Konecsny Éva és családja közös alkotása ez a finom házi sütemény. Tejszínhabbal ajánlott fogyasztani. Jó néhány közönségszavazatot be is zsebelt ez a sütemény is.

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
24 dkg porcukor
12 dkg finom liszt,
4 dkg cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál víz

A vanília krémhez:

1 dl tej
15 dkg cukor
3 tojás
1,5 evőkanál liszt
1 rúd vanília
15 dkg vaj

A csoki mázhoz:

5 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó
5 evőkanál barna cukor
10 dkg vaj
4-5 evőkanál víz

Végül a sütemény összeállításához:

5-6 banán
Málnalekvár

Díszítéshez fehér csoki megolvasztva.

Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját, a porcukrot és 4 evőkanál vizet kikeverjük. Hozzá adjuk a lisztet és a kakaót, végül óvatosan belekeverjük a tojáshabot.

Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Ha kisült, hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a vanília krémet:

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, tejjel, liszttel, valamint a kikapart vaníliarúd belsejével. Nagyon lassú tűz felett sűrű krémet főzünk. Ha elkészült a krém, langyosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat és habosra keverjük.

A csoki mázhoz a kakaót a barna cukorral, vízzel elkeverjük és összeolvasztjuk. Hozzá adjuk a vajat.

Végül összeállítjuk a süteményt. A piskótalapot ketté vágjuk, az alját vékonyan megkenjük málna lekvárral, meglocsoljuk a még meleg csoki máz egy részével, majd a csokit öntetet óvatosan elkenjük a lekváron. A banánokat megpucoljuk, félbe vágjuk és ráfektetjük a piskótára. Ha elkészültünk, egyenletesen megkenjük a vanília krémmel, végül ráhelyezzük a piskóta tetejét. Beborítjuk a csoki mázzal és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Ha a csoki máz megszilárdult, gőz fölött felolvasztunk egy tábla fehér csokit, nejlonzacskóba töltjük. Kivágjuk a sarkát és megdíszítjük a süteményt.

Tálalási javaslat:

Kb. 3X6 cm-es téglalapokat vágunk, tejszínhabbal, esetleg még egy kis csoki öntettel kínáljuk.

Jó étvágyat!

És a recept mellé kaptunk egy kis szösszenetet, amit megosztunk Önökkel:

Csokis – Banános sütemény, avagy Wörth-tó-i emlék

Tavaly szeptemberben egy nagyon kellemes velencei utazáson vettünk részt férjemmel. Ez volt az Ő születésnapi ajándéka.

Az első nagyobb pihenő Ausztriában volt, a Wörthi –tónál egy parkolóban. Ott kóstoltunk meg egy hasonló tortát, ami nekem nagyon ízlett. Gondoltam megpróbálom itthon is elkészíteni.

Nagyjából végig gondoltam mi módon tudom az egyes alkotóelemeket reprodukálni és a mellékelt eredmény született.

Egészen biztosan az eredeti recept eltér az én változatomtól, – gondolom nem is kis mértékben, – de azóta akármikor elkészítem a tortát az a velencei hétvége jut eszünkbe.

A mai „produkció” elkészítésében segítségemre volt három kislányom, akik szorgalmasan kóstoltak, igyekeztek edényt, keverőtálat és mindent, ami krémes volt tisztára pucolni. S végül, de nem utolsó sorban férjem, aki viszont a lányok figyelmét próbálta elterelni. Ennek eredménye lett a mellékelt sütemény.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Konecsny Éva”

Vélemény, hozzászólás?