáltalán. Az időjárási mizéria után is 21 sütemény érkezett a Wekerlei Sodrófa díj – sütemény sütő versenyére, és mind nagyon magas színvonalú volt. Mutatta ezt az is, hogy két órán belül egy szem sem maradt belőlük. Most azért izgultam, hogy vajon a sós felhívás megmozgatja-e az embereket, lesz-e kedvük, ötletük, hiszen többen azt mondták, csak az édes az igazi sütemény. Büszkén mondhatom, hogy 21 nevező 24 süteménnyel indult a versenyen. A pályaművek elképesztően jól néztek ki (én sajnos a nagy rohangálásban, sürgésben-forgásban csak párat tudtam megkóstolni).

A díjazottak kiválasztásban egy 5 tagú zsűri volt segítségünkre, akik között több szakember is található. Ők a süteményeknek csak a nevét ismerhették, így garantáltuk az elfogulatlanságot. Juhász Magda költőt és meseírót a legfiatalabb korosztály és szüleik számára be se kell mutatni, hiszen rendszeresen személyesen is találkozhatnak vele az ősztől folytatódó Wekerlei Esti Meséken. A TV Paprika Casting című szakácskereső műsorának döntőse, Keresztúri Ferenc a tavaszi zsűrizés után ismét nagy lelkesedéssel vállalta a feladatot. Neki egyébként hamarosan saját süteménysütő műsora indul. Bálint Ádám az operettszínház énekese, többen a Megasztár című műsorból is ismerhetik őt, igen otthonosan mozog a konyhában. Két barátjával együtt egy népszerű gasztroblog szerzője. Végül, de nem utolsó sorban Wekerle kedvelt cukrászdája a Koller Cukrászda két fővel is képviselte a cukrász szakmát a zsűriben.

Most is a külső megtekintésével és értékelésével kezdődött a pontozás, majd jó néhány tányérral felszerelkezve a zsűri elvonult a WTE-be, ahol több, mint egy órán keresztül tanakodtak, pontoztak. Nem volt egyszerű dolguk, a mezőny nagyon erős volt. Ez utóbbi tény meglátszott a közönségszavazatokon is, maga a díj is csak egy vokson múlott, de számos más süteményre is sok-sok cédula érkezett. Nem volt sütemény szavazat nélkül, mindnek akadt rajongója!

Köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik segítségével értékes ajándékokat tudtunk adni a díjazottaknak, sőt lehetőségünk nyílott különdíjak osztására is. Az Éléskamra Biobolt nagyszerű csomagokat állított össze egészséges alapanyagokból, a Wekerlei Mozgásműhelytől ismét 10 alkalmas bérleteket kaptunk, hogy ha már a konyhában ilyen ügyesen mozognak a díjazottak, akkor megmutathassák magukat a tornateremben is. A Harmónia Kuckótól masszázs utalványokat kaptunk, a Wekerlei Borúton megjelent kiállítók pedig csodálatos boraikkal és pálinkával támogatták a rendezvényt (Váli Bor Badacsonyból, Dániel Pince Szekszárdról, Lenkey Pincészet Tokaj-hegyaljáról valamint a Magyarbólyi Pálinkamester felajánlása). Ki szeretném emelni a Kör-Kötő Kör támogatását, akik erre az alkalomra egy edényfogó pályázatot írtak ki, és a nyertesek sorban választhattak a beérkezett alkotások közül. (Képek a pályaművekről a fenti linkre klikkelve láthatóak.)

A beérkezett sütemények listája: (a recepteket folyamatosan töltöm fel – képekkel és ahol volt, a zsűri megjegyzésével)

I. helyezett: Cukkinis rózsák – Botos Rita
II. helyezett: Sajtos rudacskák – Gáspárné Hevér Aranka
III. helyezett: Spenótos, sonkás quiche (ejtsd: kis) – Molnár Szilvia
Közönségdíj: Kolbászos Kifli – Machil Istvánné (22 szavazat)

Zsűri különdíjai:

Sonkás-gombás quiche (ejtsd: kis) – Dézsiné Kovács Edit
Kolbászos kifli – Machil Istvánné
Sajtos bacon-ös csiga – Veres Nóra
Medvehagymás háromszögek – Botos Rita
Cheddar Muffin – Markert Regina
Póréhagyma torta – Horváth Lili és Szalai Klára

További indulók:

Pikáns lepény – Balogh Nikolett Xénia (21 szavazat)
Spenótos csiga – Molnár Mónika
Juhtúrós, sajtos rudak – Pintér Istvánné Marika
Sós perec – O. Szabó Rita
Spenótos, fetás párna – O. Szabó Rita
Sajtkrémes és sonkakrémes sült fánk – Pap Valérné Zsuzsa
Sajtos, tejfölös pogácsa – Klement Tünde és Remenár Alexandra
Finom sajtos – Kelemen Andrea
Szakállas pogácsa – Kiss Istvánné
Virslis töltött falatok – Kiss Istvánné
Szezámmagos rúd – Konecsny Éva
Tapas Muffin – Sós Rozália
Pizzás Csiga – Kapus Katalin
Kindli – Zsipi Katalin

Itt szeretném megköszönni a lelkes önkéntesek, Holicsné Gémes Boróka, O. Szabó Rita és Zsólyomi Réka (illetve a gyerekekre vigyázó férjek) segítségét, akik a sütemények “felszolgálását” bonyolították, és akik nélkül nem lehetett volna versenyt rendezni, valamint Csutorás Robinak a remek sütemény képeket, Romhányi Andrásnak pedig a díjátadás fotóit.

FIGYELEM! A képeket éhgyomorra nem ajánlott nézegetni. További megtekintés csak saját felelősségre! 🙂

8 comments on “Wekerlei Sodrófa díj – sós kategória

 • Szilágyi Szabina azt mondja:

  Istenien néznek ki! Sajnálom, hogy élőben nem láttam és nem kóstoltam őket!

 • Sági Zenina azt mondja:

  Én is csak vizuálisan laktam jól. Sajnos kóstolni nem nagyon volt alkalmam. Azonban a második helyezett két nappal a verseny után megsütötte a süteményét, és bevitte a WTE-be, hogy mi szervezők is kóstolhassunk. Nagyon kedves gesztus volt, jól esett a munkánk elismerése. (És persze a sajtos rudacskák különösen jól estek…)

 • Sági Zenina azt mondja:

  Hétvégén lesz majd időm. Akkor elkezdem feltölteni. 😀

 • Szilágyi Szabina azt mondja:

  Istenien néznek ki! Sajnálom, hogy élőben nem láttam és nem kóstoltam őket!

 • Sági Zenina azt mondja:

  Én is csak vizuálisan laktam jól. Sajnos kóstolni nem nagyon volt alkalmam. Azonban a második helyezett két nappal a verseny után megsütötte a süteményét, és bevitte a WTE-be, hogy mi szervezők is kóstolhassunk. Nagyon kedves gesztus volt, jól esett a munkánk elismerése. (És persze a sajtos rudacskák különösen jól estek…)

 • Sági Zenina azt mondja:

  Hétvégén lesz majd időm. Akkor elkezdem feltölteni. 😀

Vélemény, hozzászólás?