Köszönjük szépen, hogy ilyen sokan részt vettetek a mai (március 6-i) közösségi tervezési programban. Hétfőn (március 8-án) a Kispest.hu-n megjelent cikk a közös ötletelésről lejjebb olvasható. Lassan mi is írunk egy beszámolót. A lényeg az, hogy hasznos nap volt mindenki számára, sok jó ötlet és új szempont merült fel. Az alapkoncepció mindenkinek tetszett, a plusz ötletekkel pedig finomítani tudunk a terven.

Az Önkormányzat tavasszal a Thököly-Vonás-Zalaegerszeg utcák által határolt terület felújítását tervezi, a lakossági tervezési nap ebben a folyamatban kínált részvételt a lakosoknak. A program a következő volt:

1. A tér felújítás menetét megismertetni
2. A térben rejlő lehetőségeket felvázolni.
3. A lakók ötleteit összegyűjteni.
4. A tervező elképzeléseit bemutatni
5. Új terveket készíteni, egyeztetni
6. Összefoglalni a javaslatokat, ötleteket.
7. Visszacsatolás

A kispest.hu-n megjelent cikk V.G.Z. tollából (a képek is ott jelentek meg).

Új helyre, a Deák gimnázium melletti részre költözik az ellenzett szelektív hulladékgyűjtő sziget a Zalaegerszeg utca–Thököly utca kereszteződéséből. A területen park kialakítását tervezi az önkormányzat. Az „Eperfa” tér rendezéséről lakók, építészek, a WTE, a Zöldprogram Iroda, a körzet önkormányzati képviselője, valamint a tervező részvételével lakossági tervezési napot tartott a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) Zöld Hajtás Klubja szombaton.

Az egyelőre „Eperfa” tér fantázianevű wekerletelepi közterület jövőjéről ötleteltek a szervező Zöld Hajtás Klub és a társaskör vezetőségi tagjai, több Zalaegerszeg utcai lakó, helyi építészek, a Zöldprogram Iroda munkatársa, a körzet önkormányzati képviselője és a tér tervezője a WTE pincegalériájában szombat délelőtt. A Zalaegerszeg utca–Thököly utca kereszteződésénél néhány napig még működik a szelektív hulladékgyűjtő sziget, ám az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának február végi döntése szerint március 20-ig a Deák gimnázium melletti részre költözik a szelektív gyűjtőpont. (A zaj és a piszok miatt a lakók régóta szorgalmazták a sziget elköltöztetését. Tavaly novemberben már rendeztek egy lakossági találkozót az ügyben, amelyen a lakók határozottan kiálltak a sziget eltüntetése mellett, és szándékukról levélben értesítették az önkormányzatot is.)

A szelektív gyűjtés kapcsán Brázainé B. Ágnes Tácia, a Zöldprogram Iroda munkatársa arról beszélt a szombati találkozón, hogy kevés a gyűjtősziget Wekerletelepen, így a meglévőkre szükség van. Ezek túlterheltségét házi gyűjtéssel is lehet csökkenteni, ennek lehetséges bevezetéséről március 20-ig igényfelmérést tart az önkormányzat: a társasházak, lakók jelentkezése alapján lehet kialakítani a rendszert. Elmondta, a Zalaegerszeg utcai „Eperfa” tér rendezésére 10 millió forintot tud biztosítani az önkormányzat, a három szigetből álló teret a tervek szerint április 24-én, a Föld napján adják át a lakosságnak.

Az ötletek között szerepelt a Rákos utca–Újlaki utca találkozásánál álló beton villanyoszlop elbontása, fák ültetése a „sivatagi” területen, a terület vízelvezetésének megoldása szikkasztóárkokkal vagy esetleg vízgyűjtő kialakítása a locsolás biztosítására, a felesleges aszfaltjárdák elbontása, a zaj- és légszennyezés csökkentése sövény telepítésével a parkszigetek Zalaegerszeg utcai frontjára. Felmerült annak lehetősége is, hogy a Gellért utca torkolatát a Zalaegerszeg utcával, valamint a Vonás utca torkolatát a Zalaegerszeg utcával összekötő útszakaszokat szüntessék meg, így a mostani szigetek összefüggő zöldterületeket alkothatnak a házak előtti részekkel. Ezzel kapcsolatban dr. Balogh Pál, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, az útszakaszok sorsáról – lezárásukról, majd esetleges megszüntetésükről – a Városüzemeltetési és Közbiztonsági Iroda bevonásával születhet döntés.

A tervek szerint a szelektív sziget helyén – ezt a részt az Árnyas Óvoda Vonás utcai részlege már örökbe fogadta – füvészkertet és pihenőparkot alakítanak ki: a gyermekszigeten újrahasznosított műanyag palackokból és adalékanyagokból készített parkbútorok lennének. A szemben lévő üres részen, ahol kerékpárút halad át, kerékpáros pihenőpontot építenének ki zöldtérképpel, ismertetőtáblával Wekerletelepről, ivókúttal. A Rákos utca–Újlaki utca találkozásánál a világ hasonló kertvárosainak irányát jelző oszlop állna. Az új térre több, árnyékot adó lombos fát ültetnek, körbe pedig kis lombot növesztő eperfákat telepítenek.
Az „Eperfa” tér lesz a negyedik az elmúlt néhány év önkormányzati forrásból felújított wekerletelepi közterületeinek sorában. A Győri Ottmár tér 2008-ban a Föld napjára készült el, majd tavaly májusban a Bárczy István teret is átadták. Mindkettő és a mostani rendbetételhez az Ökotárs Alapítvány pályázatán is nyert támogatást a WTE. Tavaly novemberben az Esze Tamás utca–Thököly utca–Petúr utca–Kapisztrán utca találkozásánál lévő kis teret újíttatta fel, és parkosíttatta a kerület. A wekerlei parkosításokban tevékeny részt vállalt a lakosság: közreműködésükre az „Eperfa” tér rendezésében is számít az önkormányzat és a WTE.

6 comments on “Beszámoló: ‘Eperfa’ tér közösségi tervezési nap

 • Sági Zenina azt mondja:

  beillesztettem a kispest.hu-n megjelent cikket.

 • MolnarMoni azt mondja:

  A “téren” a napokban észrevettem, hogy megjelent 2 ilyen nemtudommicsoda, ami négyzetes alapú, körben drótkerítés. Ez a tervezési nap hatására került oda (az ott lakók említették, hogy összegereblyéznek, de nincs ilyen gyűjtő) és ott is lesz mindig, vagy a zöldhulladék-begyűjtési akcióval van összefüggésben, és csak március végéig lesz ott?

 • Debreceni Zsuzsa azt mondja:

  hát, bevallom, én nem tudok róla.
  A Zöldprogram Irodától kéne érdeklődni…

 • Sági Zenina azt mondja:

  beillesztettem a kispest.hu-n megjelent cikket.

 • MolnarMoni azt mondja:

  A “téren” a napokban észrevettem, hogy megjelent 2 ilyen nemtudommicsoda, ami négyzetes alapú, körben drótkerítés. Ez a tervezési nap hatására került oda (az ott lakók említették, hogy összegereblyéznek, de nincs ilyen gyűjtő) és ott is lesz mindig, vagy a zöldhulladék-begyűjtési akcióval van összefüggésben, és csak március végéig lesz ott?

 • Debreceni Zsuzsa azt mondja:

  hát, bevallom, én nem tudok róla.
  A Zöldprogram Irodától kéne érdeklődni…

Vélemény, hozzászólás?