A Wekerlei Társaskör újkori fennállása óta minden esztendőben megrendezte a Wekerlei Mikulás-ünnepet. Néhány éve azonban elkezdett új utat keresni. Összefogott a Magyar Kollégiummal. A Wekerlei Mikulás második éve a Zrumeczky-kapu alá érkezik lovashintón, két-három krampusz társaságában. Esik a hó (a hógép egy helyi vállalkozó ingyenes szolgáltatása) és a Mikulást a gyermekek közös énekléssel várják. A Wekerlei Társaskör külön CD-t bocsátott ki, hogy legyenek közösen énekelhető dalok. A hangsúly nem az ajándékon van (bár minden gyermek kapott „szellemi” ajándékot: egy pausz-tekercset, melyre valami érdekes, a Mikulással kapcsolatos szöveg van nyomtatva és hozzá egy, a Wekerletelepet szimbolizáló mézeskalácsot), hanem a Mikulásváráson, a közös éneklésen.

Sok önkéntes közös munkájának eredménye a 2009-es rendezvény is (a szolgáltatókkal: fogatos, hógépes való kapcsolattartás; a rendőrség és a polgárőrség szervezése; a hang- és fénytechnika kivonulása; az ajándékok elkészítése; a fáklyások szervezése.) Külön feladat-együttesnek számított a szánkó elkészítése. Évek óta tervezzük azt, hogy a Mikulás – a tényleges időjárástól függetlenül – mindig szánkón érkezzék meg. (Ha már a szolgáltató ajándéká-nak köszönhetően úgyis „esik a hó”.) Ez úgy lehetséges, hogy egy szánnak álcázott kerekes kocsit készítünk. Ezt a járművet az év elején elkezdtük készíteni. Ám építése megakadt az anyagiak hiánya miatt. A Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatása lehetővé tette a munka folytatását, ám mivel a pályázat kedvező elbírálásáról szóló értesítés egy nappal az esedékesség előtt érkezett meg, már nem volt időnk a szán építését a Mikulás-ünnepre be-fejezni. Így – bár a szánnal majdnem készen lettünk – idén még hintón érkezett a Mikulás. De jövőre…!

Negyed hat után nem sokkal már megérkeztek az első gyermekek, akik az említett CD-ről szóló Mikulás-dalokat tanulták, énekelték. Háromnegyed hatkor vette át a szót a ceremó-niamester, aki – miközben elmondta a legfontosabb információkat – éneklésre buzdította a résztvevőket. Azt sugallta, hogy a Wekerlei Mikulás-Ünnep lényege maga a várakozás, az, hogy közösen éneklünk. A „műsor” nem a Mikulás, hanem mi magunk. S a közönség énekelt is! Hat óra előtt tíz perccel álltak fel a fáklyások, kijelölvén azt a területet, ahova a Mikulás hintója majd megérkezik. Ekkorra a felvételről szóló dalokat élő ének és gitárkíséret váltotta fel.
A Mikulás megérkezése – a hóesésben – persze nagy örömöt jelentett. A három krampusz leugrált a hintóról és megcsipkedte a gyerekeket. A ceremóniamester és a Mikulás ezután néhány perces beszélgetést folytatott. Ennek során a Mikulás néhány történetet mondott el a wekerlei gyermekek életéből. (Ezeket a hozzá írt levelekből ismerte meg.) Majd átadta a ceremóniamesternek a wekerleieknek szóló ajándékot: az Adventi Gondolatnaptárhoz hozott díszes keretet. Ezután utasította a krampuszokat, hogy osszák ki az ajándékokat. Ez – a már említett – pausz tekercs volt, amelyhez egy, a Wekerletelepet idéző díszítéssel ellátott mézeskalácsot mellékeltek. Miután minden gyermek megkapta jutalmát, a Mikulás arra kérte a közönséget, hogy búcsúzóul énekeljenek még közösen, majd énekszó kísértében, hóesésben kigördült a kapu alól.
A közönség még maradt egy kicsit, élvezték a „hóesést”, majd elszéledtek.

A fotókat készítette: Viló Zsófia, Csutorás Róbert és Romhányi András.

4 comments on “Hintón érkezett a Mikulás!

 • Szűcs Mihályné azt mondja:

  Sajnos nem nyitódik meg minden kép a mikulás ünnepségről.Pedig nagyon kiváncsiak lennénk rá.

 • Csutorás Róbert azt mondja:

  Tettem fel kisebb méretű képeket, és a nem beforgatottakat kitöröltem. Remélem így élvezhetőbb.
  Cs Robi

 • Szűcs Mihályné azt mondja:

  Sajnos nem nyitódik meg minden kép a mikulás ünnepségről.Pedig nagyon kiváncsiak lennénk rá.

 • Csutorás Róbert azt mondja:

  Tettem fel kisebb méretű képeket, és a nem beforgatottakat kitöröltem. Remélem így élvezhetőbb.
  Cs Robi

Vélemény, hozzászólás?