Szilágyi Szabina saját fejlesztésű receptje:
“Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg margarin
1 tojás
fél zacskó sütőpor
1 csésze cukor
csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
15 dkg mák
5 csapott evőkanál kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1,5 dl tej
A tésztához valókat jól elkevertem, majd lefedve hűtőbe tettem pihenni egy órácskát.
Közben elkészítettem a mákmasszát. Minden hozzávalót egy lábaskába öntöttem, összekevertem, majd lassú tűzön rottyantottam rajta egyet. Nem szabad sokáig főzni, nehogy mák megkeseredjen. A piaci mákok különben sokkal megbízhatóbbak, mint a boltban kapható, előrecsomagoltak. Ez utóbbiak sokszor már nem olyan frissek, és eleve keserűek. Mikor a tészta már felébredt szunyókálásából, sütőpapírral bélelt muffinformában kicsi kosárkákat formáztam belőle.
Ezután közepesen erős sütőben 15-20 percig sütöttem elő a kosarakat. Ekkor kivettem a muffinformát, hűlni hagytam egy kicsit a tésztát. Két kiskanál segítségével mindegyik kosárkába kanalaztam a mákos töltelékből.
Visszatettem a sütőbe kb. 6 percre az egészet. Nagyon finom csemege, még másnap, harmadnap is – persze, ha marad belőle…”