Február végén ismét sor került a szokásos téltemető, tavaszköszöntő ünnepségre Wekerlén, a Győri Ottmár téren.

“KICE VICE VILLŐ,
GYŰJÖN RÁD A HIMLŐ.
BEHOZTUK A ZÖLD ÁGAT,
KIVISSZÜK A KICE VICÉT.
MENJÜNK, MENJÜNK MESSZIRE,
KI A FALÚ VÉGÉRE.
HAJ, KISZE HAJ,
NEM LESZ SEMMI BAJ.”

A téltemetés, tavaszköszöntés ünnepe hagyományosan a tél elűzésére szolgál, ahol a kicsik és nagyok ijesztő maszkokat és egy, a telet jelképező kiszebábot készít, majd óriási hangzavar kíséretében tűzbe dobják a bábot, ezzel véget vetve a rossz időnek, a borongos téli napoknak.

A wekerlei gyerekek is hasonlóképp igyekeztek elűzni a telet: a Munkás Szent József Közösségi Házban órákon át gyártották a maszkokat és a legkülönbözőbb zajkeltő eszközöket. A gyerekek nagy kedvvel fogtak neki a munkának, sablon alapján kartonpapírból vágták ki a maszkokat, majd rengeteg színes festék segítségével díszítették ki. Néhol több festék került a kézfejekre (valamint a szülők nagy bánatára a pulover ujjakra), mint a maszkokra, de ez egy pillanatig sem szegte senki kedvét sem. Míg az egyik asztalnál festettek, a másiknál diókkal és kavicsokkal ügyeskedtek. Utóbbiakat műanyag palackokba szórták, majd további színes szalagokkal díszítették, míg a diókat egy pálcára kötve zörgették.

Miután elkészült minden és mindenki a közel kétszás fős csoport együtt vonult a Panniónia út – Corvin körüt sarkára, a Győri Ottmár térre. Első körben a tér három pontján meg-megállva újból elhangoztak a télűző dalok (“Nem fúj már, és nem havaz. Itt van, itt van a tavasz!”), majd a máglyát körülállva egyre hangosabban énekeltek a gyerekek. Nem kellett már sokat várni, míg végre fellobbantak a lángok, és elégették a kiszebabát. A műsor azonban nem ért véget, a tömeg spontán éneklésbe kezdett, felcsendültek a szokásos tavaszi és “tüzes” nóták, úgy mint a ‘Tavaszi szél vizet áraszt…’, és az ‘Ég a város, ég a ház is…’

A rendezvényt összegezve: azt még nem tudjuk, hogy a telet sikerült-e idénre véglegesen elűzni, az azonban biztos, hogy a délelőtti rossz időt sikerült egy délutáni szikrázó napsütésbe és csillagos-teliholdas, jó hangulatú estébe fordítani.

Vélemény, hozzászólás?