Horváth Lili és Szalai Klára szemetgyönyörködtető sós tortája a zsűrit is elismerésre késztette. Különdíjban részesült. Ez azért is öröm a szervező számára, mert két igen fiatal versenyzőről van szó.

Hozzávalók:

* 25 dkg finomliszt
* 10 dkg margarin
* 1 tojássárgája
* só
* kb. fél dl. víz

A töltelékhez:

* 2 db ha hosszú, karcsú a póréhagyma
* 6-7 dkg. vaj
* 2 dl. tejföl
* 3 tojás
* 1 evőkanál liszt
* só
* őrölt bors
* reszelt szerecsendió

A tésztához valókat összegyúrjuk, és legalább fél órán át hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A póréhagymákat megtisztítjuk, karikákra vágjuk, az egészen haragoszöld részét azonban nem használjuk fel. A hagymakarikákat vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük. A tejfölt a tojásokkal, a tésztából kimaradt tojásfehérjével és a lisztel simára keverjük, és a kissé kihűlt póréhagymával össze dolgozzuk. A tésztát kerek lappá nyújtjuk, és egy tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy legalább 2 ujjnyi pereme legyen. 10 percre előmelegített forró sütőben (200 fok) elősütjük. Beleöntjük a hagymás keveréket és tovább sütjük, amíg szép aranysárga színt kap!

Vélemény, hozzászólás?