Majdnem egy éve tudunk arról, hogy az Önkormányzat, a Munkás Szent József Plébánia és a Wekerlei Társaskör Egyesület konzorciumot alakított abból a célból, hogy a főteret és a közeli intézményeket felújítsák. Ismeretes az is, hogy a majdnem egymilliárdos pályázatunkra a bírálók 700 millió forintot hagytak jóvá. Ez évben a konzorciumi tagok a megváltozott pénzügyi forrásokhoz igazították eredeti pályázatukat, amelyet be is fogadott a pályázatkiíró.

Kispest Önkormányzata 2009. júniusában létrehozott egy városfejlesztési céget, melynek kiemelt feladata a „Wekerle, ahol értéket őriz az idő” nevű Európai Uniós pályázat lebonyolítása.

Nagy Tamás (NT), a WTE elnöke felkereste dr. Albert Ágota Katalint (AÁ), a Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Kft ügyvezetőjét, valamint Lipcsei Szabolcsot (LSz), a Polgármesteri Hivatal Zöldprogram Iroda vezetőjét.

NT: Milyen stádiumban van jelenleg a pályázat?
AÁ: A Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. befogadta az Önkormányzat pályázatát, most készülünk a Bíráló Bizottság elé – tehát reményeink szerint a közeljövőben az Önkormányzat megkötheti a Támogatási Szerződést, mely alapján összesen 700 millió Ft uniós támogatásban részesül a Wekerletelep.

NT: Mit jelent ez pontosan a wekerlei és kispesti polgárok számára?
AÁ: Az Önkormányzat még szeptemberben elindította azt közbeszerzési eljárást, melynek célja a Kós Károly tér parkrekonstrukciója, a katolikus templom homlokzatának felújítása, a Gyermekház felújítása és akadálymentesítése, valamint a Gutenberg téri piac mobil árusítópavilonjainak kicserélése. A részvételi felhívásra három pályázat érkezett, melyből az Önkormányzat Költségvetési és Közbeszerzési Bizottsága kettőt talált érvényesnek. A továbbiakban így ez a két pályázó adhat be ajánlatot a kivitelezési munkálatok elvégzésére.

NT: Mikor kezdődnek a munkálatok?
AÁ: Természetesen ez függ a Támogatási Szerződés megkötésének időpontjától, de reményeink szerint februárban kezdhetjük a Gyermekház felújítását, illetve a parkban a fák kivágását, márciusban a park teljes rekonstrukcióját, áprilisban pedig a templom homlokzatának felújítását.

NT: Mi fog változni a Kós Károly téren?
AÁ: A parkot a munkálatok időtartamára sajnos teljesen le kell zárnunk. Elbontjuk a meglévő burkolatok egy részét (6.165 m2), a megmaradó burkolatból felújítunk 1.744 m2-nyit, és új térburkolatot készítünk összesen 4.068 m2 területen. Megújulnak a térfal melletti járdaburkolatok is – gondolom, ezt már nagyon sokan várják -, összesen 3.309 m2-en. A parkot használók életében minőségi javulást hoz majd a szánkódombba süllyesztett nyilvános WC. A jövőben a kulturális élet meghatározó eleme lehet a kör alaprajzú zenepavilon. Készül szökőkút, ivókút és két csobogó is, melyek kiválasztásában a WTE közreműködött. Megújulnak a lehasznált park-berendezési tárgyak, lesznek új padok, hulladékgyűjtők, székek, asztalok, táblák, melyek formavilága igazodik a hely szelleméhez, és amelyek megálmodásából a WTE kivette a részét. Automata öntözőhálózat épül, és a rekonstrukció a kicsiknek is kedvez – két játszótér épül, külön a kicsiknek és a nagyobbaknak. A nagyobbak műfüves és gumiburkolatú pályát kapnak, labdafogó-hálóval a biztonságos használat érdekében. Az egész parkot új, a környezet történelmi hangulatához illeszkedő kerítés veszi majd körbe, és a téren négy térfigyelő kamera is el lesz helyezve.

NT: Mi lesz a munkálatok alatt a tér környékén lakókkal?
AÁ: A közbeszerzési kiírás egyik alapvető pontja, hogy csak az a pályázat érvényes, amely tartalmaz egy igen részletes organizációs tervet. A fővállalkozónak kötelezettséget kell vállalnia az építési szerződésben, hogy a térfalakat alkotó épületek a lakók és a kiszolgáló, illetve a működést biztosító tevékenységek (pl.: szemétszállítás, tömegközlekedés, sürgősségi ellátás, stb.) számára folyamatosan biztosítják az építés során az ideiglenes megközelítési utakat, a munkát a lakók viszonylagos nyugalmának biztosításának figyelembevételével végzik, a felmerülő panaszokat érdemben kezelik. Vállalniuk kell a munkaterület tisztán tartását, valamint a beépítendő anyagok szállításának és beépítésének, valamint a bontott anyagok elszállításának olyan ütemezését, amely a környéken élők érdekeit is figyelembe veszi.

NT: A projekt része a Szent József Plébániatemplom felújítása is.
AÁ. Igen, ebben a kérdésben Tercsi Zoltán plébános úr külön kéréseit is figyelembe kell venni a fővállalkozónak. A templom homlokzat-felújítási és egyéb munkálatainak végzése során fontos a balesetmentes gyalogosközlekedés megoldása, valamint az, hogy a szertartások ideje alatt hangos munkát ne végezzenek. Ezeket a kérdéseket az építési szerződésben mind az Önkormányzat, mind a Szent József Plébánia részletesen szabályozza a további vita elkerülése végett.

NT: Mikorra vehetik birtokba a parkot a wekerlei polgárok?
AÁ: Természetesen ez nagyon sok mindentől függ, külön kiemelném például azt a tényt, hogy a munkálatokkal egy időben régészeti feltárásokat is kell végeznünk. A pályázat kiírása szerint a teljes építési projektet 18 hónap alatt be kell fejezni, az Önkormányzatnak azonban az a célkitűzése, hogy a jövő évi Wekerlei Napokat már a megújult téren ünnepelhessék az itt lakók.

NT: Mi a helyzet a Gyermekházzal és a piaccal?
AÁ: Az építészek előzetes véleménye szerint a Gyermekház újra elkezdheti majd a működését 2010. szeptemberében, de mivel közel 100 éves épületről van szó, történhetnek váratlan események a felújítás és akadálymentesítés során. A piacon a pavilonok cseréje az új, környezetbe illő pavilonok legyártása után történhet meg, valamikor május-június folyamán.

NT: Attól tartunk, sok fát kivágnak a télen a parkban.
LSz: Igen, ez így van. A részletes felmérések és favizsgálatok alapján összesen 111 db fát ítéltünk kivágásra a területen. Ezek részben elöregedett, beteg és balesetveszélyes fák, részben pedig olyan invazív (idegen eredetű, agresszív terjeszkedésű – N.T.) fajok magoncai, amelyek évek alatt telepedtek be és terjedtek szét az egész park területén versengve a parkba betelepített fákkal az élettérért. Felhívnám azonban a figyelmet arra, hogy a kivágott fákat pótoljuk, ennek egy részét a téren fogjuk elvégezni. Vannak védett fák is, rájuk a parkrekonstrukció alatt kiemelt figyelmet fordítunk. Megőrizzük a Wekerle örökös karácsonyfáját is.

NT: Ez mit jelent pontosan?
LSz: A fakivágási engedélyt 111 db fa kivágására kaptuk meg, cserében viszont az Önkormányzatnak kötelezettséget kell vállalnia, hogy 438 darab facsemetét elültet a jövő év folyamán. A tervek szerint 59 díszfát ültetünk a térre, köztük páfrányfenyőt, többfajta juhart, tölgyet, hársfát, vadgesztenyét és díszcseresznyét. 13 fenyőféle lesz, erdei, normann és egy atlasz cédrus is. 207 darab örökzöld fogja díszíteni a parkot télen-nyáron, borókák, álciprusok, bangiták. A tervek szerint nagy lesz a fajtaválaszték, borókából például 10 különböző fajta kerül a térre a tervek szerint. A 807 darab cserje kiválasztásánál két fő szempont volt: egyrészt, hogy pótoljuk a meglévő sövénysorokban a hiányokat, másrészről pedig az, hogy lehetőleg minden évszakban legyen szemet gyönyörködtető cserje a parkban. Lesz többek között téli jázmin, korai zanót, aranyvessző, boglárcserje, jezsámen, rózsalonc, gyöngyvessző, valamint kékszakáll és biztos vagyok benne, hogy a tűztövis, a som és a madárbirs nemcsak a környéken lakókat, hanem az énekesmadarakat is a térre fogja csalogatni. 3.106 darab talajtakaró cserje teszi látványosabbá majd a parkot, így le tudjuk cserélni a mostanra elöregedett egyedeket is. 1.932 évelő növénnyel díszítjük a parkot, lesz 139 félcserje (például levendula), és reményeink szerint sokáig lelik majd kedvüket a parkba látogatók a 92 tő nárciszban is.

NT: Mi lesz a többi elültetendő facsemetével?
LSZ: Erre még nem született döntés, de igyekszünk, hogy a lehető legjobb helyre kerüljenek. Véleményem szerint lesz helyük mind a Wekerletelepen, mind a kerület más részein.

NT: Kell attól tartanunk, hogy aszályos nyarakon a fák és díszcserjék kiszáradnak?
LSZ: A parkban automata öntözőrendszer épül ki, így nem félünk attól, hogy egy aszályos nyár nagy pusztítást végezne a frissen ültetett növényeink körében.

NT: Gondoltak a parképítők a romantikus lelkekre is?
LSZ: Igen, természetesen. Véleményem szerint minden nagyobb parknak kell legyen olyan része, amely arra készteti az embereket, hogy ott leüljenek, és kellemes perceket töltsenek el a környezetük hangulatának átadva magukat. A Kós Károly téren szándékaink szerint erre kiválóan meg fog felelni egyrészről a szökőkút környéke, másrészről pedig az illatok kertje, ahol fűszeres illatú bokrok és évelő növények fognak a megfelelő hangulatról gondoskodni. Biztos vagyok benne, hogy a levendula, kakukkfű, zsálya, kis meténg, illatos ibolya, bazsalikom, borsmenta, citromfű és méhbalzsam sokak kedvence lesz.

NT: Éjszaka is nyitva lesz a park?
LSZ: Terveink szerint a parkot éjszaka zárni fogjuk, természetesen az ott megrendezett programok függvényében.

NT: Köszönöm mindkettőjüknek a részletes felvilágosítást.

92 comments on “Megújul a Kós Károly téri park

 • Sági Zenina azt mondja:

  Egyrészt az, hogy a páfrányfenyővel remélem vigyáznak, mert ha nem hímet ültetnek, akkor bizony a lepottyanó termések borzasztó szaggal rothadnak el…

  A másik parám a szökőkút. Remélem, hogy stílusban illeszkedni fog a telep hangulatához. Manapság nagyon terjednek a nagyon egyszerű, “minimál” stílusú szökőkutak pl. a plázákban, de köztéren is láttam már. Szerintem az ilyen nem illene ide.

  A harmadik, ami eszembe jut, hogy hátha végre a játszótereken olyan vízcsapokat tennének, amelyekből nap mint nap nem száz liter szám folyik el a víz a gyerekek nyári sarazása során.

  És az utolsó agymenésem: nem lehetne információs táblákat elhelyezni a téren? Több részes táblán bemutatni a telep történetét röviden, írás és képek az építészekről, a fákról, fasorokról, a megfigyelhető madarakról.

 • Boros János azt mondja:

  Csak remélni tudom, hogy a piac környékét is egy kicsit rendbe teszik. Nagyobb eső után napokig hatalmas tócsák vannak. Ma reggel gyakorlatilag a Gutenberg u. felöli oldalról nem lehet bemenni.

  Ma hajnali képek mellékelve a fórum-bejegyzésnél.

 • Kása Anita azt mondja:

  Akkor jövőre egész évben más játszótér és találkahely után kell nézniük a kisgyerekeseknek? Egyelőre elképzelni se tudom…
  A másik két játszótér nagyon pici lesz ehhez. József Attila ltp talán? Vagy az Ady E. út túloldala?

 • Sági Zenina azt mondja:

  Még van a Hunyadi téri (Nádasdy-Hunyadi sarok) játszó is, de ott olyan forgalom van, hogy nem vinném oda gyerkőceimet. Meg a Határ úti erdőben az új, de azt gyakran megrongálják, és tavasszal már kullancs is van (nekem meg amúgy is tök messze esik). 🙁

  Hozzánk a Bárczy tér van közelebb, ami nem épp a legkisebbek számára van kitalálva… A lakótelepi játszók elérhetőek, de azért nincsenek nagyon közel (már persze attól függően ki hol lakik). Az Ady Endre út túl oldalán van egy kicsiknek nagyon jó játszi a Hunyadi utca és a József Attila sarkán. Egy közepes a József Attila és Arany János sarkán az ovival szemben. A József Attilán is van egy nagyobbacska és egész jó játszi, de az nem épp átsétálós táv egy kicsivel meg egy picivel.

  Milyen jó lenne, ha itt a Zalaegerszeg utcánál a négyemeletesek között a felszámolt régi játszó helyére tennének új játékokat. Reméljünk. Esetleg mi kismamák zaklassuk az önkormányzatot! Diandie pont írt egy kérdést erről a fórumban, ő úgy tudja, hogy tavaszra kellett volna elkészülnie…

 • zöldövezet azt mondja:

  zöldwekerle
  Örülök annak, hogy megújul a Kós Károly téri park. Azonban a 111 kivágásra itélt fa ténye enyhén szólva megdöbbentett. Hány élő fa van ma jelenleg a parkban? Ha ennyi fát kivágnak, hogy fog évekig kinézni a park? Mint egy letarolt domboldal? Hány év kell majd ahhoz, hogy a mai mérethez hasonló fákat láthassunk ismét a parkban (10-15 év?)???
  Mit szól ehhez a WTE?
  Örömmel venném, ha valaki sürgősen eloszlatná a parkfelújitással kapcsolatos kétségeimet!

 • Boros János azt mondja:

  Wekerle újság idei harmadik száma:

  a teljes cikk a parkról itt található:

  http://wekerletelep.hu/wekerle_ujsag

  N. T.: Attól tartunk, sok fát kivágnak a
  télen a parkban.
  L. Sz.: Igen, ez így van. A részletes felmérések
  és favizsgálatok alapján összesen
  111 darab fát ítéltünk kivágásra a területen.
  Ezek részben elöregedett, beteg és balesetveszélyes
  fák, részben pedig olyan invazív
  (idegen eredetű, agresszív terjeszkedésű –
  N. T.) fajok magoncai, amelyek évek alatt
  telepedtek be és terjedtek szét az egész
  park területén, versengve a parkba betelepített
  fákkal az élettérért. Felhívnám azonban
  a figyelmet arra, hogy a kivágott fákat
  pótoljuk, ennek egy részét a téren fogjuk elvégezni.
  Vannak védett fák is, rájuk a parkrekonstrukció
  alatt kiemelt figyelmet fordítunk.
  Megőrizzük Wekerle örökös karácsonyfáját
  is.
  N. T.: Ez mit jelent pontosan?
  L. Sz.: A fakivágási engedélyt 111 darab
  fa kivágására kaptuk meg, cserében viszont
  az önkormányzatnak kötelezettséget
  kell vállalnia, hogy 438 darab facsemetét elültet
  a jövő év folyamán. A tervek szerint 59
  díszfát ültetünk a térre, köztük páfrányfenyőt,
  többfajta juhart, tölgyet, hársfát, vadgesztenyét
  és díszcseresznyét. 13 fenyőféle
  lesz, erdei, normann- és egy atlaszcédrus is.
  207 darab örökzöld fogja díszíteni a parkot
  télen-nyáron, borókák, álciprusok, bangiták.
  A tervek szerint nagy lesz a fajtaválaszték,
  borókából például 10 különböző fajta kerül
  a térre. A 807 darab cserje kiválasztásánál
  két fő szempont volt: egyrészt, hogy pótoljuk
  a meglévő sövénysorokban a hiányokat,
  másrészről pedig az, hogy lehetőleg minden
  évszakban legyen szemet gyönyörködtető
  cserje a parkban. Lesz többek között
  téli jázmin, korai zanót, aranyvessző, boglárcserje,
  jezsámen, rózsalonc, gyöngyves�-
  sző, valamint kékszakáll, és biztos vagyok
  benne, hogy a tűztövis, a som és a madárbirs
  nemcsak a környéken lakókat, hanem
  az énekesmadarakat is a térre fogja csalogatni.
  3106 darab talajtakaró cserje teszi látványosabbá
  majd a parkot, így le tudjuk cserélni
  a mostanra elöregedett egyedeket is. 1932
  évelő növénnyel díszítjük a parkot, lesz 139
  félcserje (például levendula), és reményeink
  szerint sokáig lelik majd kedvüket a parkba
  látogatók a 92 tő nárciszban is.
  N. T.: Mi lesz a többi elültetendő facsemetével?
  L. Sz.: Erre még nem született döntés,
  de igyekszünk, hogy a lehető legjobb helyre
  kerüljenek. Véleményem szerint lesz helyük
  mind a Wekerletelepen, mind a kerület
  más részein.
  N. T.: Kell attól tartanunk, hogy aszályos
  nyarakon a fák és díszcserjék kiszáradnak
  L. Sz.: A parkban automata öntözőrendszer
  épül ki, így nem félünk attól, hogy egy
  aszályos nyár nagy pusztítást végezne a frissen
  ültetett növényeink körében.

 • Debreceni Zsuzsa azt mondja:

  e fórum beszélgetés legtetején is megtalálható, ha jobban megnézzük.. 🙂

 • Boros János azt mondja:

  Ebben igazad van, de úgy látszik az illető nem olvasta végig.

 • zöldövezet azt mondja:

  zöldwekerle

  Hát veszem a fáradtságot és megszámolom a téren a fákat!!!
  Ha ennyi fát kivágnak, akkor újakat csak úgy tudnak majd ültetni, ha a gyökérzettől is megszabadulnak. Az viszont a talaj tönkretételét is jelentheti!
  Mondja meg nekem már valaki nyiltan és egyenesen, hogy mi lesz itt tavasszal!!!!!

 • Boros János azt mondja:

  Egy szép új megújult park. A kivágandó fák nagy része majd száz éves. Régen ki kellet volna vágni öket. Gondolj bele, hogy kis gyerekek szaladgálnak a téren a veszélyes, kiszáradt beteg fák alatt. Nem kell ebből a felújításból is “Köki” ügyet kreálni. Akik ezeket a terveket elkészítették, véleményezték elkötelezett wekerlei lokálpatrióták. Nekünk is fontos, hogy az új park, élhető, és szép legyen.

 • Sági Zenina azt mondja:

  Megértem az aggodalmaidat. Bizony, ez egy nagy földmunkával járó, komoly megújítás lesz. Sajnos tényleg sok olyan fa van, amelyik beteg, nagyon öreg, és emellett, ahogy olvashatod is, olyanok, amelyek magoncokból nőtt és nem telepített fák. Nem ide valók. Az is látható, hogy komoly rendrakásra, átalakításra van/volt már szükség, ennek most jött el az idej és a forrása. 111 fa helyett 438 csemete kerül kitelepítésre. Az is igaz, hogy ezek csemeték és idő kell nekik amíg nagy fa lesz belőlük, de ezt az újítást valamikor el kell végezni. Nem lehet addig várni, amíg egy nagy vihar során kidől valamelyik, ne adj isten valakire. De jó hír, hogy átgondoltan végzik a telepítést. Hidd el, hogy szép lesz, és megéri kivárni az őszt! Ha szeretnél még bővebb információt, szerintem a zöld program irodánál adnak felvilágosítást arra nézve, hogy mennyi idős, mekkora facsemeték várhatóak. Remélem, sikerült meggyőzni téged, hogy egy kicsit bizakodóbb szemmel nézd a változást. 😀

 • saints and thieves azt mondja:

  Üdv mindenkinek,

  Nagyon jól hangzik a terv, és nemrég olvastam, hogy minden készen áll a kezdésre, egy cikk szerint február elsején kezdik. Elkezdték már a projektet?

  Másik kérdés:

  Van egy térkép arról, hogy fog kinézni, de nem sok látszik belőle! Le lehet tölteni valahol nagyobb verzióban?

 • Sági Zenina azt mondja:

  Kedves saints and thieves (jó kis név…)! 🙂

  Februárban a famunkákkal kezdik, illetve a Gyermekház munkáit biztosan elkezdik. Bővebben a címlapon találsz egy cikket.

  A térképre ha kattintasz, nagyobb kép lesz belőle. Ha nagyítani szeretnéd, javaslom, hogy mentsd le, úgy bele tudsz majd zoomolni. Papír verzió nyitvatartási időben a WTE irodában található (http://wekerletelep.eu/elerhetosegeink)
  Ott egy bővebb tájékoztató anyag is található.
  Üdv,
  Zenina

 • saints and thieves azt mondja:

  Köszi szépen! 🙂

  Firefox volt a gond, explorerrel már ment a dolog! A címlapos cikket megtaláltam, alig várom a szeptembert! Reméljük, nem késik az átadás sem. 🙂

  Üdv

 • Lechner Gábor azt mondja:

  Kedves Mindenki!

  Nekem olyan kérdésem volna, hogy a parkrekonstrukció mennyiben befolyásolja a tömegközlekedésünket? A megszokott tér körüli útjukon járnak ezalatt azidő alatt a buszok?(48;99 és a többiek) Vagy egy megkavart útvonalon?

  Remélem érthető a kérdésem 🙂

  “Elämä on ihmisen parasta aikiaa.”

 • Sági Zenina azt mondja:

  leginkább a park gyalogos forgalmát érinti az átalakítás, az autós buszos forgalmat nem. De a kivitelező is megkereshető: Construm Kft. construm@t-online.hu vagy 321-4073.

  Ha ellentétes információról tud valaki, akkor írja meg. Köszönöm.

 • Viló János azt mondja:

  Az úttest nem lesz felújítva, a közlekedés nem változik. Viszont a házak előtt a járdák (és gondolom) a megállók is új burkolatot kapnak, az nyilván kisebb kellemetlenséggel jár. Ha rajtunk múlik, akkor ennek az időpontja is fenn lesz a honlapon.

  V.J.

 • Boros János azt mondja:

  Ma a tér környékén botorkálva láttam, hogy megkezdőttek a munkák. Gallyazzák a fákat, elbontották a focipálya vas kerítését, és szedik fel a padokat. Nem lehet könnyű dolguk, mert hideg van,és meglehetősen sok a hó a téren.

 • Székely Csilla azt mondja:

  Tisztelt Illetékes!

  Nagyon szép és jó lesz (reméljük)a tér,de egy bizonyos rétegre nem akarnak oda figyelni,foglalkozni velük!A kultúrált kutyatulajdonosokra gondolok,akik általában házikedvenc kis testű kutyáikkal szívesen sétálnának,üldögélnének a téren senkit sem zavarva.Mi vagyunk azok,akik mindig összeszedjük a kutyapiszkot és kedvenceinkre még a gyerekek is mosolyognak.Természetesen a játszótérre sose megyünk be,tiszteletben tartjuk az íratlan szabályokat.Ellenben rengeteg kóbor vagy csak “egészségügyi” sétára kiengedett nagy testű kutya jár be a térre,hogy dolgát ott vagy a környező utcában végezze el.És ott vannak még a “nem IQ teszt győztes” típusú emberek/általában nagy testű,erőszakos kutyával/,akik a tiltó táblát úgysem veszik figyelembe.Mindent összevetve csak a tisztességes,mást nem zavaró lakók járnak a tiltással rosszul.Még egy gondolatot vetnék fel,mégpedig a tavasztól-őszig téren lakó hajléktalanok problémáját.Több “piszkot” termelnek,mint az összes kutya együttvéve és még az embereket is zaklatják.Szép dolog a helyi templom részéről az elesettek támogatása,de ezzel csak a téri közért italforgalmát lendíti fel,itt lakóként ezt konkrétan látjuk-tapasztaljuk.Ezzel kapcsolatban is lehetne intézkedni……

 • kkt azt mondja:

  !!!Jó volna, ha egy teljes névvel írt véleményre, névvel ellátott válasz érkezne.

  Boros János
  a honlap moderátora!!!

  Magyarországon körülbelül kétmillió kutya él, ebből több százezer a fővárosban. Csak Budapesten naponta 60 tonna kutyaürülék kerül a közterületre, mely évente 21900 tonnát tesz ki. A kutyapiszok (illetve annak petéket is tartalmazó pora) gyakorlatilag beteríti a parkokat, a játszótereket, a járdákat és a kerteket.
  A kutyatartók többsége a bélférgesség és a bolhásság problematikáját nem érzi át, és a kutyapiszkot nem takarítja fel kutyája után. A féregpetéket terítő ürülék leginkább a gyermekeket veszélyezteti. Ők vannak a leginkább “talajközelben”, a játék közben a játszótereken, parkokban és a kertekben rengeteg piszkot összeszednek a kezükre, arcukra, szájukba is, sőt, sok gyereknek szokása a földevés, így a legváltozatosabb módokon fertőzik magukat.
  A Toxocara lárvák a vékonybélben kelnek ki, ahol a bélfalon áthatolva a keringésbe jutnak. A lárvák a keringéssel szinte bármely szervbe eljuthatnak és azt megbetegíthetik, leggyakrabban a májban, a tüdőben, az agyban és a szemgolyóban telepszenek meg. A szemgolyóban megtelepedett lárvák akár vakságot is okozhatnak. Okozhatnak ezen kívül tüdőgyulladást, májgyulladást, agyvelőgyulladást, epilepsziát.

  forrás: házipatika.com, WEBBeteg.hu

  Bízom benne, hogy a felújított park bejáratához ismét kikrülnek a kutyát bevinni tilos táblák valami strapabíró anyagból, a rendőrségre bekötött kamerák által megfigyelve. (Sajnos a korábban kihelyezettek „valahogy” eltörtek.) Fontosnak tartom azt is, hogy tiltásnak valamilyen módon érvényt lehessen szerezni, hiszen az csak akkor ér valamit.

  Remélem a témában még sokan fognak állást foglalni, mert ennek a problémának a mindenki (kutyások és nem kutyások) számára megnyugtató rendezését a parkfelújítás kapcsán az egyik legfontosabb feladatnak tartom. Hiszen mit sem ér a rengeteg pénzből gyönyörűen felújított park, ha az ott pihenni vágyóknak, gyermekeknek, nyugdíjasoknak, wekerleieknek folyamatosan a póráz nélkül rohangáló kutyáktól kell tartaniuk, és a fűben tonnaszám meglapuló kutyaürülék egészségügyi és egyéb veszélyeinek vannak kitéve.
  Hadd rohangáljanak, hemperegjenek önfeledten gyermekeink a fenti veszélyek kockázata nélkül legalább a parkban, ha már a környező közterületeken, járdán folyamatosan a lábuk elé nézve, kutyaürüléket kerülgetve tudnak csak mozogni.

 • Sági Zenina azt mondja:

  Kedves kkt!

  Bár természetesen egyáltalán nem feltétel, hogy a fórumban saját névvel szóljon bárki hozzá, azért sajnálom, hogy úgy érzi nem vállalhatja fel ebben a témában legalább a keresztnevét.

  Igaza van, sajnos én is hajtottam már bele a téren a babakocsival kutyagumiba. Nagyon bosszantó. És a legjobb szándékú vidám kutya is döntheti fel, ijesztheti meg a totyogó gyermekemet (volt rá példa, de nem a Kós Károly téren). Ugyanakkor, mint egykori kutyatulajdonos, Csillának is átérzem a helyzetét. Sajnos tényleg a kulturált kutyatartón csattan az ostor, mert a kulturálatlan tesz a szabályokra. Ellenőrzés nélkül valóban nem fog változni semmi. Mintha önkormányzati (közterületfenntartói) feladat lenne ez, nem?
  Ugyanakkor azt is gondolom, hogy valahol a teljes közösség felelőssége, hogyha látunk szabályszegőket, akkor rájuk szóljunk, jelezzük, hogy a szabályszegése nem elfogadható, nem vagyunk cinkosok. Csak merünk-e a mai világban… 🙁

 • Lechner Gábor azt mondja:

  “103 fa helyett 438-at ültetnek
  Írta: HT
  2010. február 19.

  Az elmúlt héten megkezdődött a Kós Károly tér átalakítása, amely a „Wekerle, ahol értéket őriz az idő” elnevezésű program keretében valósul meg. Az időjárás azonban nem kedvez az előkészítő munkáknak, akár egy hónapos csúszás is elképzelhető.

  A Kós Károly téri park átalakítása tereprendezéssel, és fakivágással kezdődött, bár ebből egyelőre leginkább csak gallyazás valósult meg.

  – A tér a múlt hét óta hivatalosan építési terület, azaz lezárták a lakosság elől – tájékoztatott Lipcsei Szabolcs, a Zöldprogram Iroda vezetője. – A hó miatt azonban az emelőkosaras kocsi nem tud a parkba behajtani, így a nagyobb fák kivágásával várni kell. A parkrekonstrukció során a gallyazás mellett összesen 103 fát vágnak majd ki.

  – Nem örülünk neki, de elkerülhetetlen. A kivágandó egyedek között vannak beteg fák, soknak szűkös az élettere, s hátrányosan befolyásolják egymás, valamint a korábban tervszerűen ültetett növények növekedését. Ráadásul a megújuló, reprezentatív téren esztétikai funkciójukat sem tudják betölteni – folytatta Lipcsei Szabolcs.

  A kivágásra ítélt fák helyett összesen 438-at ültetnek, persze nem mindet a parkban, hanem általában a Wekerle-telepen. Az irodavezető szerint a hó és az azt követő olvadás akár egy hónapos csúszást is eredményezhet, de mivel még elegendő idő áll rendelkezésre, később behozható a mostani lemaradás.”

  (forrás: Helyi Téma online)

  “Elämä on ihmisen parasta aikiaa.”

 • eperlevel azt mondja:

  Szerintem az lenne a megoldás, ha kijelölnének kutyafuttató részt a parkban. Mi is a “kakifelszedő” gazdik közé tartozunk, adót is fizetünk, és ezzel nem vagyunk egyedül. A kutya akkor boldog ha szaladhat, lehet vele például labdázni. Az utcákon erre nem-igen van lehetőség.
  Mi is látjuk az ott hagyott kutyaürüléket, de nem a normális kutyatartókat kellene büntetni azok helyett, akik ezt megérdemelnék.
  A teljes tiltás a legegyszerűbb választás, pedig lehetne úgy is csinálni, hogy új szabályok születnek, és azoknak a betartását ellenőrzik. Ha jól értem, ehhez minden technikai feltétel adott és ez ügyben csak jobb lesz a helyzet.

 • Sági Zenina azt mondja:

  A téren már biztos nem lesz futtató, ezen a projekten nem valószínű, hogy lesz változtatás. De az jó gondolat, hogy a telep több kisebb terén legyenek kijelölt futtatók pl. a Győry Ottmár téren, vagy a négy emeletes házak vadóc részén.

  Kedves Eperlevél! Nem volna kedved megkeresni ebben a témában a Zöldprogram Irodát? Jó lenne tudni, hogy mi az ő álláspontjuk.

  Üdv,
  Zenina

 • Aggódó anyuka azt mondja:

  Kedves hozzáértők!

  Nagyon nagyon foglalkoztat az a gondolat, hogy hogyan kaphatott az egész rekonstrukció építési engedélyt. Ugyanis ha jobban megnézzük a terveket látható benne, hogy a “presszóval” szemben helyezkedik el az egyik új játszótér. Gyermekeink már egészen kicsi korban lássák a példát, hogyan fogyaszt a felnőtt alkoholt? Iskolák és óvodák közelében tudtommal nem lehet alkoholt árusítani. Ez már egy játszótérre nem vonatkozik?
  Kár lenne rengeteg pénzt kidobni az ablakon egy játszótérre, amit nem használnak.
  Ha valaki tud esetleg ebben érdemben felvilágosítást nyújtani, kérem tegye meg.
  Tisztelettel:
  Egy aggódó kétgyermekes anyuka

 • Debreceni Zsuzsa azt mondja:

  Kedves Aggódó Anyuka!

  Megnéztem újra a terveket, és jól emlékeztem: az az új játszótér, amiről írtál – és ami nem is annyira a presszóval, hanem inkább a cukrászdával szemben van – a 12 éven felüli gyerekek számára készülő játszótér lesz. Tehát az egészen kicsi gyerekek onnan biztosan nem fogják a felnőttek alkoholfogyasztását nézni. A presszóval szemben az új focipálya lesz.
  Remélem, ez megnyugtat kissé.
  Tisztelettel,
  D Zsuzsa

 • sziporka1974 azt mondja:

  Lehet, hogy az előzőhöz képest kicsit zsúfoltabb, de szerintem nagyon szép lesz a tér. Azt viszont kíváncsian várom, hogy amikor az átadásra sor kerül, addigra a játszótéri firkákat eltüntetik-e a játékokról?!8pl.Csúszda)
  Pl. a Bárczy játszótéren az átadásra nem pótolták a rugós játékok hiányzó részeit…
  Annak örülnék én is, hogy ha kutyákat nem engednének be. Nagy kutyás vagyok, volt is egy németjuhászom, de tudom, hogy mindent kiásnak, letaposnak, s nemcsak nagydolgot végeznek,így én sem örülnék annak, ha a kislányom véletlenül egy “tócsa” közepébe ülne bele…
  Tényleg a futtatók kialakítása lenne a jó megoldás, ami innen még hiányzik.
  Üdv
  Andi

 • Boros János azt mondja:

  Tegnap azt láttam, hogy a kerítésen kívül terítik el a friss földet. De azt is láttam, hogy a szemetet nem mindenütt takarították össze, csak elfedték a friss földel.

 • Hajnalka azt mondja:

  Van egy gyönyörű történetem, igaz, nem wekerlei: múlt hétvégén sétáltunk a Bakács téri (IX, Belváros) temlom körül kicsi lányommal, várnunk kellett, körbenéztünk inkább. Egy kis zöld park van ott, kövezett utacskával, padokkal, bejáratoknál áthúzott kutyás táblákkal, kvázi templomkert. Csöndben mentünk el a hajléktalan bácsi mellett, nehogy felébresszük, aztán a másik padon egy fiatal nő telefonált, pórázon a kutya. Mondom, hát, a néni biztos nem látta a táblát. Megyünk tovább. Jön szembe egy néni két felhízlalt apró termetű kutyával, mondom lányomnak, ez a néni sem látta a táblát, nem baj. Erre az egyik kutya elkezde a dolgát (a nagyobbikat) végezni a gyepen. Meredten nézzük. Mormogok magam elé: Remélem, azért nem hagyja ott… Erre a néni kifakad, ne akarjam már neki megmondani, és hogy (most figyuzz) azokra kéne rászólnom, akik szemetelnek, majd ha ők összeszedik maguk után, ő is felszedi. Még utána szóltam, hogy biztosíthatom, azokra is rászólok, de elviharzott. Mondom, gyönyörű történet.
  Azért az a 60 tonna elég brutális!
  Legközelebb a toxocara lárvákkal fogok példálózni 🙂

 • csucsu56 azt mondja:

  Csupán egy nem tetszik, de úgy tűnik másoknak sem, a körül ölelő járda, hogy lehetett ilyen köveket ide tervezni és kivitelezni?Még mindig döcögős, és az idősek akiknek rossz a látása nem is igen mernek ezen végig menni, mert botladoznak.

 • sziporka1974 azt mondja:

  1etértek, s szerintem a hólapátolás sem lesz könnyű, de szerencsére én nem ott lakom.
  Amúgy jól néz ki, de abszolút nem praktikus.

 • sziporka1974 azt mondja:

  Ma láttam, hogy lefestették a firkát a mászókán/csúszdán, szép lett:-)

 • Sági Zenina azt mondja:

  Hát sajnos ezt még tanulnunk kell! Mostanság sok negatív dologgal szembesültem rövid idő alatt, elnézést előre is puffogásért: a szelektív gyűjtők körül szemétdomb van veszélyes hulladékból és háztartási lomból. Az emberek nem jönnek rá, hogy a vége az, hogy a gyűjtő szigetet szüntetik meg? A kutyakaka nálunk mindennapos a kocsi körül. Volt, hogy az ablakból szóltam ki a gazdinak. Még nekik állt feljebb…
  A hétvégén gombászni voltam a Balaton felvidéken. Az erdők olyan szemetesek, hogy elképesztő. Túrórudi fólia, PET palackok, orvosságos üvegek, cicgis doboz, stb. Nem értem. Kijön valaki a természetbe, mert az szép, majd tönkreteszi, hogy legközelebb már ronda legyen??? És hihetetlen mennyiségű parlagfűvel volt tele az erdő!!!

 • Sági Zenina azt mondja:

  Ma voltunk a frissen átadott “Központi játszón”. Minden kisgyermekes család figyelmébe ajánlom. Érdekes, izgalmas, van ivókút és WC!!! Sajnos nem valami árnyékos. Talán délután. (Képek találhatóak a gyerekeknek szóló menüpontban a játszóterek leírásainál.)

  De amiért idecitáltam a témát: az látszik, hogy gyorsított eljárásban kellett átadni a játszóteret, és nem volt idő a rendes füvesítésre. Most elég kopaszos a domb is, meg a játszótér alja is. Mivel már használatban van, már nem is igen lehet rendesen füvesíteni, javítani a hiányt. Sok a gaz is a fű között. Ez vajon egy tél alatt magától megjavulhat?
  A nagy eső után megállt a sár is, pont a sarkoknál. Kicsit tartok tőle, hogy a Kós Károly téren is hasonló lehet a helyzet a szorító határidő miatt. Milyen huhogó lettem! 🙂 Ne legyen igazam!!!

 • csucsu56 azt mondja:

  A tér egyre szebb lesz, eddig nem tünt annak részemről, de egyre jobban barátkozom vele, és egyre jobban tetszik. Vajon a Wekerlei Napok alkalmával nem lesz minden kitaposva? Ez a friss fű még nem bírja el azt a sok embert aki majd ott megfordul.
  És bizony az ittas emberek csúnyán tudnak viselkedni, nem lesz rongálás? Nem fognak tönkretenni dolgokat? Nagyon nagy kár lenne érte.

 • Sági Zenina azt mondja:

  A fű valóban kérdés, a szervezőknek fejfájást is okoz. A rongálástól azonban nem tartok, az nem a Wekerlei Napokra jellemző. Én a Borút szervezője vagyok, de még csúnya részegségre nem volt példa. Amúgy a rendezvényeket mindig megtámogatják a polgárőrök, akik vigyáznak a térre is. 🙂

 • csucsu56 azt mondja:

  A fűvel nem kellett volna várni a Wekerlei Napok után. De persze, lehet hülyeséget mondok, mert akkor nem lenne egységes a tér átadáskor.

 • niki azt mondja:

  A határidő előtt két héttel, hétfőn megtörtént a Kós Károly tér műszaki átadása: az utolsó simításokat a következő napokban végzik el a kivitelezők. Kispest legnagyobb közparkja a hónap végén nyílik meg a lakosság előtt. A teret, valamint a Munkás Szent József templomot, a Wekerlei Gyermekházat és a Gutenberg téri piacot sikeres európai uniós pályázat eredményeként csaknem 1 milliárd forintos beruházás keretében újítatta fel az önkormányzat.

  (Folytatás a kispest.hu-n olvasható)

  Tényleg nagyon szép lett, tegnap láttam.

 • niki azt mondja:

  Kedves János!

  Próbáltad már a Kispest.hu-nak jelezni?
  Én ebben nem tudok állást foglalni….:)

  üdv
  niki

 • Sági Zenina azt mondja:

  Javítottam a cikkben Gutenberg “körúti”-ra. Legalább nálunk stimmel. Sas szemed van. 😀

 • Szilágyi Szilárd azt mondja:

  Kezdek aggódni! Nemhogy 438 csemetét, de 50-et sem tudunk tegnapi park körüli sétánk során megszámolni! A 111 kivágott fa helyett ez kevés lesz. 🙁

 • Sági Zenina azt mondja:

  Kedves Szilárd!

  A 438 csemetét Wekerle és Kispest szerte ültetik (ültették) nem mindet a térre. Oda bajos is lenne. 😀 A lényeg, hogy minnél több fa legyen a kerületben, nagyobb legyen a zöld felület. Jártadban te is biztosan láttad pl. az Almavirág téren, az Eperfa téren, vagy a Hungária út mentén a friss telepítéseket. Erről szólt szerintem a “Fogadj örökbe egy fát” elnevezésű program is, hogy a frissen telepített fákat gondozzák.

  A térre hamarosan be lehet majd menni, és akkor lehet számolni. Én kutyafuttában láttam a friss telepítésű fenyőket, örökzöldeket de majd sasolom, mert engem is érdekel.

  Amúgy a 111 kivágott fát sem mind nagy felnőtt fának kell elképzelni, hiszen véletlenszerűen növő magoncok voltak köztük szép számban. Van részletes lista a Megújuló Wekerle – Hírek az EU-s projektről menüpont alatt.

 • Boros János azt mondja:

  Írtam nekik, nem is válaszoltak. Pedig általában a Várnai Úr szokott reagálni. De ha nem, hát nem.

 • Nagy Tamás azt mondja:

  Nagy Tamás

  Kedves Zöldövezet!
  Aggályaid mára már eloszlottak?

 • Sági Zenina azt mondja:

  Egyrészt az, hogy a páfrányfenyővel remélem vigyáznak, mert ha nem hímet ültetnek, akkor bizony a lepottyanó termések borzasztó szaggal rothadnak el…

  A másik parám a szökőkút. Remélem, hogy stílusban illeszkedni fog a telep hangulatához. Manapság nagyon terjednek a nagyon egyszerű, “minimál” stílusú szökőkutak pl. a plázákban, de köztéren is láttam már. Szerintem az ilyen nem illene ide.

  A harmadik, ami eszembe jut, hogy hátha végre a játszótereken olyan vízcsapokat tennének, amelyekből nap mint nap nem száz liter szám folyik el a víz a gyerekek nyári sarazása során.

  És az utolsó agymenésem: nem lehetne információs táblákat elhelyezni a téren? Több részes táblán bemutatni a telep történetét röviden, írás és képek az építészekről, a fákról, fasorokról, a megfigyelhető madarakról.

 • Boros János azt mondja:

  Csak remélni tudom, hogy a piac környékét is egy kicsit rendbe teszik. Nagyobb eső után napokig hatalmas tócsák vannak. Ma reggel gyakorlatilag a Gutenberg u. felöli oldalról nem lehet bemenni.

  Ma hajnali képek mellékelve a fórum-bejegyzésnél.

 • Kása Anita azt mondja:

  Akkor jövőre egész évben más játszótér és találkahely után kell nézniük a kisgyerekeseknek? Egyelőre elképzelni se tudom…
  A másik két játszótér nagyon pici lesz ehhez. József Attila ltp talán? Vagy az Ady E. út túloldala?

 • Sági Zenina azt mondja:

  Még van a Hunyadi téri (Nádasdy-Hunyadi sarok) játszó is, de ott olyan forgalom van, hogy nem vinném oda gyerkőceimet. Meg a Határ úti erdőben az új, de azt gyakran megrongálják, és tavasszal már kullancs is van (nekem meg amúgy is tök messze esik). 🙁

  Hozzánk a Bárczy tér van közelebb, ami nem épp a legkisebbek számára van kitalálva… A lakótelepi játszók elérhetőek, de azért nincsenek nagyon közel (már persze attól függően ki hol lakik). Az Ady Endre út túl oldalán van egy kicsiknek nagyon jó játszi a Hunyadi utca és a József Attila sarkán. Egy közepes a József Attila és Arany János sarkán az ovival szemben. A József Attilán is van egy nagyobbacska és egész jó játszi, de az nem épp átsétálós táv egy kicsivel meg egy picivel.

  Milyen jó lenne, ha itt a Zalaegerszeg utcánál a négyemeletesek között a felszámolt régi játszó helyére tennének új játékokat. Reméljünk. Esetleg mi kismamák zaklassuk az önkormányzatot! Diandie pont írt egy kérdést erről a fórumban, ő úgy tudja, hogy tavaszra kellett volna elkészülnie…

 • zöldövezet azt mondja:

  zöldwekerle
  Örülök annak, hogy megújul a Kós Károly téri park. Azonban a 111 kivágásra itélt fa ténye enyhén szólva megdöbbentett. Hány élő fa van ma jelenleg a parkban? Ha ennyi fát kivágnak, hogy fog évekig kinézni a park? Mint egy letarolt domboldal? Hány év kell majd ahhoz, hogy a mai mérethez hasonló fákat láthassunk ismét a parkban (10-15 év?)???
  Mit szól ehhez a WTE?
  Örömmel venném, ha valaki sürgősen eloszlatná a parkfelújitással kapcsolatos kétségeimet!

 • Boros János azt mondja:

  Wekerle újság idei harmadik száma:

  a teljes cikk a parkról itt található:

  http://wekerletelep.hu/wekerle_ujsag

  N. T.: Attól tartunk, sok fát kivágnak a
  télen a parkban.
  L. Sz.: Igen, ez így van. A részletes felmérések
  és favizsgálatok alapján összesen
  111 darab fát ítéltünk kivágásra a területen.
  Ezek részben elöregedett, beteg és balesetveszélyes
  fák, részben pedig olyan invazív
  (idegen eredetű, agresszív terjeszkedésű –
  N. T.) fajok magoncai, amelyek évek alatt
  telepedtek be és terjedtek szét az egész
  park területén, versengve a parkba betelepített
  fákkal az élettérért. Felhívnám azonban
  a figyelmet arra, hogy a kivágott fákat
  pótoljuk, ennek egy részét a téren fogjuk elvégezni.
  Vannak védett fák is, rájuk a parkrekonstrukció
  alatt kiemelt figyelmet fordítunk.
  Megőrizzük Wekerle örökös karácsonyfáját
  is.
  N. T.: Ez mit jelent pontosan?
  L. Sz.: A fakivágási engedélyt 111 darab
  fa kivágására kaptuk meg, cserében viszont
  az önkormányzatnak kötelezettséget
  kell vállalnia, hogy 438 darab facsemetét elültet
  a jövő év folyamán. A tervek szerint 59
  díszfát ültetünk a térre, köztük páfrányfenyőt,
  többfajta juhart, tölgyet, hársfát, vadgesztenyét
  és díszcseresznyét. 13 fenyőféle
  lesz, erdei, normann- és egy atlaszcédrus is.
  207 darab örökzöld fogja díszíteni a parkot
  télen-nyáron, borókák, álciprusok, bangiták.
  A tervek szerint nagy lesz a fajtaválaszték,
  borókából például 10 különböző fajta kerül
  a térre. A 807 darab cserje kiválasztásánál
  két fő szempont volt: egyrészt, hogy pótoljuk
  a meglévő sövénysorokban a hiányokat,
  másrészről pedig az, hogy lehetőleg minden
  évszakban legyen szemet gyönyörködtető
  cserje a parkban. Lesz többek között
  téli jázmin, korai zanót, aranyvessző, boglárcserje,
  jezsámen, rózsalonc, gyöngyves�-
  sző, valamint kékszakáll, és biztos vagyok
  benne, hogy a tűztövis, a som és a madárbirs
  nemcsak a környéken lakókat, hanem
  az énekesmadarakat is a térre fogja csalogatni.
  3106 darab talajtakaró cserje teszi látványosabbá
  majd a parkot, így le tudjuk cserélni
  a mostanra elöregedett egyedeket is. 1932
  évelő növénnyel díszítjük a parkot, lesz 139
  félcserje (például levendula), és reményeink
  szerint sokáig lelik majd kedvüket a parkba
  látogatók a 92 tő nárciszban is.
  N. T.: Mi lesz a többi elültetendő facsemetével?
  L. Sz.: Erre még nem született döntés,
  de igyekszünk, hogy a lehető legjobb helyre
  kerüljenek. Véleményem szerint lesz helyük
  mind a Wekerletelepen, mind a kerület
  más részein.
  N. T.: Kell attól tartanunk, hogy aszályos
  nyarakon a fák és díszcserjék kiszáradnak
  L. Sz.: A parkban automata öntözőrendszer
  épül ki, így nem félünk attól, hogy egy
  aszályos nyár nagy pusztítást végezne a frissen
  ültetett növényeink körében.

 • Debreceni Zsuzsa azt mondja:

  e fórum beszélgetés legtetején is megtalálható, ha jobban megnézzük.. 🙂

 • Boros János azt mondja:

  Ebben igazad van, de úgy látszik az illető nem olvasta végig.

 • zöldövezet azt mondja:

  zöldwekerle

  Hát veszem a fáradtságot és megszámolom a téren a fákat!!!
  Ha ennyi fát kivágnak, akkor újakat csak úgy tudnak majd ültetni, ha a gyökérzettől is megszabadulnak. Az viszont a talaj tönkretételét is jelentheti!
  Mondja meg nekem már valaki nyiltan és egyenesen, hogy mi lesz itt tavasszal!!!!!

 • Boros János azt mondja:

  Egy szép új megújult park. A kivágandó fák nagy része majd száz éves. Régen ki kellet volna vágni öket. Gondolj bele, hogy kis gyerekek szaladgálnak a téren a veszélyes, kiszáradt beteg fák alatt. Nem kell ebből a felújításból is “Köki” ügyet kreálni. Akik ezeket a terveket elkészítették, véleményezték elkötelezett wekerlei lokálpatrióták. Nekünk is fontos, hogy az új park, élhető, és szép legyen.

 • Sági Zenina azt mondja:

  Megértem az aggodalmaidat. Bizony, ez egy nagy földmunkával járó, komoly megújítás lesz. Sajnos tényleg sok olyan fa van, amelyik beteg, nagyon öreg, és emellett, ahogy olvashatod is, olyanok, amelyek magoncokból nőtt és nem telepített fák. Nem ide valók. Az is látható, hogy komoly rendrakásra, átalakításra van/volt már szükség, ennek most jött el az idej és a forrása. 111 fa helyett 438 csemete kerül kitelepítésre. Az is igaz, hogy ezek csemeték és idő kell nekik amíg nagy fa lesz belőlük, de ezt az újítást valamikor el kell végezni. Nem lehet addig várni, amíg egy nagy vihar során kidől valamelyik, ne adj isten valakire. De jó hír, hogy átgondoltan végzik a telepítést. Hidd el, hogy szép lesz, és megéri kivárni az őszt! Ha szeretnél még bővebb információt, szerintem a zöld program irodánál adnak felvilágosítást arra nézve, hogy mennyi idős, mekkora facsemeték várhatóak. Remélem, sikerült meggyőzni téged, hogy egy kicsit bizakodóbb szemmel nézd a változást. 😀

 • saints and thieves azt mondja:

  Üdv mindenkinek,

  Nagyon jól hangzik a terv, és nemrég olvastam, hogy minden készen áll a kezdésre, egy cikk szerint február elsején kezdik. Elkezdték már a projektet?

  Másik kérdés:

  Van egy térkép arról, hogy fog kinézni, de nem sok látszik belőle! Le lehet tölteni valahol nagyobb verzióban?

 • Sági Zenina azt mondja:

  Kedves saints and thieves (jó kis név…)! 🙂

  Februárban a famunkákkal kezdik, illetve a Gyermekház munkáit biztosan elkezdik. Bővebben a címlapon találsz egy cikket.

  A térképre ha kattintasz, nagyobb kép lesz belőle. Ha nagyítani szeretnéd, javaslom, hogy mentsd le, úgy bele tudsz majd zoomolni. Papír verzió nyitvatartási időben a WTE irodában található (http://wekerletelep.eu/elerhetosegeink)
  Ott egy bővebb tájékoztató anyag is található.
  Üdv,
  Zenina

 • saints and thieves azt mondja:

  Köszi szépen! 🙂

  Firefox volt a gond, explorerrel már ment a dolog! A címlapos cikket megtaláltam, alig várom a szeptembert! Reméljük, nem késik az átadás sem. 🙂

  Üdv

 • Lechner Gábor azt mondja:

  Kedves Mindenki!

  Nekem olyan kérdésem volna, hogy a parkrekonstrukció mennyiben befolyásolja a tömegközlekedésünket? A megszokott tér körüli útjukon járnak ezalatt azidő alatt a buszok?(48;99 és a többiek) Vagy egy megkavart útvonalon?

  Remélem érthető a kérdésem 🙂

  “Elämä on ihmisen parasta aikiaa.”

 • Sági Zenina azt mondja:

  leginkább a park gyalogos forgalmát érinti az átalakítás, az autós buszos forgalmat nem. De a kivitelező is megkereshető: Construm Kft. construm@t-online.hu vagy 321-4073.

  Ha ellentétes információról tud valaki, akkor írja meg. Köszönöm.

 • Viló János azt mondja:

  Az úttest nem lesz felújítva, a közlekedés nem változik. Viszont a házak előtt a járdák (és gondolom) a megállók is új burkolatot kapnak, az nyilván kisebb kellemetlenséggel jár. Ha rajtunk múlik, akkor ennek az időpontja is fenn lesz a honlapon.

  V.J.

 • Boros János azt mondja:

  Ma a tér környékén botorkálva láttam, hogy megkezdőttek a munkák. Gallyazzák a fákat, elbontották a focipálya vas kerítését, és szedik fel a padokat. Nem lehet könnyű dolguk, mert hideg van,és meglehetősen sok a hó a téren.

 • Székely Csilla azt mondja:

  Tisztelt Illetékes!

  Nagyon szép és jó lesz (reméljük)a tér,de egy bizonyos rétegre nem akarnak oda figyelni,foglalkozni velük!A kultúrált kutyatulajdonosokra gondolok,akik általában házikedvenc kis testű kutyáikkal szívesen sétálnának,üldögélnének a téren senkit sem zavarva.Mi vagyunk azok,akik mindig összeszedjük a kutyapiszkot és kedvenceinkre még a gyerekek is mosolyognak.Természetesen a játszótérre sose megyünk be,tiszteletben tartjuk az íratlan szabályokat.Ellenben rengeteg kóbor vagy csak “egészségügyi” sétára kiengedett nagy testű kutya jár be a térre,hogy dolgát ott vagy a környező utcában végezze el.És ott vannak még a “nem IQ teszt győztes” típusú emberek/általában nagy testű,erőszakos kutyával/,akik a tiltó táblát úgysem veszik figyelembe.Mindent összevetve csak a tisztességes,mást nem zavaró lakók járnak a tiltással rosszul.Még egy gondolatot vetnék fel,mégpedig a tavasztól-őszig téren lakó hajléktalanok problémáját.Több “piszkot” termelnek,mint az összes kutya együttvéve és még az embereket is zaklatják.Szép dolog a helyi templom részéről az elesettek támogatása,de ezzel csak a téri közért italforgalmát lendíti fel,itt lakóként ezt konkrétan látjuk-tapasztaljuk.Ezzel kapcsolatban is lehetne intézkedni……

 • kkt azt mondja:

  !!!Jó volna, ha egy teljes névvel írt véleményre, névvel ellátott válasz érkezne.

  Boros János
  a honlap moderátora!!!

  Magyarországon körülbelül kétmillió kutya él, ebből több százezer a fővárosban. Csak Budapesten naponta 60 tonna kutyaürülék kerül a közterületre, mely évente 21900 tonnát tesz ki. A kutyapiszok (illetve annak petéket is tartalmazó pora) gyakorlatilag beteríti a parkokat, a játszótereket, a járdákat és a kerteket.
  A kutyatartók többsége a bélférgesség és a bolhásság problematikáját nem érzi át, és a kutyapiszkot nem takarítja fel kutyája után. A féregpetéket terítő ürülék leginkább a gyermekeket veszélyezteti. Ők vannak a leginkább “talajközelben”, a játék közben a játszótereken, parkokban és a kertekben rengeteg piszkot összeszednek a kezükre, arcukra, szájukba is, sőt, sok gyereknek szokása a földevés, így a legváltozatosabb módokon fertőzik magukat.
  A Toxocara lárvák a vékonybélben kelnek ki, ahol a bélfalon áthatolva a keringésbe jutnak. A lárvák a keringéssel szinte bármely szervbe eljuthatnak és azt megbetegíthetik, leggyakrabban a májban, a tüdőben, az agyban és a szemgolyóban telepszenek meg. A szemgolyóban megtelepedett lárvák akár vakságot is okozhatnak. Okozhatnak ezen kívül tüdőgyulladást, májgyulladást, agyvelőgyulladást, epilepsziát.

  forrás: házipatika.com, WEBBeteg.hu

  Bízom benne, hogy a felújított park bejáratához ismét kikrülnek a kutyát bevinni tilos táblák valami strapabíró anyagból, a rendőrségre bekötött kamerák által megfigyelve. (Sajnos a korábban kihelyezettek „valahogy” eltörtek.) Fontosnak tartom azt is, hogy tiltásnak valamilyen módon érvényt lehessen szerezni, hiszen az csak akkor ér valamit.

  Remélem a témában még sokan fognak állást foglalni, mert ennek a problémának a mindenki (kutyások és nem kutyások) számára megnyugtató rendezését a parkfelújítás kapcsán az egyik legfontosabb feladatnak tartom. Hiszen mit sem ér a rengeteg pénzből gyönyörűen felújított park, ha az ott pihenni vágyóknak, gyermekeknek, nyugdíjasoknak, wekerleieknek folyamatosan a póráz nélkül rohangáló kutyáktól kell tartaniuk, és a fűben tonnaszám meglapuló kutyaürülék egészségügyi és egyéb veszélyeinek vannak kitéve.
  Hadd rohangáljanak, hemperegjenek önfeledten gyermekeink a fenti veszélyek kockázata nélkül legalább a parkban, ha már a környező közterületeken, járdán folyamatosan a lábuk elé nézve, kutyaürüléket kerülgetve tudnak csak mozogni.

 • Sági Zenina azt mondja:

  Kedves kkt!

  Bár természetesen egyáltalán nem feltétel, hogy a fórumban saját névvel szóljon bárki hozzá, azért sajnálom, hogy úgy érzi nem vállalhatja fel ebben a témában legalább a keresztnevét.

  Igaza van, sajnos én is hajtottam már bele a téren a babakocsival kutyagumiba. Nagyon bosszantó. És a legjobb szándékú vidám kutya is döntheti fel, ijesztheti meg a totyogó gyermekemet (volt rá példa, de nem a Kós Károly téren). Ugyanakkor, mint egykori kutyatulajdonos, Csillának is átérzem a helyzetét. Sajnos tényleg a kulturált kutyatartón csattan az ostor, mert a kulturálatlan tesz a szabályokra. Ellenőrzés nélkül valóban nem fog változni semmi. Mintha önkormányzati (közterületfenntartói) feladat lenne ez, nem?
  Ugyanakkor azt is gondolom, hogy valahol a teljes közösség felelőssége, hogyha látunk szabályszegőket, akkor rájuk szóljunk, jelezzük, hogy a szabályszegése nem elfogadható, nem vagyunk cinkosok. Csak merünk-e a mai világban… 🙁

 • Lechner Gábor azt mondja:

  “103 fa helyett 438-at ültetnek
  Írta: HT
  2010. február 19.

  Az elmúlt héten megkezdődött a Kós Károly tér átalakítása, amely a „Wekerle, ahol értéket őriz az idő” elnevezésű program keretében valósul meg. Az időjárás azonban nem kedvez az előkészítő munkáknak, akár egy hónapos csúszás is elképzelhető.

  A Kós Károly téri park átalakítása tereprendezéssel, és fakivágással kezdődött, bár ebből egyelőre leginkább csak gallyazás valósult meg.

  – A tér a múlt hét óta hivatalosan építési terület, azaz lezárták a lakosság elől – tájékoztatott Lipcsei Szabolcs, a Zöldprogram Iroda vezetője. – A hó miatt azonban az emelőkosaras kocsi nem tud a parkba behajtani, így a nagyobb fák kivágásával várni kell. A parkrekonstrukció során a gallyazás mellett összesen 103 fát vágnak majd ki.

  – Nem örülünk neki, de elkerülhetetlen. A kivágandó egyedek között vannak beteg fák, soknak szűkös az élettere, s hátrányosan befolyásolják egymás, valamint a korábban tervszerűen ültetett növények növekedését. Ráadásul a megújuló, reprezentatív téren esztétikai funkciójukat sem tudják betölteni – folytatta Lipcsei Szabolcs.

  A kivágásra ítélt fák helyett összesen 438-at ültetnek, persze nem mindet a parkban, hanem általában a Wekerle-telepen. Az irodavezető szerint a hó és az azt követő olvadás akár egy hónapos csúszást is eredményezhet, de mivel még elegendő idő áll rendelkezésre, később behozható a mostani lemaradás.”

  (forrás: Helyi Téma online)

  “Elämä on ihmisen parasta aikiaa.”

 • eperlevel azt mondja:

  Szerintem az lenne a megoldás, ha kijelölnének kutyafuttató részt a parkban. Mi is a “kakifelszedő” gazdik közé tartozunk, adót is fizetünk, és ezzel nem vagyunk egyedül. A kutya akkor boldog ha szaladhat, lehet vele például labdázni. Az utcákon erre nem-igen van lehetőség.
  Mi is látjuk az ott hagyott kutyaürüléket, de nem a normális kutyatartókat kellene büntetni azok helyett, akik ezt megérdemelnék.
  A teljes tiltás a legegyszerűbb választás, pedig lehetne úgy is csinálni, hogy új szabályok születnek, és azoknak a betartását ellenőrzik. Ha jól értem, ehhez minden technikai feltétel adott és ez ügyben csak jobb lesz a helyzet.

 • Sági Zenina azt mondja:

  A téren már biztos nem lesz futtató, ezen a projekten nem valószínű, hogy lesz változtatás. De az jó gondolat, hogy a telep több kisebb terén legyenek kijelölt futtatók pl. a Győry Ottmár téren, vagy a négy emeletes házak vadóc részén.

  Kedves Eperlevél! Nem volna kedved megkeresni ebben a témában a Zöldprogram Irodát? Jó lenne tudni, hogy mi az ő álláspontjuk.

  Üdv,
  Zenina

 • Aggódó anyuka azt mondja:

  Kedves hozzáértők!

  Nagyon nagyon foglalkoztat az a gondolat, hogy hogyan kaphatott az egész rekonstrukció építési engedélyt. Ugyanis ha jobban megnézzük a terveket látható benne, hogy a “presszóval” szemben helyezkedik el az egyik új játszótér. Gyermekeink már egészen kicsi korban lássák a példát, hogyan fogyaszt a felnőtt alkoholt? Iskolák és óvodák közelében tudtommal nem lehet alkoholt árusítani. Ez már egy játszótérre nem vonatkozik?
  Kár lenne rengeteg pénzt kidobni az ablakon egy játszótérre, amit nem használnak.
  Ha valaki tud esetleg ebben érdemben felvilágosítást nyújtani, kérem tegye meg.
  Tisztelettel:
  Egy aggódó kétgyermekes anyuka

 • Debreceni Zsuzsa azt mondja:

  Kedves Aggódó Anyuka!

  Megnéztem újra a terveket, és jól emlékeztem: az az új játszótér, amiről írtál – és ami nem is annyira a presszóval, hanem inkább a cukrászdával szemben van – a 12 éven felüli gyerekek számára készülő játszótér lesz. Tehát az egészen kicsi gyerekek onnan biztosan nem fogják a felnőttek alkoholfogyasztását nézni. A presszóval szemben az új focipálya lesz.
  Remélem, ez megnyugtat kissé.
  Tisztelettel,
  D Zsuzsa

 • sziporka1974 azt mondja:

  Lehet, hogy az előzőhöz képest kicsit zsúfoltabb, de szerintem nagyon szép lesz a tér. Azt viszont kíváncsian várom, hogy amikor az átadásra sor kerül, addigra a játszótéri firkákat eltüntetik-e a játékokról?!8pl.Csúszda)
  Pl. a Bárczy játszótéren az átadásra nem pótolták a rugós játékok hiányzó részeit…
  Annak örülnék én is, hogy ha kutyákat nem engednének be. Nagy kutyás vagyok, volt is egy németjuhászom, de tudom, hogy mindent kiásnak, letaposnak, s nemcsak nagydolgot végeznek,így én sem örülnék annak, ha a kislányom véletlenül egy “tócsa” közepébe ülne bele…
  Tényleg a futtatók kialakítása lenne a jó megoldás, ami innen még hiányzik.
  Üdv
  Andi

 • Boros János azt mondja:

  Tegnap azt láttam, hogy a kerítésen kívül terítik el a friss földet. De azt is láttam, hogy a szemetet nem mindenütt takarították össze, csak elfedték a friss földel.

 • Hajnalka azt mondja:

  Van egy gyönyörű történetem, igaz, nem wekerlei: múlt hétvégén sétáltunk a Bakács téri (IX, Belváros) temlom körül kicsi lányommal, várnunk kellett, körbenéztünk inkább. Egy kis zöld park van ott, kövezett utacskával, padokkal, bejáratoknál áthúzott kutyás táblákkal, kvázi templomkert. Csöndben mentünk el a hajléktalan bácsi mellett, nehogy felébresszük, aztán a másik padon egy fiatal nő telefonált, pórázon a kutya. Mondom, hát, a néni biztos nem látta a táblát. Megyünk tovább. Jön szembe egy néni két felhízlalt apró termetű kutyával, mondom lányomnak, ez a néni sem látta a táblát, nem baj. Erre az egyik kutya elkezde a dolgát (a nagyobbikat) végezni a gyepen. Meredten nézzük. Mormogok magam elé: Remélem, azért nem hagyja ott… Erre a néni kifakad, ne akarjam már neki megmondani, és hogy (most figyuzz) azokra kéne rászólnom, akik szemetelnek, majd ha ők összeszedik maguk után, ő is felszedi. Még utána szóltam, hogy biztosíthatom, azokra is rászólok, de elviharzott. Mondom, gyönyörű történet.
  Azért az a 60 tonna elég brutális!
  Legközelebb a toxocara lárvákkal fogok példálózni 🙂

 • csucsu56 azt mondja:

  Csupán egy nem tetszik, de úgy tűnik másoknak sem, a körül ölelő járda, hogy lehetett ilyen köveket ide tervezni és kivitelezni?Még mindig döcögős, és az idősek akiknek rossz a látása nem is igen mernek ezen végig menni, mert botladoznak.

 • sziporka1974 azt mondja:

  1etértek, s szerintem a hólapátolás sem lesz könnyű, de szerencsére én nem ott lakom.
  Amúgy jól néz ki, de abszolút nem praktikus.

 • sziporka1974 azt mondja:

  Ma láttam, hogy lefestették a firkát a mászókán/csúszdán, szép lett:-)

 • Sági Zenina azt mondja:

  Hát sajnos ezt még tanulnunk kell! Mostanság sok negatív dologgal szembesültem rövid idő alatt, elnézést előre is puffogásért: a szelektív gyűjtők körül szemétdomb van veszélyes hulladékból és háztartási lomból. Az emberek nem jönnek rá, hogy a vége az, hogy a gyűjtő szigetet szüntetik meg? A kutyakaka nálunk mindennapos a kocsi körül. Volt, hogy az ablakból szóltam ki a gazdinak. Még nekik állt feljebb…
  A hétvégén gombászni voltam a Balaton felvidéken. Az erdők olyan szemetesek, hogy elképesztő. Túrórudi fólia, PET palackok, orvosságos üvegek, cicgis doboz, stb. Nem értem. Kijön valaki a természetbe, mert az szép, majd tönkreteszi, hogy legközelebb már ronda legyen??? És hihetetlen mennyiségű parlagfűvel volt tele az erdő!!!

 • Sági Zenina azt mondja:

  Ma voltunk a frissen átadott “Központi játszón”. Minden kisgyermekes család figyelmébe ajánlom. Érdekes, izgalmas, van ivókút és WC!!! Sajnos nem valami árnyékos. Talán délután. (Képek találhatóak a gyerekeknek szóló menüpontban a játszóterek leírásainál.)

  De amiért idecitáltam a témát: az látszik, hogy gyorsított eljárásban kellett átadni a játszóteret, és nem volt idő a rendes füvesítésre. Most elég kopaszos a domb is, meg a játszótér alja is. Mivel már használatban van, már nem is igen lehet rendesen füvesíteni, javítani a hiányt. Sok a gaz is a fű között. Ez vajon egy tél alatt magától megjavulhat?
  A nagy eső után megállt a sár is, pont a sarkoknál. Kicsit tartok tőle, hogy a Kós Károly téren is hasonló lehet a helyzet a szorító határidő miatt. Milyen huhogó lettem! 🙂 Ne legyen igazam!!!

 • csucsu56 azt mondja:

  A tér egyre szebb lesz, eddig nem tünt annak részemről, de egyre jobban barátkozom vele, és egyre jobban tetszik. Vajon a Wekerlei Napok alkalmával nem lesz minden kitaposva? Ez a friss fű még nem bírja el azt a sok embert aki majd ott megfordul.
  És bizony az ittas emberek csúnyán tudnak viselkedni, nem lesz rongálás? Nem fognak tönkretenni dolgokat? Nagyon nagy kár lenne érte.

 • Sági Zenina azt mondja:

  A fű valóban kérdés, a szervezőknek fejfájást is okoz. A rongálástól azonban nem tartok, az nem a Wekerlei Napokra jellemző. Én a Borút szervezője vagyok, de még csúnya részegségre nem volt példa. Amúgy a rendezvényeket mindig megtámogatják a polgárőrök, akik vigyáznak a térre is. 🙂

 • csucsu56 azt mondja:

  A fűvel nem kellett volna várni a Wekerlei Napok után. De persze, lehet hülyeséget mondok, mert akkor nem lenne egységes a tér átadáskor.

 • niki azt mondja:

  A határidő előtt két héttel, hétfőn megtörtént a Kós Károly tér műszaki átadása: az utolsó simításokat a következő napokban végzik el a kivitelezők. Kispest legnagyobb közparkja a hónap végén nyílik meg a lakosság előtt. A teret, valamint a Munkás Szent József templomot, a Wekerlei Gyermekházat és a Gutenberg téri piacot sikeres európai uniós pályázat eredményeként csaknem 1 milliárd forintos beruházás keretében újítatta fel az önkormányzat.

  (Folytatás a kispest.hu-n olvasható)

  Tényleg nagyon szép lett, tegnap láttam.

 • niki azt mondja:

  Kedves János!

  Próbáltad már a Kispest.hu-nak jelezni?
  Én ebben nem tudok állást foglalni….:)

  üdv
  niki

 • Sági Zenina azt mondja:

  Javítottam a cikkben Gutenberg “körúti”-ra. Legalább nálunk stimmel. Sas szemed van. 😀

 • Szilágyi Szilárd azt mondja:

  Kezdek aggódni! Nemhogy 438 csemetét, de 50-et sem tudunk tegnapi park körüli sétánk során megszámolni! A 111 kivágott fa helyett ez kevés lesz. 🙁

 • Sági Zenina azt mondja:

  Kedves Szilárd!

  A 438 csemetét Wekerle és Kispest szerte ültetik (ültették) nem mindet a térre. Oda bajos is lenne. 😀 A lényeg, hogy minnél több fa legyen a kerületben, nagyobb legyen a zöld felület. Jártadban te is biztosan láttad pl. az Almavirág téren, az Eperfa téren, vagy a Hungária út mentén a friss telepítéseket. Erről szólt szerintem a “Fogadj örökbe egy fát” elnevezésű program is, hogy a frissen telepített fákat gondozzák.

  A térre hamarosan be lehet majd menni, és akkor lehet számolni. Én kutyafuttában láttam a friss telepítésű fenyőket, örökzöldeket de majd sasolom, mert engem is érdekel.

  Amúgy a 111 kivágott fát sem mind nagy felnőtt fának kell elképzelni, hiszen véletlenszerűen növő magoncok voltak köztük szép számban. Van részletes lista a Megújuló Wekerle – Hírek az EU-s projektről menüpont alatt.

 • Boros János azt mondja:

  Írtam nekik, nem is válaszoltak. Pedig általában a Várnai Úr szokott reagálni. De ha nem, hát nem.

 • Nagy Tamás azt mondja:

  Nagy Tamás

  Kedves Zöldövezet!
  Aggályaid mára már eloszlottak?

Vélemény, hozzászólás?