Bajnai Gordon miniszterelnök és Burány Sándor országgyűlési képviselő jelenlétében a kerület polgármestere és a közreműködő szervezet vezetője ma délben aláírta a Wekerle, ahol értéket őriz az idő elnevezésű Európai Uniós pályázat támogatási szerződését. Kispest több mint 700 millió forintos uniós forrást nyert a telep főterének megújítására és a hozzá kapcsolódó beruházásokra. A munka februárban indul, és a tervek szerint az év második felében fejeződik be.

A városházi eseményen Gajda Péter polgármester és Dr. Lukovich Tamás, a pályázat közreműködő szervezete, a Pro Régió Ügynökség ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével a dokumentumot. Az alkalomból Gajda Péter 2006-os polgármesteri programjának két fontos vállalását említette: beszélt külső források bevonásáról a kispesti fejlesztésekbe, valamint a kerület közterületeinek megújításáról. „A mai nap mindkét vállalás fontos pontja, hiszen több százmillió forintos uniós támogatáshoz jutott a kerület, melynek révén Kispest egyik legnagyobb közterülete újulhat meg a közeljövőben” – hangsúlyozta a polgármester.

A miniszterelnök azt mondta, a válság közepette jó érzés olyan ügyek mellett állni, melyek azt mutatják, hogy van élet a válságon túl is. Az ország legismertebb lakóparkja, Wekerletelep szimbóluma annak, hogyan kell 100 éven túlra tervezni; alkotói olyat hoztak létre, mely hosszú távon fenntartható – fogalmazott Bajnai Gordon, majd hozzátette: Magyarországnak vannak ilyen hagyományai, melyekre érdemes építeni.

Burány Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta most először érkezett hivatalos látogatás keretében miniszterelnök Kispestre. Kiemelte, a kormány lehetőséget teremtett, ám az eredményhez nélkülözhetetlen volt az a munka, amit Kispesten végeztek. A beruházás jó példa lehet arra, hogy összefogással előbbre lehet vinni Kispest ügyét – mondta az országgyűlési képviselő.

Az ünnepélyes aláírást követően a résztvevők megtekintették a felújítások fő helyszínét, a Kós Károly teret. A beruházás négy kiemelt fejlesztési területet tartalmaz: a Kós Károly tér teljes átalakítását, a Wekerlei Gyermekház tetőterének beépítését, a Wekerletelepi Munkás Szent József templom homlokzatának felújítását, valamint a Gutenberg téri piac árusító pavilonjainak cseréjét. Kispest önkormányzata a Wekerletepi Munkás Szent József Plébániával és a Wekerlei Társaskör Egyesülettel alakított közösen konzorciumot azért, hogy együttes erővel, támogatásból felújítsák a főteret és a közeli intézményeket. Uniós pályázatot nyújtottak be Wekerle, ahol értéket őriz az idő címmel, melyen összesen több mint 714 millió forint támogatást nyertek el. A beruházások kivitelezése februárban indul, és a tervek szerint az év második felében fejeződhetnek be a munkálatok.

Forrás: kispest.hu

Vélemény, hozzászólás?