Legyen-e továbbra is szelektív hulladékgyűjtő sziget a Zalaegerszeg utcában, vagy szüntessék meg azt? Ha marad, milyenné kellene válnia, hogy ne zavarja az embereket? Ha költöznie kell, hová menjen? Ezek voltak a főbb kérdések a szombat (november 14.) délelőttre a Wekerlei Gyermekházba meghirdetett lakossági ötletbörzén.

Nem vitás, tarthatatlan állapotok uralkodnak a Zalaegerszeg utcai szelektív hulladékgyűjtő szigetnél. A probléma súlyosságát jelzi, hogy már a találkozó „menetrendjét” tekintve sem volt egyetértés a konszenzusos megoldásra törekvő szervezők és a baj gyors orvoslását szorgalmazó lakók között. A szervező Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) Zöld Hajtás Klubja pontosan felépített programmal készült, amelyben a célok tisztázása, a probléma vázolása, ötletbörze, előadás a fővárosi szelektív gyűjtési helyzetről, jó példák és a WTE programjának bemutatása, az önkormányzat elképzelései, megoldások megfogalmazása, valamint az önkormányzat számára javaslat készítése szerepelt. A mintegy háromórásra tervezett program ismeretében azonban az emberek azonnal szavazni akartak a gyűjtősziget eltüntetéséről (a szándékról 85 névvel alátámasztott levélben is értesítették az önkormányzatot). Végül sikerült megegyezni a kiindulási alapban: „nem akarunk koszos és büdös hulladékgyűjtőt a téren”. Az is kiderült, hogy az ellenzőkkel szemben vannak olyanok is, akik valamilyen formában elfogadnák a Zalaegerszeg utcai szelektív szigetet.

Az érdemi együttgondolkodás és munka a probléma-leltár felállításával indult. Ferenczi István szervező-moderátor több gyűjtősziget elleni érvet – a kukák nem illenek ebbe a környezetbe, a gyűjtősziget túl közel van a házakhoz, bűz van, az üvegcsörömpölés és az autók zaja éjjel és hajnalban lehetetlenné teszi a pihenést, vízelvezetési gondok vannak a területen, máshonnan is idehozzák a szemetet, kevés a gyűjtőedény, s azokat is ritkán ürítik, a szél szétfújja, a hajléktalanok széthordják a szemetet, elhanyagolt a tér – jegyezhetett föl.

A jobbító ötletek között elhangzott a gyűjtősziget áthelyezése oda, ahol nem zavarja az embereket, hogy csak a papír- és műanyaggyűjtők maradjanak, több gyűjtőedény legyen itt, és azokat gyakrabban ürítsék, telepítsenek térfigyelő kamerát, süllyesszék le a gyűjtőket, hogy kisebb legyen a zaj, gondozzák folyamatosan a teret, zárt, őrzött gyűjtőterületet alakítsanak ki kevésbé lakott részen, induljon szelektív gyűjtés a háztartásokban, és hogy legyen több lombgyűjtő. Az alternatív szelektív hulladékgyűjtő sziget helyszínére érkezett tippek között iskolaudvar, a Közpark Kft. Bercsényi utcai telephelye, a VAMÜSZ udvara az Ady Endre utcában és a Zoltán utcai sporttelep szerepelt.

Nagy Tamás, a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) munkatársa elmondta, hogy Wekerletelep mérete miatt 10-15 szelektív szigetet igényelne, viszont most csak kettő van, és ez is forrása a problémának. Jelezte, a probléma felvetésén túl meglévő sziget áthelyezését csak alternatív javaslattal együtt támogatja a főváros, illetve a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Olyan lehetőségről is beszélt, hogy a papír- és a műanyaggyűjtő maradhat (sőt házi gyűjtéssel tovább javítható a helyzet), csak az üveg- és a fémpalack gyűjtése kerülne más helyre. Egy IV. kerületi példával időben szabályozott nyitva tartású iskolai szelektív sziget működésére mondott példát, s arról is beszélt, hogy az V. kerületben földbe süllyesztett konténerek is vannak, ám ezek kialakítása mintegy 3,5-ször többe kerül a hagyományosnál

Somlói Judit, a WTE elnökségi tagja a tér megújításának már meglévő tervét ismertette: az egyesület a Kós iskolával és az Árnyas Óvodával együtt nyújt be pályázatot az Ökotárs Alapítványhoz a terület rehabilitációjára. Ebben szerepel a gyűjtőket eltakaró pergolarendszer kialakítása, virágágyások kialakítása, fák, bokrok ültetése, információs tábla állítása a hulladéksziget helyes használatáról, a szelektív- és zöldhulladék hasznosításáról, műanyagflakon- és alumíniumdoboz-prés kihelyezése a lakosság számára, pihenőhely kialakítása. Elmondta, teljes felújításról van szó, akár környezetbe jobban illő süllyesztett gyűjtőkkel is, a rehabilitációval ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy másképp nézzen ki a terület, a rendezett állapot megmaradására pedig az lehet a garancia, hogy az óvoda már örökbe fogadta a teret.

Tóth Tibor, az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának elnöke elmondta, a bizottság megvizsgálja az ötleteket. Ugyanakkor kérte a lakókat, jelezzék a Zöldkommandónak, ha azt tapasztalják, hogy máshonnan hoznak ide szemetet. Azt is hozzátette, hogy sokan azt szeretnék, ha maradna a gyűjtőhely, ezért megegyezésre kellene jutni az ügyben. Kérte, fogadják el a jelenlévők, hogy az önkormányzat és a WTE közös akarata, hogy olyan megoldást találjanak, amit a lakók el tudnak fogadni.

Lipcsei Szabolcs, a polgármesteri hivatal Zöldprogram Irodájának vezetője a sziget megmaradásával és megújításával egyetértve azt mondta, a túlterheltségen további gyűjtőhelyekkel lehetne enyhíteni. Hozzátette, szemben az ellenzőkkel, 120 ember szerint szükség van a szigetre. Fodor Gyula, a Zöldkommandó munkatársa gyakorlati tapasztalatokról, rendőri intézkedésről, valamint wekerlei lakosok megakadályozott szemétlerakásáról számolt be, és a szemléletformálás fontosságát, a szigetek megfelelő használatát hangsúlyozta.

A Zöld Hajtás Klub részéről Tracey Wheatley ugyancsak a kulturált szelektív gyűjtésről beszélt, és utalva a WTE pályázatára, kijelentette, az mintaprojekt lehet a szelektív gyűjtés minél szélesebb körű elfogadása érdekében, és azért is, hogy máshol is lehessen hasonló gyűjtőhelyet létesíteni Wekerletelepen.

Összegzésre végül nem került sor a hosszúra nyúlt ötletbörzén. A lakók (a 85 aláíró nevében is) ragaszkodtak a Zalaegerszeg utcai szelektív sziget máshová helyezéséhez, a WTE viszont – mint azt Somlói Judit a kispest.hu-nak is megerősítette – nem tudja képviselni csak ezt az egy törekvést, hiszen ezzel ellentétes lakossági vélemény is van Wekerletelepen, és az egyesület térfelújítási programjában sincs szó a sziget megszüntetéséről. A civil szervezet vezetőségi tagja elmondta, bármi történik is az ügyben, a WTE megszervezi a rehabilitációt. Az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága legközelebbi ülésén tárgyal a problémáról és a lehetséges megoldásról.

V. G. Z.

Forrás: kispest.hu

6 comments on “Mi lesz az egyik wekerlei szelektív hulladékgyűjtő szigettel?

 • admin azt mondja:

  Az ügyet a kedd este Környezetvédelmi bizotságon ujra fognak tárgyalni. A lakók ujra irták levelet, és ragaszkodnak a hulladék sziget felszámloláshoz.
  A WTE összefoglalót irt a bizotságnak, és továbbitotta.

 • Boros János azt mondja:

  Ha én ott élnék, én is követelném. Valami rosszul van ott kitalálva. A Pannónis u. végénél lévő szelektívnél (tegnap jártam arra) mindíg rend van. A szomszédról is el lehet ezt mondani A József A. telepen négy ilyen lerakót néztem meg. Ott is minden rendben. ????????

 • Sági Zenina azt mondja:

  Az nem lenne valahogy megoldható, hogy a társasházakban legyen szelektívgyűjtő? Úgy tudom a belvárosban már van ilyen. Mit kell vajon ehhez tenni???

 • admin azt mondja:

  Az ügyet a kedd este Környezetvédelmi bizotságon ujra fognak tárgyalni. A lakók ujra irták levelet, és ragaszkodnak a hulladék sziget felszámloláshoz.
  A WTE összefoglalót irt a bizotságnak, és továbbitotta.

 • Boros János azt mondja:

  Ha én ott élnék, én is követelném. Valami rosszul van ott kitalálva. A Pannónis u. végénél lévő szelektívnél (tegnap jártam arra) mindíg rend van. A szomszédról is el lehet ezt mondani A József A. telepen négy ilyen lerakót néztem meg. Ott is minden rendben. ????????

 • Sági Zenina azt mondja:

  Az nem lenne valahogy megoldható, hogy a társasházakban legyen szelektívgyűjtő? Úgy tudom a belvárosban már van ilyen. Mit kell vajon ehhez tenni???

Vélemény, hozzászólás?