A rekonstrukció során teljesen megújul a Kós Károly téri park: a beteg fákat kivágják, helyükre facsemetéket ültetnek, valamint cserjékkel, örökzöldekkel és számtalan virágágyással is szépül a fõtér.

Lipcsei Szabolcs, Kispest főkertésze érdeklődésünkre elmondta, a kertészeti munkálatok először a beteg fák kivágásával kezdődnek. A részletes felmérések és favizsgálatok alapján összesen 111 fát szükséges kivágni a parkban, melyek egy része vagy beteg vagy olyan magról nőtt gyomfa (invaziv faj), ami elnyomja a meglévő növények életterét vagy az építési területen van. A hivatal zöldprogram irodájának vezetője hangsúlyozta, helyi szakemberek mellett külső szakértőkkel, valamint a Wekerlei Társaskör Egyesülettel közösen vizsgálták meg a tér összes fáját – néhányat műszeres méréssel is –, hogy minimalizálják a kivágandó egyedek számát. A fákat újak ültetésével pótolják majd, összesen 438 darabot fognak elültet¬ni a környéken: 72-t a téren, 366 darabot pedig Wekerletelepen. A faültetéseket 2010. első negyedévére tervezik, főként juharok, vadgesztenyék, kőrisek, tölgyek és erdei fenyők kerülnek ki Wekerlére.
A tér zöldfelületi megújítása során újragyepesítik a parkot, valamint 207 örökzöldet, 879 cserjét, 3106 talajtakaró cserjét, 1230 évelőt, 92 hagymás növényt, valamint 139 félcserjét is kiültetnek. A növények fejlődéséhez szükséges víz utánpótlását a parképítés után automata öntözőrend¬szer biztosítja majd.
A téren létrehozzák az Illatok kertjét is – környezetében új utcabútorokkal és csobogóval –, ahová fűszernövényeket úgy telepítenek, hogy a kert az év nagy részében virágozni és illatozni fog.

Forrás: Kispest újság

Csatolva megtalálható a telepítendő növények részletes fajlistája egyedszámokkal.

Vélemény, hozzászólás?