Szombat délelőtt volt, és talán az igazi tavaszi hétvégi nap az idei év során. Miközben kinn sütött megállíthatatlanul a nap, a Közösségi Házban benn a szervezők alumíniumdobozokból gyártottak kedves kis figurákat az ide belátogatókkal. Így készültek halacskák, különböző madárkák, vagy egyszerű kis repülők is. De voltak olyanok is, akik láncszemet készítettek és fűzték tovább a barátság láncához.

De, aki nem érezte magában a művészi hajlamot, hogy sörös-és üdítős dobozokból készítsen ilyen alkotásokat, az körbe nézve is csodálkozhatott, mi mindent lehet ilyen „hulladék”-ból készíteni. Mert volt itt például egy hű mása a Ford T-Modellnek. Amelynek, – ahogy az egész „alutechnika” ötletgazdája és kiagyalója Balázs Gyula elmondta a helyszínen -, a több mint 30 órás autómobil elkészítésében egy nagyon pici, de annál körülményesebb részlet megalkotásához 17 óra volt szükséges. Az már más kérdés, hogy ez a munkamennyiség már másodjára lerövidült. Hisz gyakorlat teszi a mestert- ez ma is kiderült. De volt itt a T-modell mellett egy Eiffel-torony, melynek egyik oldala olyan dobozokból készült, hogy a magyar zászló színeit adja ki, míg a másik oldala a franciáét. Emellett színesítette a foglalkozást egy fűkasza és fűnyíró is, melyek, ha elemet raknak bele, működőképes is. (Az első fűnyírás- és kaszálás sóskazöld nyomait még most is viseli magán a két gép). De az asztalon repkedett körbe-körbe egy így készült helikopter is.

És ezek a fenn felsorolt alkotások ebben a műfajban csak egy kis részét jelentik a meghökkentőnek. Hisz, ahogy Balázs Gyula elmondta több önkéntes – mik vannak, ugye? – segítségével készítettek már 8 – és 12 méteres Eiffel tornyot is, azaz a Közösségi Házban kiállított kis toronynak a sokszoros méretében. Utóbbi 15 ezer dobozból készült, és 2500 munkaóra és több tucat önkéntes kellett a megvalósításához. És a 2008-as EU Aluminiumszövetség Konferenciájára készítették el, mely 2 évvel ezelőtt itt volt kis hazánkba. Azóta több helyszínen megfordult ez a hatalmas francia jelkép, persze csak darabokban szállítva. De csináltak már sörösdobozból kollektort is, amit a mai napig használnak is, hogy összefogdossák vele a nap energiáját. És a legújabb, hogy tervekben van egy olyan „dobozos” T-Ford is, mely rádiótávírányítással működik.
Ugye, hogy mi minden készíthető egy egyszerű kis, szemétbe szánt aluminiumflaskából?

És aki ezen a napsütötte délelőttön valamilyen okból nem tudott ide kilátogatni, az a „Föld Napja” alkalmából rendezett eseményeken megtekintheti, miről fentebb is írtam. És talán ki is próbálhatja, hogyan készülnek is ezek. Persze egyszerűbb dolgokon gyakorolva

Vélemény, hozzászólás?