2008: a Wekerle-telep centenáriuma. 100 évvel ezelőtt, 1908-ban fogadták el ugyanis, azt a törvényt, amely létesítéséről határozott. A wekerleiek méltó módon kívánják megünnepelni az évfordulót. A Wekerlei Társaskör Kulturális Egyesület (WTE) élére állt a törekvéseknek, és összefogja a tenni akarók táborát. Olyan eseménysorozatot tervezett, amely igen sokféle, s gazdag kínálatával széles rétegeket érint meg. A rendezvénysorozat célja a telepen élők és a minél nagyobb nyilvánosság figyelmének felhívása a Wekerle értékeire. A felkeltett érdeklődés segítségével minél több wekerlei bekapcsolása a munkába: a telepen élők közösségi életének fejlesztése és örökölt környezetének szépítése.

Összefogás

Az eseményhez méltó programsorozat létrehozása érdekében az önkormányzat és kispesti civil szervezetek fognak össze. Az képviselőtestület 30 millió forintot hagyott jóvá a programok támogatására, a Társaskör pedig mintegy száz önkéntes aktivistával szervezi az emlékév rendezvényeit. A munkában részt vevő civil szervezetek: Wekerlei Társaskör Egyesület, a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület, a Wekerlei Futóklub, a római katolikus és a református egyház, valamint a Wekerlei Önkéntesek Köre. Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzatának intézményei: Polgármesteri Hivatal, Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház, Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Vígadó Galéria – Nagy Balogh János Kiállítóterem, Wekerlei Gyermekház.

A programsorozat

Az eseménysorozat részben új elemekre épül, de a hagyományos programokat (Wekerlei Napok, Wekerlei Székelykapu-Futás, Wekerlei Székelykapu Napok) is a Centenárium jegyében rendezzük. Ez utóbbiak ünnepi formát öltenek, és tudatosan hivatkoznak a centenáriumi ünnepség-sorozathoz való tartozásra.
A telep lakóinak érdeklődését felkeltő, lakosságát megmozgató folyamatok már 2007-ben elindultak. Az önkormányzat a telep rendezettsége érdekében több lakossági pályázatot is kiír, míg a WTE – más pályázatok megjelentetése mellett – a lakosság mozgósításában vesz részt. Külön kapcsolódási lehetőséget teremt az iskolás korosztály számára. A szervezők művészeti pályázatokat is meghirdetnek hivatásosoknak és amatőröknek. A téma – természetesen – a Wekerle-telep és a Centenárium. Vetélkedősorozatot is terveznek, és művészeti kutatómunka veszi kezdetét, amely a wekerlei témájú műalkotások felkutatására irányul.

Kiemelt jelentősége van azon eljárási folyamat az elindításának, melynek során a Wekerle egységes műemléki védettséget élvez majd. Ennek eredményeként díszkivilágítást kapnak egyes épületek, ismertető-, üdvözlő- és emléktáblák, valamint egységes telepi, belső információs és irányító táblarendszer segítik a tájékozódást; szépülnek meg Wekerle-telepi terek.

A kerületi és a wekerlei kiállítótermekben, továbbá szabadtéren is a teleppel és a Centenáriummal kapcsolatos kiállítások váltják majd egymást. Három kiadvány megjelentetése is gazdagítja a programot.
A személyes hangvétel két filmbemutatóban és egy kötetben jut szerephez.

Különleges, egyedi programokat is tervezünk:

  • művelődéstörténeti játszóház – “100 éve játszották”
  • fáklyás futás
  • vasárnapi térzene a Kós Károly téren
  • az “István a király” élő előadása
  • wekerlei népszínmű és induló bemutatása

Helyi jelentőségű, és országos programokat érintő sporteseményeket is rendezünk. Rendszeresen működik majd a Wekerlei Pódium, a telep kulturális szalonja és a Wekerlei Filmklub. A centenáriumi program az ősz folyamán csúcsosodik ki. Szeptemberben tudományos ülésszak értékeli az építészeti örökséget, és von mérleget arról, miként sáfárkodtunk a ránk hagyott kinccsel. A XVII. Wekerlei Napok mintegy előkészítője lesz az október-novemberi események sorozatának. Ennek négy kiemelkedő eleme:

  • Wekerle Sándor szobrának felállítása
  • ünnepi műsor egy fővárosi színházban
  • a Wekerlei Életfa felállítása
  • Wekerlei Sokadalom

A wekerleiek lelkesedéséből, kerületi összefogásból, helyi és országos források mozgósításából megvalósuló Wekerle-Centenárium programsorozat a 2008. esztendő különleges színfoltja lesz helyi-, országos, és nemzetközi szinten egyaránt. Olyan – jelenkori történelmünkben ritka – esemény, mely bár kizárólag pozitív elemekből építkezik, mégis a vezető hírek közé, a címlapokra kerülhet. Élünk a lehetőséggel!

Wekerle, ahol értéket őriz az idő.

Vélemény, hozzászólás?