(Komárom, 1942. május 4. – 2012. december 17.)

 

A művész 2010-ben így mutatta be önmagát: “Szerdán, orgonanyíláskor, (május 4.) este negyed tízkor születtem (Rév)Komáromban. A Pozsonyi Színművészeti Főiskola színész- szakán, majd a prágai Film- és Tv Akadémia dramaturg-rendezői szakán szereztem (szlovák, ill. cseh) oklevelet. Másodéves színinövendékként az első filmszerepre Milos Forman választott. Több cseh, szlovák és magyar filmben is „előfordultam”, még főszerepekben is.

 

Színpadon többek között Rómeót, Liliomfit, Szakhmáry Zoltánt, Hunyadi Jánost volt szerencsém megjeleníteni. A Csehszlovák Televízió 1973- ban, főműsoridőben mutatta be Petőfi vagyok! (Som Petőfi!) című játékfilmemet. 1984-ben alapítottam Csehszlovákiában az első videostúdiót. TV-kben került bemutatásra többek között, az amerikai magyarokról, Japánról, Mitterandról készült videófilm.

 

1988-ban az első magánszínházat alapítottam a Felvidéken (SZABADtéri SZÍNHÁZ), Az Úri murit több mint 20 ezren látták, 80 szereplővel (Rédey Eszter:Medgyessy Mária) lovakkal, hintókkal. 1990-ben kiadtam az első magánlapot Lehetőség címmel. A PETŐFI PERCEI … monodrámám több mint félezer előadást ért meg a világ több pontján, ott ahol szívvel is értik a magyar szót. Bemutatta a Magyar Televízió, a Magyar-, a Szlovák Rádió és a Duna TV is. Miért mondom még ennyi év után is? Mert az a szellemi és erkölcsi szint amit Petőfi képviselt, még ma is példaértékű. Megjelent egy dupla CD-m NAGY VERSEK Himnsztól a Hazámig, valamint a PETŐFI PERCEI a segesvári ütközetben, ahogyan a költő és kortársai írásainak ismeretében átélte Galán Géza.”

 

Hét gyermek édesapja volt, akikről akkor így írt: “Mónika Németországban van férjnél, ahol János unokám 8 éves. Erika Pozsonyban lakik, szintén férjezett, Lilike unokám 4 éves múlt. A többiek itt élnek Wekerlén. Angéla lányom Londonban ösztöndíjas média-szakon, Géza J. már elvégezte a Színművészetit, hetente vezeti az m1-en a Fogadóórát, és 5 éve főszerepet játszik az Életképek című sorozatban.”

 

A legkisebb három lurkó 2007-ben született. 1998-ban költözött Wekerlére, ahol feleségével és gyermekeivel élt.

 

Egy 2008-ban a művésszel készült riport olvasható és további képek tekinthetőek meg az alábbi linkre kattintva: http://www.csutkamano.hu/magnoliaPublic/csutkamano/sztarok/galangeza.html

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?