Régi álmát teljesíti Kispest azzal a várhatóan őszre elkészülő, egymilliárd forintos beruházással, amellyel a százesztendős Wekerle -telep központi terének és épületeinek korabeli hangulatát adja vissza korhűen, az eredeti tervek alapján.
Kálmán Attila| Népszabadság| 2010. április 22.

A hátat fordítás nem a múltnak szól. Kós Károly szobra a róla elnevezett főtéren
Szabó Bernadett
A XIX. kerület a helyi közösséggel karöltve valósítja meg évek óta dédelgetett tervét: a Wekerle-telepi Munkás Szent József Plébániával és a Wekerlei Társaskör Egyesülettel konzorciumot alakított, hogy jelentős külső támogatással felújíthassák a városrész központját, a Kós Károly teret és annak környékét, fontosabb intézményeit. Ennek érdekében európai uniós pályázatot nyújtottak be Wekerle, ahol értéket őriz az idő címmel, melyen összesen mintegy 714 millió forintot nyertek el. Ezt az összeget Kispest további mintegy kétszázmillió forinttal toldja meg saját erőből.
Az uniós támogatási szerződést idén januárban írta alá Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében a kerület polgármestere, Gajda Péter és a pályázatban közreműködő szervezet, a Pro Régió Ügynökség ügyvezető igazgatója, Lukovich Tamás. (A kispestiek a ceremóniával kapcsolatban emlékeztettek arra, a kerületben a rendszerváltás óta nem járt kormányfő hivatalos látogatáson, ezért a projektnek ez külön rangot adott.) A kivitelezés februárban indult, és a tervek szerint az év második felében, legkésőbb ősz elejére befejeződik. A program négy kiemelt fejlesztési területet tartalmaz tehát: a Kós Károly tér teljes átalakítását, a Wekerlei Gyermekház felújítását és tetőterének beépítését, a Wekerle-telepi Munkás Szent József-templom homlokzatának felújítását, valamint a Gutenberg téri piac árusítópavilonjainak teljes cseréjét – ismertette a részleteket Gajda Péter polgármester.
Elmondta, a program legnagyobb eleme a Kós Károly tér több mint ötszázmillió forintba kerülő korhű felújítása, az eredeti, száz esztendővel ezelőtti tervek alapján. Az önkormányzat már a ciklus elején szerette volna elindítani a beruházást, 2007-ben a tervezés is megkezdődött, ám a hatósági engedélyezés hosszú időt vett igénybe. Az ötlet, hogy visszaadják a tér korabeli hangulatát, külső megjelenését, elnyerte az ott élők tetszését is, akik elejétől támogatják a programot. A tér megújítása a faápolási munkákkal indult február elején, az augusztus végére tervezett befejezésig a parkot lezárták. Ezzel párhuzamosan elkezdődött, és várhatóan április végéig tart a Hungária úti fasor felújítása, esztétikus, egységes utcakép megteremtése a Kós Károly tér és a Határ út közötti szakaszon. A 103 beteg egyed kivágása után összesen 438 új fát ültetnek el a Wekerle-telepen.

Új köntösben a munkástemplom
A zöldrehabilitáció részeként megfiatalítják a játszóteret, s két új műfüves pályát is építenek. Kicserélik a teljes járófelületet, a tér közepét szökőkút díszíti majd, s felépítenek egy zenepavilont. Látványos elem a lámpacsere: a mostaniakat korhű kandeláberek váltják majd. Az értékek megőrzését, s a közbiztonság erősítését pedig a térfigyelő kamerák számának a növelése segíti.
A Wekerlei Gyermekház bővítése, felújítása is kiemelt része a programnak, az intézmény ugyanis Kispest talán legkedveltebb, leglátogatottabb és egyik legfontosabb kulturális központja. Évente sok ezren fordulnak meg benne, a kicsinyeknek és a családoknak is számos programot kínálnak. Épp ezért mostanra elodázhatatlanná vált a bővítés, melyet a tetőtér beépítésével, egy új teremmel, az épület teljes akadálymentesítésével valósítanak meg. Az építkezés alatt az intézmény ideiglenesen a Kispesti Vigadóban működik.
A legjobban talán a Wekerle-telepi Munkás Szent Józseftemplom homlokzatának felújítása halad, a polgármester tájékoztatása szerint már bontják az állványzatot, s néhány héten belül már teljes pompájában ragyoghat az imaház.
A Gutenberg téri piac is nagyjából százesztendős, a jelenlegi, néhány évtizede épült pavilonsor két okból is megérett a cserére. Az egyik, hogy elhasználódott, a másik, hogy nem illik a korhűvé visszavarázsolandóWekerle-arculathoz. Ezért az új pavilonsor is a múlt századelő hangulatát idézi majd, miután eredeti formájukban állítják vissza az építményeket.

Múltra néző ablakok – pályázat nyílászárókra.

A Wekerle-telepi lakások tulajdonosai, használói, illetve haszonélvezői 2010. szeptember 15-ig pályázhatnak a fa nyílászárók eredetivel megegyező felújítására vagy cseréjére. A bruttó tízmillió forintos, lakásonként legfeljebb 300 ezres keretet a kispesti önkormányzat biztosítja. A támogatás célja, hogy a tulajdonosok, illetőleg használók a lakás bármely homlokzati falán lévő, az eredetivel megegyező rajzolatú, korszerű fa nyílászárókat építsenek be. A vissza nem térítendő támogatás a Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott és a Wekerlei Társaskör Egyesület által készített típustervek felhasználásával készülő ablakszerkezetekre jár. Az önkormányzat a támogatást utólag, az építésügyi hatóság igazolása, vagy a használatbavételi engedélyről szóló határozat alapján fizeti ki. A pályázati útmutató díjmentesen hozzáférhető a polgármesteri hivatalban (XIX., Városház tér 18–20., hétfőn 14.00–18.00, szerdán 8.00–16.30, pénteken 8.00–12.00 óra között), vagy letölthető a www.kispest.hu/ palyazatok honlapról. (K. A. I.)

Vélemény, hozzászólás?