Bella Máté 1985-ben született, pár éves kora él Wekerlén, ide járt óvodába és általános iskolába. Zenei tanulmányait az Erkel Ferenc Ének-Zene Tagozatos Általános Iskolában kezdte, majd az Egyetemi Katolikus Gimnázium diákja lett. 2001-2002-ben a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója, ahol zeneszerzés tanára Hajdú Lóránt. Később a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Kocsár Miklós növendéke. 2006 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként Fekete Gyula tanítványa.

Részt vett az ukrajnai Farbotony International Festival of Classical and Modern Music kurzusán (2004), valamint a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumon, ahol 2006-ban Eötvös Péter, 2007-ben Jeney Zoltán és Johannes Schöllhorn kurzusának hallgatója. A Hudson-Danube Project (New York-Budapest) résztvevője Joel Sachs irányítása alatt.

Fiatal kora dacára számos versenydíjjal büszkélkedhet, már 2000-ben III. helyzett a Kispesti Ünnepi Énekpályázaton. 2002-ben megnyerte a Weiner Leó Konzervatórium Zeneszerzőversenyét, 2003-ban a VI. Farbotony Nemzetközi Zeneszerzőversenyt, első díjas lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzőversenyén 2008-ban (megosztva), valamint 2009-ben. 2003-ban az Országos Improvizációs Verseny III. díjasa, az Országos Zeneszerzésverseny különdíjasa 2004-ben és III. helyezettje 2006-ban. Ugyanebben az évben elnyerte a szegedi Vántus István Zeneszerzőverseny különdíját, 2007-ben pedig a Legjobb dal szerzője díjat a Színház- és Filmművészeti Egyetem dalversenyén. Három ízben nyerte el az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek Különdíját (2007, 2008, 2009). 2008-ban a Wekerle-induló pályázat, valamint a 9. Theatre and Visual Arts Zdarzenia Nemzetközi Fesztivál (Tczew, Lengyelország) különdíjasa. 2009 januárjában az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny kamarazenei kategóriájának győztese. 2009 szeptemberében részt vett az Ensemble Intercontemporain Trafó-béli workshopján, ahol az együttes megszólaltatta Something happened című kompozícióját. 2010-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzőversenyén megosztott harmadik díjat kapott.

Gyakran kap felkéréseket színházi kisérőzenék komponálására, többek között a Nemzeti Színház előadásaihoz írt zenét és dolgozott együtt Alföldi Róberttel és Almási-Tóth Andrással.

Díjak:
2010 Istvánffy Benedek-díj (Chuang Tzu’s Dream c. kompozíciójáért)

„Azt gondolom, hogy a tehetség nem egy olyan dolog, ami valakinek van, és más valakinek pedig nincsen. Alapvetően mindenkiben benne van a tehetség, a kérdés csak az, hogy mennyire tudja ezt kibontakoztatni.”

Vélemény, hozzászólás?